27/3/20

Ημουν κι εγώ εκεί

Ημερολόγιο των Βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία 

Η 27η Μαρτίου 1999 ήταν η τέταρτη ημέρα των βομβαρδισμών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικούς στόχους στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποιήθηκαν από πυραύλους κρουζ και μαχητικά αεροσκάφη, «Στέλθ».
 Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν απέστειλε επιστολή υποστήριξης στον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και καταδίκασε τη στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ. 
Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, με συντριπτική πλειοψηφία , υιοθέτησε ψήφισμα που καταδίκασε την επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας , και πρότεινε στην Ρωσική ηγεσία την λήψη μέτρων.
 Η Γαλλία προέτρεψε τη Ρωσία να βοηθήσει τις διπλωματικές προσπάθειες για λύση. 
Το Γενικό Επιτελείο του Γιουγκοσλαβικού Στρατού δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δέκα χώρες με 200 αεροσκάφη συμμετέχουν στην επίθεση και ότι χτυπήθηκαν 90 στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. 
Από την έναρξη των βομβαρδισμών έπεσαν στο έδαφος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας 250 έως 300 πύραυλοι Κρουζ Το Κέντρο Τύπου της Πρίστινα ανακοίνωσε ότι Αλβανοί τρομοκράτες πραγματοποίησαν περισσότερες από 20 επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας.
 Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα διέταξε την έναρξη της δεύτερης φάσης των επιχειρήσεων με τη διεύρυνση των στόχων. 
Ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Μπόρις Ταρασιούκι ότι οι πολίτες ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ήταν «αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον εχθρό να καταλάβει τη χώρα χωρίς να πληρώσει υψηλό κόστος». 
Οι ξένοι (ρουφιάνοι) δημοσιογράφοι που εκδιώχθηκαν με απόφαση του Υπουργείου Πληροφοριών της Σερβίας, επέστρεψαν στο Βελιγράδι. Γύρω στις 20:30 η αντιαεροπορική Άμυνα χτύπησε ένα αόρατο αμερικανικό F-117.
 Η κατάρριψη μεταδόθηκε από τα ραδιόφωνο του Βελιγραδίου στις 22:00 . 
Το «Γεράκι της νύχτας» έπεσε κοντά στο χωριό Μπουτζάνοφτσι.
Την επομένη το πρωί πήγαμε και εμείς , οι ανταποκριτές, στον τόπο της πτώσης. Οι λίγοι επίστρατοι που παρίσταναν τη φρουρά χοροπηδούσαν και εκείνοι μαζί με τα γυναικόπαιδα πάνω στα φτερά της υπερδύναμης. Απίστευτη χαρά. 
Πήρα και εγώ ένα κομματάκι και το έχω ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: