10/6/20

Η 10η Ιουνίου στην Ιστορία

1190 . Ο Γερμανός Αυτοκράτορας Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα πνίγηκε στον ποταμό Σάλεφ στη Μικρά Ασία, ενώ κατευθυνόταν με το στρατό του προς την Ιερουσαλήμ. 

1329. Άρχισε η διήμερη μάχη μεταξύ των Βυζαντινών και των Τούρκων στην τοποθεσία Πελεκάνος, κοντά στη Φιλοκρήνη της Νικομήδειας της Μικράς Ασίας. 
 Η βυζαντινή δύναμη που διοικούσε ο Ανδρόνικος Γ' ήταν 4000 και η δύναμη του οθωμανικού στρατού υπό τις διαταγές του Ορχάν Α' ήταν διπλάσια. Ο βυζαντινός στρατός ηττήθηκε και υποχώρησε. Αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια των Βυζαντινών να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους σε ανοιχτή μάχη. 


1470. Έλληνες και Ενετοί υπεράσπισαν το Παλαιόκαστρο Λήμνου ενάντια στους Τούρκους υπό τον Μαχμούτ Πασά.

1523. Άρχισε η πολιορκία της Κοπεγχάγης από το στρατό του Φρειδερίκου Α' της Δανίας, καθώς η πόλη δεν τον αναγνώριζε ως διάδοχο του Χριστιανού Β'.

1570. Ενετοί και Έλληνες υπό τον Ιάκωβο Τσέλσι  και τον Μανώλη Μάρμορα απελευθερώνουν το Σοποτό Χειμμάρας από τους Τούρκους.


1574. Τα γαλλικά βασιλικά στρατεύματα μετά από πολιορκία κατέλαβαν το Σαιν-Λο που κατείχαν οι Ουγενότοι. Στη Μολδαβία έλαβε χώρα Μάχη του Καούλ μεταξύ των Μολδαβών του Ιωάννη του Τρομερού και των Κοζάκων Συμμάχων τους  με 60000 Τούρκους. Οι Μολδαβοί   υποχώρησαν και ο Ιωάννης παραδόθηκε στους Τούρκους.

1619. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο στο Ζαμπλάτι της Βοημίας οι προτεστάντες ηττήθηκαν από το στρατό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

1624. Με τη Συνθήκη της Κομπιένης που υπέγραψε στις 10 Ιουνίου 1624 ο Ρισελιέ με τις Ηνωμένες Επαρχίες αναβίωσε η γαλλο-ολλανδική συμμαχία. Η Γαλλία συμφώνησε να χορηγήσει ένα άμεσο δάνειο 480 000 νομισμάτων, που θα συνεχιζόταν από περαιτέρω πληρωμές σε μια περίοδο τριών ετών κατά την οποία οι Ολλανδοί θα συνέχιζαν τον αγώνα κατά της Ισπανίας.Αυτή η κίνηση ήταν μέρος της συνολικής προσπάθειας της Γαλλίας να υπονομεύσουν τη δύναμη της αυτοκρατορίας των Αψβούργων. 

1776. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ της Γαλλίας έχρισε τον τυχοδιώκτη Πιερ-Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωμαρσαί μυστικό του πράκτορα και τον έστειλε στις ΗΠΑ με βοήθεια σε χρήματα και όπλα για τις ανάγκες των μαχητών για την ανεξαρτησία. 

1794. Με το νόμο της 22ας Πρεριάλ (10 Ιουνίου) του έτους 2 ,ξεκίνησε η Τρομοκρατία. Ο νόμος που επέτρεπε στο επαναστατικό δικαστήριο να επιβάλει ποινές θανάτου με βάση υποψίες , και που στερούσε από τον κατηγορούμενο το δικαίωμα να έχει υπεράσπιση και να κάνει έφεση , προτάθηκε από τον Ζωρζ Κουτόν και τον υποστήριξε ο Ροβεσπιέρος. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας. 

1807 Μάχη του Χάιλσμπεργκ. Τα υπολείμματα του Πρωσικού στρατού μετά την ήττα στο Ευλάου, (15.000) μαζί με 100.000 Ρώσους που διοικούσε ο Γερμανός Λέβιν Άουγκουστ φον Μπένιγκσεν αντέταξαν πεισματώδη άμυνα στις όχθες του ποταμού Λίνα, στην επίθεση των Γάλλων. Το βράδυ ο Μπένιγκσεν που είχε 2-300 νεκροί και περίπου 5-6000 τραυματίες, αποφάσισε να υποχωρήσει στη Φρήντλαντ.Τέσσερεις ημέρες αργότερα, στην αποφασιστική μάχη της Φρήντλαντ τελείωσε ο πόλεμος της Τετραπλής Συμμαχίας με την υπογραφή της Συνθήκης του Τίλσιτ. 

1809. Ο Πάπας Πίος VII αφόρισε του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. 1821.
Στις 10/22 Ιουνίου οι έγκλειστοι στο Βραχώρι Τούρκοι, με τον Δερβέν αγά Ταχήρ Παπούλια, που δεν ήταν Αλβανός, υπόγραψαν  συμφωνία με τον Γιώργο  Βαρνακιώτη, για  να παραδώσουν τα όπλα και την πόλη και να αποχωρήσουν με τα ατομικά τους είδη ελεύθερα .

1822. Στις 10/22 Ιουνίου, ο ελληνικός στρατός αφού πέρασε από τον Κραβασάρα βγήκε από το Μακρυνόρος και στρατοπέδευσε στο Κομπότι. Ο Ισμαήλ Πασάς Πλιάσας  επικεφαλής 500 ιππέων βγήκε στις 10 Ιουνίου από την Άρτα με σκοπό να παρασύρει τον ελληνικό στρατό προς την πεδιάδα . Ο Μάρκος Μπότσαρης όμως, αντιλήφθηκε τις προθέσεις του και διέταξε την οχύρωση των Ελλήνων  στις φυσικές τάφρους της περιοχής. Έτσι όταν οι ιππείς του Πλιάσα άρχισαν την επίθεση βρέθηκαν αντιμέτωποι με απροσδόκητη αντίσταση στην οποία πρωτοστατούσε ο Γερμανός  Νόρμαν.
Οι Τούρκοι υποχώρησαν προς την Άρτα , αφήνοντας πολλούς νεκρούς ανάμεσα στους οποίους ήταν κι ο Κεχαγιάς του Πλιάσα, Μετζάλης, που φονεύθηκε από τους άνδρες του Γενναίου Κολοκοτρώνη.


 1823. Οι τούρκοι, υπό τον Γιουσούφ πασά Περκοφτσαλή, πυρπόλησαν
την Αράχωβα και το Καστρί Δελφών που τα είχαν εγκαταλείψει οι κάτοικοι τους.

1825. Κατάληψη της Τρίπολης από τον Ιμπραήμ.  Στην μάχη έπεσαν οι αγωνιστές Αλεβίζος από τα Καλάβρυτα, Διάκος από την Ζάκυνθο και ο ηγούμενος  Γρηγόριος.

1868. Στις 10 Ιουνίου, δολοφονήθηκε ο Βασιλιάς της Σερβίας Μιχαίλο Ομπρένοβιτς ενώ διέσχιζε με την άμαξα του το πάρκο του Κόσουτνιακ κατευθυνόμενος στο εξοχικό Παλάτι στα περίχωρα του Βελιγραδίου. Μαζί του ήταν η βασίλισσα Καταρίνα και η μητέρα της πριγκίπισσα Ανκα. Μπροστά τους εμφανίστηκαν οι Πάβλε και Κώστα Ραντοβάνοβιτς που πυροβόλησαν και σκότωσαν το βασιλιά ενώ η βασίλισσα τραυματίστηκε. Ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ποιος ήταν πίσω από τη δολοφονία. Κατηγορήθηκαν οι υποστηρικτές της δυναστείας των Καρατζόρτζεβιτς, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

 1878. Ιδρύθηκε η Λίγκα του Πρίζρεν, με στόχο την επανένωση όλων των αλβανικών εδαφών σε ένα κράτος, και για να αντιταχθούν οι Αλβανοί στις αποφάσεις της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και του συνεδρίου του Βερολίνου, σύμφωνα με τις οποίες τα «αλβανικά εδάφη» , κατανέμονταν στα γειτονικά κράτη της Σερβίας, του Μαυροβούνιου, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

 1886. Οι υπουργοί της Βαυαρίας αναζητώντας μια αιτία για να καθαιρέσουν το βασιλιά Λουδοβίκο Β, με συνταγματικό τρόπο, εμφάνισαν τέσσερεις ψυχίατρους με επικεφαλής τον Μπέρνχαρντ φον Γκούντεν που γνωμάτευσαν ότι ο βασιλιάς ήταν παρανοϊκός. 

1915. Άρχισε στο φαράγγι Κεμάχ, η μεγάλη σφαγή των Αρμενίων του Ερζερούμ. (Θεοδοσιούπολεως). Μέχρι τις 13 Ιουνίου σφαγιάστηκαν περίπου 25.000 Αρμένιοι. 

1916. Στις 10/23 Ιουνίου ορκίστηκε η κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1916 που παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 1916. Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, ήταν πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών, ο Αντώνιος Μομφεράτος, υπουργός Δικαιοσύνης Ο Κωνσταντίνος Λιδωρίκης, επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, ο Γεώργιος Π. Ράλλης, υπουργός Οικονομικών, 
ο Δημήτριος Γούναρης, υπουργός Εσωτερικών, ο Φωκίων Νέγρης, υπουργός Συγκοινωνίας ο Κωνσταντίνος Καλλάρης, υπουργός Στρατιωτικών και προσωρινά Ναυτικών Και ο Γεώργιος Θεοτόκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στη Μέκκα άρχισε η μεγάλη αραβική εξέγερση. 

1917. Στις 28 Μαίου/10 Ιουνίου, ο γαλλικός στρατός ξεκίνησε, την προέλαση του από τα Στενά του Σαρανταπόρου για την κατάληψη της Θεσσαλίας. 
Η κατάληψη της Θεσσαλίας αποφασίστηκε στις 27 Μαΐου 1917, κατά την αγγλο-γαλλική συνάντηση στο Λονδίνο. Στόχος ήταν η συγκομιδή, διότι αν το στάρι περιερχόταν στα χέρια της ελληνικής κυβερνήσεως ο ναυτικός αποκλεισμός του Νότου δεν θα πίεζε με την πείνα τους έλληνες. Η δύναμη που διατέθηκε ήταν δυο συντάγματα πεζικού, τρία ανεξάρτητα τάγματα πεζικού, τέσσερα μαροκινά συντάγματα ιππικού δύο μοίρες πυροβολικού και δύο σμήνη αεροπορίας.


1920. Απόσπασμα της 13ης μεραρχίας πεζικού και του 1ου συντάγματος ιππικού, υπό τον αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνου, αφού εξουδετέρωσε τις τουρκικές αντιστάσεις, απελευθέρωσε το Σαλιχλί, σε απόσταση 96 χιλιομέτρων ανατολικά της Σμύρνης. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν τα ερείπια των Σάρδεων1922. Στην Αίθουσα της  Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης , άρχισε  η δημόσια δίκη στο "Λαοδικείο"  των Μπολσεβίκων εναντίον ιερέων της Ρωσικης Ορθόδοξης Εκκλησίας που αντιτάχθηκαν στη δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας. 
Ο κύριος κατηγορούμενος ήταν  ο Μητροπολίτης της Αγίας Πετρούπολης  Βενιαμίν και μαζί του  άλλοι 86 κατηγορούμενοι. 
Ο Μητροπολίτης Βενιαμίν καταδικάστηκε για αντεπαναστατική προπαγάνδα και στάλθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Μαρτύρησε, στις 31 Ιουλίου/13 Αυγούστου 1922. 
Ο Βενιαμίν αγιοποιήθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1992.

1924. Στη Ρώμη απήχθη από πέντε αγνώστους ενώ προσερχόταν στο Κοινοβούλιο ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Τζιάκομο Ματεότι. Ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 16 Ιουνίου. Η αστυνομία συνέλαβε τους Amerigo Dumini -, Giuseppe Viola, Albino Volpi, Augusto Malacria και Amleto Poveromo, ενώ ο έκτος Filippo Panzeri κατάφερε να διαφύγει. Στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκαν οι Dumini, Volpi και Poveromo, ενώ ο επίσης κατηγορηθείς απόστρατος Εμίλιο Ντε Μπόνο απηλλάγη του κατηγορητηρίου. 
Στη συνέχεια, με παρέμβαση του υπουργικού συμβουλίου, στους τρεις καταδικασθέντες απενεμήθη αμνηστία από τον Βασιλέα Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ΄. 

1926. Η κοινωνία των Εθνών αποφάσισε τη χορήγηση προσφυγικού Δανείου στη Βουλγαρία. 

1931 .¨Άρχισαν τα δρομολόγια μεταξύ της Μόσχας και του Λένινγκραντ της ταχείας «Κράσναγια Στρελά». («Κόκκινο Βέλος»). 
1934. Στη Ρώμη η Σκουάντρα Ατζούρα μπροστά σε 55000 θεατές νίκησε στην Παράταση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου την Τσεχοσλοβακία με 2-1 και κατέκτησε το τρόπαιο.
1940. Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς κήρυξε τον πόλεμο στην Ιταλία. Ο Ιταλικός Στρατός εισέβαλε στη Γαλλία.

1941. Στην Γκαραβίστε , κοντά στο Μπίχατς, στη βορειοδυτική Βοσνία, οι Ουστάσι ξεκίνησαν τη μαζική σφαγή του σερβικού πληθυσμού. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου του ίδιου έτους είχαν σκοτώσει περισσότερους από 12.000 Σέρβους.

1942. Τα Γερμανικά στρατεύματα περικύκλωσαν το χωριό Λίντιτσε, 20 χιλιόμετρα έξω από την Πράγα όπου είχαν βρει καταφύγιο οι δράστες της δολοφονίας του Χάινριχ και εκτέλεσαν 192 άνδρες άνω των 16 ετών ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

1944. Ο Μονάδες των Ες-Ες από το ανατολικό μέτωπο εκτέλεσαν 642 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο Οραντούρ-συρ-Γκλαν της Γαλλίας, 20 χλμ από την Λιμόζ. Την ίδια ώρα έγινε και η Σφαγή του Διστόμου. Οι Γερμανοί σκότωσαν 117 γυναίκες και 111 άντρες, από τους οποίους 53 ήσαν παιδιά. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Eλβετός George Wehrly ο οποίος επισκέφτηκε το Δίστομο μετά τη Σφαγή, στην έκθεσή του, ανέφερε 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή. Η Συμμαχική αεροπορία βομβάρδισε και προκάλεσε 378 θύματα. 

1949. Απελευθερώθηκαν από τα στρατόπεδα κράτησης 1000 Κομμουνιστές που υπέγραψαν δήλωση μετανοίας. 
1958. Στην Λευκωσία τουρκοκύπριοι λεηλάτησαν Ελληνικά καταστήματα 1967. -Με μεσολάβηση του ΟΗΕ τερματίστηκε ο «Πόλεμος των Έξι ημερών» μεταξύ Ισραήλ, Συρίας, Ιορδανίας, και Αιγύπτου.
Το στρατιωτικό καθεστώς στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για κατάργηση των συντεχνιών «άνοιξε» τα κλειστά, συντεχνιακά επαγγέλματα των αρτεργατών και μυλεργατών και απελευθερώθηκαν πλήρως τα επαγγέλματα του αρτοποιού και του αλευροβιομήχανου. 

1975. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιεύτηκε η έκθεση της Επιτροπής Ροκφέλλερ σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της CIA. 

1990.Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των ελεύθερων και δημοκρατικών κοινοβουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία. 


1999. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το ψηφισμα 1244. Το ΝΑΤΟ «ανέστειλε» τις αεροπορικές στη Γιουγκοσλαβία μετά την υπογραφή της Συμφωνία του Κουμάνοβο. Υπογράφηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια.

2006. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τούρκος ομόλογός της Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη συμφώνησαν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


2010. Στη Χάγη καταδικάστηκαν σε ισόβια οι πρώην αξιωματικοί του σερβοβοσνιακού στρατού, Βουγιάντιν Πόποβιτς και Λιούμπισα Μπεάρα για ο ρόλο τους στη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995. Κρίθηκαν ένοχοι για διάπραξη  γενοκτονίας. Συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να εισέλθει στην Κροατία ο Μίλος Σίμοβιτς που είχε καταδικαστεί ερήμην για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς το 2003.2011. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη. Η Αφρικανική Ένωση κάλεσε τον Μοαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί και να φύγει από την Λιβύη.  

2013. Στη Συρία, σφοδρές μάχες στην περίμετρο της αεροπορικής βάσης Μενάγκ στο Χαλέπι που παρέμενε υπό τον έλεγχο των πιστών στον Άσαντ δυνάμεων. Πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη και υπερχείλιση του ποταμού Έλβα. Ο πρώην πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Γκολάμ-Αλί Χαντάντ-Αντέλ, απέσυρε την υποψηφιότητά του στις  προεδρικές εκλογές, τεσσερεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

2017. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) των Ιρλανδών του Μπέλφαστ ,που διέθετε 10 έδρες στη Βουλή, συμφώνησε να υποστηρίξει τους 317 της Τερέζας Μέι, για να βρεθεί η δεδηλωμένη.(326 έδρες)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Μέσα στο σπίτι

Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.

Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.

Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.

Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.

Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.

Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:

- κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.

- μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.

- μακριά από εξωτερικούς τοίχους.

Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)

Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι

Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
- μακριά από κτίρια και δέντρα
- μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕI O ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ
Αν είστε μέσα στο σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.

Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.

Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτίριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.

Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.

Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.

Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.

Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.

Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.

Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.

Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.

Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.

Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.

Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.

Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.