6/7/20

Η δράση των μυστικών υπηρεσιών στην επαναστατική Ρωσία

Ο Κόμης Βίλχελμ φον Μίρμπαχ
6 Ιουλίου 1918. Η φράξια του Ρωσικού Σοσιαλ-Επαναστατικού Κόμματος (Εσέροι) που συνεργαζόντουσαν με την Αντάντ δολοφόνησαν το Γερμανό πρέσβη στη Μόσχα Γκραφ φον Μίρμπαχ, ξεκινώντας την αποτυχημένης εξέγερση των Αριστερών Εσέρων στην Μόσχα που ήταν μέρος του σχεδίου της Αντάντ να υπονομεύσει την εξουσία του Λένιν στηρίζοντας την αντιπολίτευση μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Αταμάνου Καλέντιν στην περιοχή του Ντον. 
Δυο πράκτορες της Τσε-ΚΑ ο εβραίος Γιακόβ Μπλούμκιν και ο Νικολάι Αντρέεφ με εντολή της Σπυριντόφκα πήγαν με πλαστά έγραφα στη Γερμανική Πρεσβεία και ζήτησαν να συναντήσουν τον πρέσβη. Τον πυροβόλησε στις 14:50 ο Αντρεεφ. Αμέσως μετά διέφυγαν. 
Η δολοφονία έγινε μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος των αριστερών Εσέρων, προκειμένου να προκληθεί η επανάληψη του πολέμου με τη Γερμανία. 
Η δολοφονία του Γερμανού πρέσβη σηματοδότησε και την έναρξη της εξέγερσης των αριστερών Εσέρων εναντίον των πρώην συμμάχων τους στην Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 των Μπολσεβίκων. 
 Ο Κόμης Βίλχελμ φον Μίρμπαχ ήταν Πρεσβευτής της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μόσχα από τον Απρίλιο του 1918. Συμμετείχε στις σοβιετικογερμανικές ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μπρεστ-Λιτόβσκ που άρχισαν τον Δεκέμβριο του 1917 και έληξαν τον Μάρτιο του 1918.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η παραμονή του Παπάγου στην Αθήνα ήταν δική του απόφαση

Από τα Πρακτικά της Συσκέψεως στα Ανάκτορα  Τατοίου στις 11 το πρωί  της 18ης Απριλίου 1941 . Παρόντες: Γεώργιος Β', Βασιλεύς των Ελλήνω...