13/8/20

Οι δραματικές ώρες της Γενεύης στις 13 Αυγούστου 1974

Οι Τούρκοι κατέθεσαν το δεύτερο σχέδιο τη χάραξη της  διαχωριστικής γραμμής, στην Κύπρο, που θα συνεχιζόταν από την Αμμόχωστο προς βορρά, καταλήγοντας στον Δαυλό. Έτσι, θα 'μενε ελεύθερη η χερσόνησος της Καρπασίας, αλλά σ' αντάλλαγμα θα δημιουργούνταν 5 καντόνια για τους Τούρκους: κοντά στην Πάφο, κοντά στη Λάρνακα, στη Λεύκα - Ξερό, στην Πόλη Χρυσοχούς και στη Γαληνόπωρνη. Το συνολικό ποσοστό του κυπριακού εδάφους που αξίωνε η Τουρκία με το δεύτερο σχέδιο, ήταν περίπου 34%.
 Για το δεύτερο σχέδιο ο Γκιουνές αξίωσε απάντηση εντός 2 ωρών Η ελληνική όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά είπαν ότι η διάσκεψη της Γενεύης ήταν αναρμόδια να επιλύσει το Κυπριακό ζήτημα, κι ότι το μόνο θέμα για το οποίο οι τρεις εγγυήτριες χώρες μπορούσαν να επιμείνουν, ήταν η επάνοδος στο καθεστώς του 1960. 
Ο Γλαύκος Κληρίδης ζήτησε επίμονα το απόγευμα της 13ης Αυγούστου, αναβολή των συνομιλιών , προκειμένου να επανέλθει στην Κύπρο για διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις. Αργά το βράδυ ο Γκιουνές δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παραχωρήσει την αναβολή που του ζητήθηκε. Έτσι, λίγα λεπτά αργότερα, ο Κάλλαχαν ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους το ναυάγιο των συνομιλιών της Γενεύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λωζάνη. 5 Νοεμβρίου 1922. Ο πράκτωρ Λεφτεράκης και η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην Αθήνα συνεχιζόταν η δίκη των Προδοτών

  Το Σατώ ντ'Ουσύ που έγινε η διάσκεψη της Λωζάνης για το Ανατολικό Ζήτημα   το 1922 και σήμερα