16/8/20

Η 16η Αυγούστου στην Ιστορία

636. Κατά την δεύτερη Ιμέρα της μάχη του Γιαρμούκ .ο Βασιλεύς των Αρμενίων Βαχάν αποφάσισε να ξεκινήσει την επίθεσή πριν την αυγή, να αιφνιδιάσει τους μουσουλμάνους που θα πραγματοποιούσαν τις πρωινές προσευχές τους. Ο αιφνιδιασμός απέτυχε .Οι Βυζαντινοί επιτίθονταν και ξαναεπιτίθονταν στα πλευρά των μουσουλμάνων, μέχρι που κατάφεραν τρέψουν σε φυγή τη δεξιά πλευρά του αραβικού στρατού. Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, οι Βυζαντινοί είχαν για ακόμη μία ημέρα απωθηθεί. Οι Άραβες είχαν καταφέρει να σκοτώσουν τον διοικητή των στρατευμάτων που ήρθαν από την Ευρώπη, τον Ντεϊργιάν, έναν αξιοσέβαστο στρατηγό. 

963. Ο Νικηφόρος Β´ Φωκάς στέφθηκε αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.


1297. Πέθανε σε ηλικία 35 ετών  ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Ιωάννης Β΄ Μέγας Κομνηνός.

1328. Μετά από  εξέγερση, ο Οίκος των Γκονζάγκα κατέλαβε την εξουσία στο Δουκάτο της Μάντοβα και το κυβέρνησε μέχρι το 1708.

1513. Στο πλαίσιο της Ιεράς Συμμαχίας, εναντίον της Γαλλίας και του Λουδοβίκου ΙΒ ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η΄ και ο στρατός του Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού Α που πολιορκούσαν την Τερουάν νίκησαν τους Γάλλους στη Μάχη των Σπιρουνιών. Την ίδια ημέρα οι Κροάτες υπό τον Πέταρ Μπερισλάβιτς νίκησαν στη μάχη της Ντούμπιτσα 7000 τούρκους Ιππείς από το Σαντζάκι. Οι Τούρκοι είχαν 3000 νεκρούς


1570. Στο Σπάιερ της Ρηνανίας-Παλατινάτου. που ήταν η έδρα του «Ράιχσκαμεργκερίχ» συνήφθη η Συνθήκη , που τερμάτισε τη σύγκρουση μεταξύ των διεκδικητών του στέμματος του Βασιλείου της Ουγγαρίας μετά το θάνατο του βασιλιά Λουδοβίκου Β' στο πεδίο της μάχης στο Μοχάκς το 1526. Ο φιλόοτουρκος Ιωάννης Σίγκμουντ Ζαπόλια, απαρνήθηκε την απαίτησή του στο ουγγρικό στέμμα και αναγνώρισε τον Ρωμαίο-Γερμανό αυτοκράτορα Μαξιμιλιανό Β ́ ως βασιλιά της Ουγγαρίας, και ο τελευταίος τον αναγνώρισε ως πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας.

1685. Κατά τη διάρκεια του μεγάλου Τουρκικού πολέμου οι Ενωμένες δυνάμεις των Πολωνών και των Αυστριακών νίκησαν τους Τούρκους στη μάχη του Νόβε Ζάμκυ στην Σλοβακία και την επομένη παραδόθηκε το φρούριο Ερσεκουγιάρ.


1717. Η μάχη του Βελιγραδίου κατά τον Αύστρο-Βένετο-τουρκικό πόλεμο.
Ο Ευγένιος της Σαβοΐας που πολιορκούσε τους Τούρκους στο Βελιγράδι, διέταξε στις 16 Αυγούστου νυκτερινή επίθεση κατά του Καλεμεγκτάν. Το σύνολο του στρατού συμμετείχε στην επίθεση. Στο πλευρό των Αυστριακών πολεμούσαν και 6.000 Σέρβοι από την Βοϊβοντίνα. Όταν ο ήλιος ανέτειλε, οι Οθωμανοί αντεπιτέθηκαν αλλά τους ανέτρεψε το Ιππικό που οδηγούσε ο Πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοΐας. Μετά από 10 ώρες των μάχη , η τουρκική φρουρά του Βελιγραδίου παραδόθηκε στις 17 Αυγούστου , με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση από την πόλη. Το Βελιγράδι παρέμεινε υπό αυστριακή κυριαρχία μέχρι το 1739.

1732. O στόλος των Ιπποτών της Μάλτας νίκησε μοίρα του στόλου  της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ναυμαχία της Δαμιέτης.

1744. Ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας,  ο Μέγας ξεκίνησε  το δεύτερο πόλεμο  της Σιλεσίας με την  Αυστρία εισβάλοντας  στη Βοημία.

1788. Ο  υπουργός του Λουδοβίκου ΙΣΤ  Ετιέν Σαρλ ντε Λομενί ντε Μπριέν , (αρχιεπίσκοπος της Τουλούζης), κήρυξε το κράτος σε πτώχευση. 
Αναστολή εξόφλησης των δανείων και πληρωμή των χρεογράφων στο 50%.

1801. Αποτυχημένη επίθεση του Νέλσωνα στον λιμένα της Βουλώνης στη Μάγχη. 

1811 .O  Υπουργός Εξωτερικών, του Ναπολέοντα  Μπερνάρ Μαρέ   Δούκας του Μπάσανο  εισηγήθηκε  στον Ναπολέοντα  η  εισβολή στη  Ρωσίας να γίνει τον  Ιούνιο του 1812.

1812. Kατά τον μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο στο Σμολένσκ, στις 4/16 Αυγούστου δόθηκε η πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ της Μεγάλης Στρατιάς και των Ρώσων, στην οποία ενεπλάκησαν περίπου 50.000 και 60.000 στρατιώτες αντίστοιχα. Οι Γάλλοι επιτεθηκαν στο Σμολένσκ που το υπεράσπιζε ο στρατηγός Μπαγκρατιόν.
Οι Ρώσοι πυρπόλησαν και εγκατέλειψαν την πόλη τη νύχτα της 5/17ης .
Στην Πλάζα Μαγιόρ στη Μαδρίτη  διαβάστηκε  το Σύνταγμα που  ψηφίστηκε από το Κορτές  του Κάντιθ.

1819. Η σφαγή του Μάντσεστερ. Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των νόμων του καλαμποκιού, και με το αίτημα για καθολική ψηφοφορία, το Κράτος Δικάιου των Ρότσιλντ έστειλε το Ιππικό εναντίον των απεργών. Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 600-700 τραυματίστηκαν.

1855. Kατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου αποτυχημένη ρωσική επίθεση στον ποταμό Τσερνάγια κοντα στη Σεβαστούπολη. Οι ρωσικές απώλειες ήταν 6000 νεκροί και τραυματίες. 
1870. Κατά τον Γαλλο-Πρωσικό πόλεμο έγινε η πολύνεκρη μάχη της Μαρς Λα Τουρ κατά την οποία η γαλλική Στρατιά του Ρήνου, νίκησε αλλά  υποχώρησε στο Μετς. 


1877. Κατά τον Ρωσοτουρκικό  Πόλεμο, στο Γκόρνι-Στούντεν, της Βουλγαρίας, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Πρίγκιπα Καρόλου της Ρουμανίας και του Μεγάλου Δούκα Νικολάι της Ρωσίας, μετά την οποία η διοίκηση των ρουμανικών-ρωσικών συμμαχικών στρατευμάτων γύρω από την Πλέβνα τέθηκαν υπό τη διοίκηση του Ρουμάνου Πρίγκιπα Καρόλου με τη βοήθεια του Ρώσου στρατηγού Πάβελ Ντμίτριεβιτς Ζότοφ και του Ρουμάνου στρατηγού Aλεξάντρου Τσερνάτ.

1906.Στο  Βαλπαραΐσο της Χιλής, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 8,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους.

1912. Συλλαλητήριο στην Αθήνα, κατά της αλβανοποιήσεως της Βορείου Ηπείρου.


1914. Ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ των Σέρβων και των Αυστριακών για τον έλεγχο του όρους Σερ, και της περιοχής του Σάμπατς. Η μάχη κράτησε δέκα ημέρες και  ενεπλάκησαν σε αυτή 180.000 Σέρβοι και 200.000 Αυστριακοί. 
1916. Μεγάλο αντι-συλλαλητηριο στην Αθήνα των Αντιβενιζελικλων που απάντησε στο χθεσινό των Βενιζελικών
1918. Η Τσεχοσλοβακική Λεγεώνα νίκησε τον Κόκκινο Στρατό στη μάχης της λίμνης Βαϊκάλης. 

1919. Σχηματίστηκε η κυβέρνηση του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, από εκπροσώπους του Δημοκρατικού και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπό την προεδρία του Λιούμπα Νταβίντοβιτς.

1921.Κατά την εκστρατεία του Σαγγάριου, (10 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου) στη επίθεση κατά της δεύτερης γραμμής Αμύνης των Τούρκων η 1η και η 2η Μεραρχία εκπόρθησαν τα υψώματα Τουρμπάν Τεπέ και «Δίδυμοι Λόφοι», με απώλειες 600 νεκρών και 25000 τραυματιών. Στη Σερβία, μετά το θάνατο του πατέρα βασιλιά Πέτρου σε ηλικία 77 ετών ο γιος του και διάδοχος Αλέξανδρος Καρατζώρτζεβιτς ανεβηκε στο θρόνο του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων.


1924. Βρέθηκε στο δάσος του Ριάνο, έξω από τη Ρώμη, το πτώμα του Σοσιαλιστή Τζιάκομο Ματεόττι . Στο Λονδίνο, υπογράφηκε το μνημόνιο του αμερικανού Καρόλου Ντάβες που άλλαξε τις γερμανικές πληρωμές αποζημιώσεων, ώστε να βγει από τον υπερπληθωρισμό η Δημοκρατία της Βειμάρης.
1928.Στη Σοβιετική Ένωση, επιβλήθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.


1936.Ολοκληρώθηκαν οι 11οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου. Στην Ισπανία άρχισε η μάχη της Μαγιόρκα. Τα Ρεπουμπλικανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Μαγιόρκα για να την ανακαταλάβουν. 


1938. Η Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομιτέρν αποφάσισε τη διαλύση του πολωνικού κομμουνιστικού κόμματος επειδή «είχαν διεισδύσει φασίστες πράκτορες».



1940. Στην Τήνο, μετά τον τορπιλισμό της «Έλλης» , ομάδα δυτών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ανέσυρε  από το βυθό τα θραύσματα  από τις δύο ιταλικές τορπίλες που χτύπησαν τον Λιμενοβραχίονα. 45 Γερμανικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από την Αγγλία.
Έναρξη των ρουμανικών-ουγγρικών συνομιλιών στο Τούρνου-Σεβερίν για την επίλυση του ζητήματος τη Τρανσυλβανίας . Η αποτυχία τους οδήγησε στον υπαγορευμένο διακανονισμό   της Βιέννης της 30ης Αυγούστου 1940.

1941. Στην ΕΣΣΔ εκδόθηκε το διάταγμα 270, το οποίο έδινε  σαφή ορισμό, πότε ένας από τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού θεωρείτο  προδότης της πατρίδας.


1943 . Η Σφαγή του Κομμένου. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 317 αμάχους στο Κομμένο Άρτας.

1944. Στο νησί Βις  στην Αδριατική Θάλασσα, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων της εξόριστης κυβέρνησης  του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας με τα μέλη της πολιτικής επιτροπής των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων, που υποστήριζε το Λονδίνο για την αποκήρυξη από τη βασιλική κυβέρνηση του στρατηγού Ντράγκολιουμπ Μιχαΐλοβιτς.



1945. Η Μαντσουκούο έπαυσε να υφίσταται αμέσως μετά το διάγγελμα του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Χιροχίτο στις 15 Αυγούστου του 1945 και , ο τελευταίος κινέζος αυτοκράτορας Που Γι συνελήφθη από τα σοβιετικά στρατεύματα, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει με αεροπλάνο για την Ιαπωνία. 
Στη Μόσχα, μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Πολωνίας υπεγράφη συμφωνία για τα Σοβιετο-πολωνικά σύνορα, που βασίστηκε στη γραμμή του 1919-1920.

1949. Έληξε η επιχείρηση Πυρσός Β στο Βίτσι.

1951. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζήτησαν από την Αίγυπτο να άρει την απαγόρευση διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ των ισραηλινών πλοίων. Παράλληλα, η Αίγυπτος ζήτησε να αποσυρθούν τα βρετανικά στρατεύματα από την περιοχή.


1953. Στο Ιράν, η απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί που εγκατέλειψε τη χώρα. Μετά από τρεις ημέρες, ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μοσαντέκ ανατράπηκε και ο Σάχης επέστρεψε στο θρόνο με την αγγλο-αμερικανική βοήθεια.

1956. Στην Κύπρο η ΕΟΚΑ ανακοίνωσε αναστολή των επιχειρήσεων για διευκόλυνση της επανάληψης των συνομιλιών μεταξύ Μακαρίου και βρετανικής κυβέρνησης.

1960. Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόεδρος ανέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με αντιπρόεδρο τον τουρκοκύπριο Κιουτσούκ.
1962. Δύο ιρακινά αεροσκάφη που παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο καταρρίφθηκαν
1965. Ο Στέφανος Στεφανόπουλος και ο Ηλίας Τσιριμώκος αποχώρησαν από την Ένωση Κέντρου και έγιναν ανεξάρτητοι βουλευτές κάνοντας έκκληση στους άλλους βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, να συμβάλουν στην «αποτροπή νέου διχασμού και αδελφοκτόνου συγκρούσεως».

1967.Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών ο Ευάγγελος Αβέρωφ με την αιτιολογία της «διοργανώσεως συγκεντρώσεως άνευ αδείας», αλλά του δόθηκε αμέσως χάρη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

1968 . Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, με γραπτή του δήλωσή διαχώρισε την θέση του από το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα και τη δράση του γιου του, Ανδρέα Παπανδρέου.

1969. Ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης  ο οποίος μαζί με την γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά επέβαινε σε αεροπλάνο της Ολυμπιακής, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Αγρίνιο - Ιωάννινα με 28 επιβαίνοντες, θέλοντας να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας,  εξανάγκασε το πλήρωμα να προσγειωθεί στον Αυλώνα της Αλβανίας. Οι επιβάτες γύρισαν σώοι στην Ελλάδα, ενώ οι δράστες έμειναν στην Αλβανία.


1972. Στο Μαρόκο απέτυχε πραξικόπημα , κατά του βασιλιά Χασάν Β'.
Ο Υπουργός των εσωτερικών Μωχάμεντ Ουφκίρ αυτοκτόνησε.
1974. Στην Κύπρο , στον κεντρικό τομέα, της Λευκωσίας, η Τούρκικη Αεροπορία ξεκίνησε να βομβαρδίζει θέσεις γύρω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στις 8:30 πμ. Οι Τούρκικες Δυνάμεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και πυροβολικού πλησίασαν το στρατόπεδο στα 800 μέτρα. Στις13:00 το ελληνοκυπριακό πυροβολικό σταμάτησε να παρέχει υποστήριξη στις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ.
Οι ελληνικές δυνάμεις τότε, υποχώρησαν και στις 13:30 το στρατόπεδο ήτανε σε τούρκικα χέρια. Η ΕΛΔΥΚ είχε χάσει 80 άντρες, 22 ήταν τραυματίες και 5 αγνοούνταν. Στον Δυτικό Τομέα, οι Ελληνοκυπριακές Δυνάμεις υποχώρησαν στην "Γραμμή Τρόοδους". Οι Τούρκικες Δυνάμεις προέλασαν και στις 12:30και κατέλαβαν την Μόρφου και τον Λιμνίτη .
Στις 18:00, εφαρμόστηκε εκεχειρία από τα Ηνωμένα Έθνη. Μια ώρα μετά την εκεχειρία επέστρεψε στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο της Ολυμπιακής ο Ανδρέας Παπανδρέου, και δήλωσε : «Μαζί θα αγωνιστούμε με ψηλό το φρόνημα και ακλόνητοι στην απόφαση να προασπίσουμε την Πατρίδα, τον Λαό, την Κληρονομιά μας. Ας ενωθούμε για να ξεπεράσουμε τη σκοτεινή αυτή ώρα με άθικτη την ακεραιότητα του Έθνους και την ευκαιρία να θέσουμε τα θεμέλια για μια γνήσια Δημοκρατική, Κυρίαρχη και Ανεξάρτητη Ελλάδα».

1983. Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκες ότι, ο πρώην αξιωματικός της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι, ο αποκαλούμενος και Χασάπης της Λυών, ήταν κατάσκοπος των Αμερικανών, που τον βοήθησαν να διαφύγει στη Βολιβία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1992. Στις εκ του  σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό  η Τουρκοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε , την επιστροφή της Μόρφου.
1993. 100 Βρετανοί βουλευτές όλων των παρατάξεων ζήτησαν από την κυβέρνησή τους να ασκήσει την επιρροή της για την παράδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. 
1996. Στο Παραλίμνι της Κύπρου έγινε η κηδεία του Πατριώτη  Σολωμού Σολωμού.


1999. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε πρωθυπουργός της Ρωσίας αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης μετά από ψηφοφορία στην Κρατική Δούμα. Υπέρ ψήφισαν 233 .Κατά 84.  Δεκαεπτά μέλη της Δούμας απείχαν. Στο Λίβανο δολοφονήθηκε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ. 

2004. Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του Brent ανέβηκε στα 44.11 δολάρια το βαρέλι. 



2010. Πέθανε από θερμοπληξία, στο «Γενικό Κρατικό» της Νίκαιας, ο Δημήτριος Ιωαννίδης. Η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία και εγινε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: