19/8/20

Η 19η Αυγούστου στην Ιστορία

636 . Οι Άραβες νίκησαν το Βυζαντινό στρατό, (περίπου 25.000 άνδρες υπό τον Αρμένιο Βασιλιά Βάχαν), στη μάχη του ποταμού Γιαρμούκ στη Συρία. Η μάχη του Γιαρμούκ αποτέλεσε την πιο καθοριστική μάχη που διεξήχθη μεταξύ των βυζαντινών και των Αράβων και επιβεβαίωσε την κατάρρευση της βυζαντινής άμυνας στις νοτιοανατολικές επαρχίες και εξασφάλισε τον αραβικό έλεγχο της Συρίας και της Παλαιστίνης.

797. Με διαταγή της μητέρας του  Ειρήνης της Αθηναίας καθαιρέθηκε και τυφλώθηκε στο δωμάτιο της Πορφύρας όπου γεννήθηκε ο  Κωνσταντίνος ΣΤ'.

 
1153. Μετά από πολύμηνη πολιορκία  ο Βαλδουίνος της Ιερουσαλήμ  κατέλαβε εξ εφόδου την Ασκαλών , το τελευταίο προπύργιο των Φατμιδών Παλαιστίνη.


1315. Ο Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας , ο Ισχυρογνώμων, πέντε ημέρες μετά τον στραγγαλισμό  στην φυλακή στις 14 Αυγούστου της σύζυγου του Μαργαρίτας , παντρεύτηκε την Κλημεντία του Ανζού, κόρη του Καρόλου Μαρτέλου της Ουγγαρίας, ανιψιά του θείου και συμβούλου του Καρόλου Βαλουά.



1462. Στην Τροία της Απουλίας ο στρατός του βασιλιά της Νάπολης, Φερδινάνδου Α, νίκησε το στρατό  στην υπηρεσία του Ιωάννη της Λωρραίνης Δούκα του Ανζού. Μαζί με τον Φερδινάνδο, πολέμησαν ο  Γεώργιος Καστριώτης και ο Αλέξανδρος  Σφόρτσα. Με τον Ανζού ήσαν οι  Ορσίνι.


1587. Ο Σιγισμούνδος Γ΄ Βάσα υποστηριζόμενος από τον Καγκελάριο Ζαμούσκι και την σύζυγο του θανόντος  Στέφεν Μπάτορυ Άννα εκλέχτηκε μονάρχης της Πολωνικό-λιθουανικής Κοινοπολιτείας.



1649. Ο  Μπόγκνταν Χλμενίτσκι  συμφώνησε με τους όρους της συνθήκης ειρήνης που πρότειναν οι Πολωνοί . Η συνθήκη είχε 17 όρους. Η αυτονομία των Κοζάκων θα κάλυπτε  μόνο τρεις επαρχίες , Κίεβο, Μπράκλο και Τσερνιγκόβσκαγια. Η διοίκηση αυτών των επαρχιών θα προερχόταν από την τοπική ορθόδοξη αριστοκρατία, όλοι οι Εβραίοι και οι Ιησουίτες έπρεπε να εκδιωχθούν. Δόθηκε αμνηστία για την αριστοκρατία, τους αγρότες και τους δουλοπάροικους που αντιτάχθηκαν στο στρατό του Πολωνού Βασιλιά.

1686. Κατά την πολιορκία του Ναυπλίου από τους Ενετούς ο Σερασκέρης  Ισμαήλ Πασάς  με 10000 άνδρες προσπάθησε να λύσει την πολιορκία. Η μάχη έγινε στο στρατόπεδο των Ενετών στην Αγία Παρασκευή. Οι Ενετοί ποι νίκησαν και καταδίωξαν τους Τούρκους είχαν 350 νεκρούς. Οι Τούρκοι άφησαν στο πεδίο της μάχης  περί τους 1500.

 1691. Μετα την ανάκτηση από τους Τούρκους του Βελιγραδίου (1690), έγινε
η μάχη της «Αλμυρής Πέτρας», (Σλάν-κάμεν) στη Βοϊβοντίνα. Ο Αυτοκρατορικός στρατός, υπό τη διοίκηση τον μαρκήσιου του Μπάντεν-Μπάντεν Λουδοβίκου νίκησε 50.000 Τούρκους, που διοικούσε ο Βεζύρης Φαζήλ Μουσταφά Κιοπρουλού, που σκοτώθηκε στη μάχη. Στο στρατό του Μπάντεν-Μπάντεν, υπηρετούσαν 10.000 σέρβοι με επικεφαλής τον Γιοβάν Μοναστέρλια.


1716. Κατά την  Πολιορκία από τους Οθωμανούς  της Κέρκυρας στο πλαίσιο  του  έβδομου  Βενετοτουρκικού  πολέμου,  (1714-1718), το πρωί της 19ης Αυγούστου οι Τούρκοι εξαπέλυσαν επίθεση στα τείχη. 3000 γενίτσαροι έτρεψαν σε φυγή τους Γερμανούς μισθοφόρους που εγκατέλειψαν την εξωτερική πλευρά των οχυρών και υποχώρησαν πέραν της Τάφρου.

1792. Οι Πρώσοι  εισέβαλαν στην επαναστατημένη  Γαλλία.

1812. Κατά τον Πόλεμο για τον έλεγχο του δολαρίου η αμερικανική φρεγάτα «USS Constitution» βύθισε την βρετανική « HMS Guerrière», στα ανοικτά των ακτών της Nova Scotia. Στις 7/19 Αυγούστου, 20 χιλιόμετρα ανατολικά του Σμολένσκ η Ρωσική οπισθοφυλακή, δυνάμεως 40000 ανδρών, υπό τον  Στρατηγό Τούτσκοφ που είχε  σταθμό διοίκησης   στο χωριό Λούμπινο, με απώλειες 5000 ανδρών, ανέκοψε την καταδίωξη από τους Γάλλους της Στρατιάς του Στρατηγού Μπάρκλεϊ ντε Τόλι, που είχε εκκενώσει το Σμολένσκ. Οι Γάλλοι έχασαν 10000. 

1826. Δύναμη Ελλήνων  υπό τους Νικηταρά, Πλαπούτα και Γενναίο διέλυσε τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ που πολιορκούσαν τον  Βασσαρά Λακωνίας από τις 16 Αυγούστου. 

1849 . Κατεστάλη με την σύμπραξη των Αγγλόφιλων της Κεφαλληνίας η ένοπλη εξέγερση κατά της βρετανικής Κατοχής της Σκάλας που είχε εκδηλωθεί στις 16 Αυγούστου και συνελήφθησαν ως πρωταίτιοι ο ιερέας Γρηγόρης Ζαπάντης και ο Θοδωρής Βλάχος που δικάστηκαν αργότερα και απαγχονίστηκαν.

1860 .Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι αποβιβάστηκε στο Πόρτο Σάλβο στην Καλαβρία

1878 . Μετά από σκληρές μάχες μα τους μουσουλμάνους τα αυστριακά στρατεύματα εισήλθαν στο Σαράγεβο σε εφαρμογή της απόφασης του Συνεδρίου του Βερολίνου.

1906. Ο Μακεδονομάχος οπλαρχηγός Αθανάσιος Χατζηπανταζής με το σώμα του πραγματοποίησαν καταδρομική επιχείρηση στην πόλη των Σερρών  και σκότωσαν στις 9 π.μ. στη γέφυρα του Αγίου Παντελεήμονος, τον πράκτορα του κομιτάτου Αθανάς Νίκωφ που έδρευε στην πόλη ως βιβλιοπώλης, καθώς και άλλους δύο κομιτατζήδες. 
1909.  Η κυβέρνηση Μαυρομιχάλη  αποδέχτηκε την απομάκρυνση των Πριγκίπων από την ηγεσία του  Ελληνικού Στρατού.
1910 .Στην Τσετίνιε τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαυροβούνιο.

1916. Οι Βούλγαροι μπήκαν στο Σιδηρόκαστρο.


1922. Το πρωί της 19ης Αυγούστου/1ης Σεπτεμβρίου ,
η 1η Μεραρχία του υποστράτηγου Αθανάσιου Φράγκου,
είχε  συνενωθεί στο Ουσάκ με αξιωματικούς και οπλίτες
της IV Μεραρχίας, υπό τον Επιτελάρχη του Δημαρά, ταγματάρχη Τσολάκογλου.
Οι υποχωρούντες άνδρες του Τρικούπη και του Διγενή ακολουθούμενοι από άμαχους πρόσφυγες ελληνικής και αρμένικης καταγωγής, μετέβαλλαν δυο φορές την κατεύθυνσή τους, προκειμένου να αποφύγουν τις εχθρικές δυνάμεις που τους καταδίωκαν.
Μια φάλαγγα 1.500 ανδρών με 82 αξιωματικούς υπό την ηγεσία του υποστράτηγου Δημ. Δημαρά και του συνταγματάρχη Περικλή Καλλιδόπουλου παραδόθηκε στο όρος Μουράτ Νταγ, έχοντας μείνει χωρίς τροφή και πυρομαχικά. Στη Σμύρνη άρχισε η εκκένωση των πολιτικών και στρατιωτικών αρχείων

1923. Η αγγλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της συνέλευσης των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα. 

1927. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε τη Σοβιετική Εξουσία.

1928. Στις 19 Αυγούστου 1928 έγιναν από την Κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου βουλευτικές εκλογές με ψηφοδέλτια και με πλειοψηφικό. Το «Κόμμα Φιλελευθέρων» έλαβε 477,502 ψήφους , (46,94%) και εξέλεξε 178 βουλευτές. Το «Λαϊκό Κόμμα» του Παναγή Τσαλδάρη έλαβε 243,543 ψήφους και εξέλεξε 19 βουλευτές. Το «Κόμμα των Ελευθεροφρόνων» του Ιωάννη Μεταξά έλαβε 53,958 ψήφους η 5,30% και εξελέγη ο Μεταξάς.16 νεκροί στην Αθήνα από την επιδημία δάγκειου πυρετού.

1930. Το βουλγαρομακεδονικό Κομιτάτο απείλησε ότι θα συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. 

1932. Διαλύθηκε η Βουλή και η Γερουσία. Προκηρύχτηκαν εκλογές για τις 25 Σεπτεμβρίου.  

1933. Στην Ιταλία ο Μουσσολίνι συναντήθηκε με τον Αυστριακό Καγκελάριο Ντόλφους.

1934. Στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε συνωμοτική κίνηση στον στρατό. Πολλές συλλήψεις.
1934. Δημοψήφισμα στην Γερμανία. 38.394.848 Γερμανοί ποσοστό 89,93% Συμφώνησαν ο Χίτλερ να γίνει Φίρερ, του γερμανικού Εθνους συγκεντρώνοντας τα αξιώματα του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

1936. Λίγο έξω από τη Γρανάδα στα περίχωρα του Βιθνάρ , εκτελέστηκε από αγνώστους και θάφτηκε σε τάφο που δεν έχει βρεθεί ο ομοφυλόφιλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

1940.Στο Βουκουρέστι άρχισαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών από το Βασίλειο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την επιστροφή της Δοβρουτσάς στη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα ‘άρχισαν  λαϊκοί έρανοι για την αναπλήρωση της «Έλλης» ξεκινούν σε όλη τη χώρα.

1942. Στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους εξέδωσε τη διαταγή για την επίθεση στο Στάλινγκραντ. Έγινε η  αποτυχημένη επιδρομή της Διέππης  από Καναδικές δυνάμεις.


1943. Ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ υπέγραψαν  τη Συμφωνία του Κεμπέκ για να συνεργαστούν οι χωρες τους  στην κατασκευή της ατομικής βόμβας. 

1945 . Στο Βιετνάμ, υπό την ηγεσία του Χο Τσι Μινχ ξεκίνησε η «Αυγουστιάτικη επανάσταση» των Βιετ Μινχ ενάντια στην γαλλική κατοχή. Στην Αθήνα, η κυβέρνηση Βούλγαρη σε απάντηση της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ , εξέδωσε τον νόμο για την αμνηστία από την οποία εξαιρέθηκαν οι δοσίλογοι . 20000 ελασίτες που είχαν συμπληρώσει έξι μήνες προφυλακισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι. 

1946. Ο Μαό κήρυξε πόλεμο μέχρις εσχάτων κατά του Τσανγκ Κάι-Σεκ.

1947. Αποκρούστηκε επίθεση των ανταρτών κατά της Νάουσας.Το 592 ΤΠ,  συνολικής δυνάμεως 25  αξιωματικών και 275.οπλιτών, η υποδιεύθυνση Χωροφυλακής ΝΑΟΥΣΗΣ εκ  3 αξιωματικών και 42 οπλιτών και 60 ΜΑΥδες απέκρουσαν μετά από μάχες 7 ωρών τους Κ//Σ που είχαν εισχωρήσει στην Νάουσα. Κατ’ εκτίμηση  οι  χρησιμοποιηθείσες δυνάμεις των Κ//Σ ανήρχοντο εις 700, υπό Γενικό Αρχηγό τον ΔΙΑΚΟ.
Στις 4.15 π,μ οι Κομουνιστές άρχισαν να αποσύρονται. 
Οι ενισχύσεις που στάλθηκαν από την Ταξιαρχία  έφκιασαν στις 0800 το πρωί. 
Η είσοδος των συμμοριτών στην Πόλη έγινε από την πλευρά του νεκροταφείου με την βοήθεια των εντός της πόλεως κομουνιστών . Οι Κ/Σ οδηγούμενοι εκ συμμοριτών εκ ΝΑΟΥΣΗΣ επιδόθηκαν εις διαρπαγή ειδών και κτηνών ως και απήγαγαν ορισμένους κατοίκους.
Οι Κ/Σ άφησαν επί τόπου 10 νεκρούς. Από τους δικούς μας σκοτώθηκαν ενας στρατιώτης δυο χωροφύλακες και 4 πολίτες. Τραυματίστηκαν 6 στρατιώτες  3 χωροφύλακες και 7 πολίτες. Κάηκαν  περί τα 100 οικήματα μεταξύ των οποίων το Δημαρχείο, το Δημόσιο Ταμείο, η Οικον. Εφορεία και η Εφορεία Καπνού,και ο Ναός Αγ. Μηνά. Διηρπάγησαν είδη τροφίμων από τα μπακάλικα και από τα  παιδικά συσσιτια.  Απαχθέντες κάτοικοι 83. Επανήλθαν εκ των απαχθέντων 20.  

1948. Ο Τίτο ανακοίνωσε τη διακοπή παροχής στρατιωτικής  βοήθειας   προς τους αντάρτες στην Ελλάδα, αλλά συνεχίστηκε το ανθρωπιστικό παιδομάζωμα. 
                    
1952. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Πιουριφόι, σε δηλώσεις του στον Τύπο ανακοίνωσε οτι οι επόμενες εκλογές, που έγιναν στις 16 Νοεμβρίου 1952, θα διεξήγοντο με πλειοψηφικό σύστημα.

1953. Πραξικόπημα στο Ιράν. Η CIA και η Secret Intelligence Service ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μοσαντέκ που εθνικοποίησε το ιρανικό πετρέλαιο και επανέφεραν στον θρόνο τον σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί και την BP.

1960 . Η σοβιετική δικαιοσύνη καταδίκασε τον πιλότο Φράνσις Γκάρι Πάουερς, του αμερικανικού U2, που κατερρίφθη σε 10 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία.

1964. Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις επανήλθαν στο ΝΑΤΟ, αλλά
οι Έλληνες αξιωματικοί του στρατηγείου Σμύρνης δεν επέστεψαν στην Τουρκία.

1966 . Η Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία συμφώνησε καταβάλει 15.500.000 αιγυπτιακές λίρες ως αποζημίωση για τις περιουσίες των Αιγυπτιωτών που κατασχεθήκαν .

1968. Στη Σόφια ξεκίνησε η δίκη των μαοϊκών. 1969 .Ο Σπύρος Μαρινάτος έκανε ανακοινώσεις για την ανακάλυψη του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη.

1969.Ο Σπύρος Μαρινάτο, ανακοίνωσε την ανεύρεση μιας ολόκληρης κατεστραμμένης πόλης, που ήταν την Σαντορίνη που ήταν θαμμένη από την έκρηξη του ηφαιστείου το 1530 π.Χ.

 1973. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίστηκε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά την κατάργηση της μοναρχίας με το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου, ήρε το στρατιωτικό νόμο που ήταν σε ισχύ από το 1967 και διόρισε  κυβέρνηση υπό τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη.

1974. Η εκτέλεση στη Λευκωσία του αμερικανού πρέσβη και αρχιτέκτονας της τουρκικής εισβολής Ρότζερ Ντέιβις μαζί με την Κύπρια γραμματέα Αντουανέτ Βαρνάβα. Στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, άρχισε η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ  για τον Πληθυσμό, με  περισσότερες από 140 χώρες.



1975.Πέθανε στην Καλιφόρνια σε ηλικία 78 ετών ο  Τζιμ Λόντος. Υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής της ελευθέρας πάλης . Λεγόταν  Χριστόφορος Θεοφίλου  και είχε γεννηθεί στο Κουτσοπόδι του Άργους.

1981. Το επεισόδιο του Κόλπου της Σύρτης. Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ κατέρριψαν δυο λιβυκά Su-22.  


1987.Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων Γκορμπατσόφ ο Ζίβκωφ κάνει ανασχηματισμό στη Βουλγαρία. Υπουργός Οικονομίας και προγραμματισμού
ο Στόγιαν Οβτσάροφ), Υπουργός Εξωτερικών ο Αντρέι Λουκάνοφ.

1989. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι διόρισε μετά από 42 χρόνια κομμουνισμού την πρώτη μη κομουνιστική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ακτιβιστή της Αλληλεγγύης Ταντέους Μαζοβιέσκι.
1991. Στη Σοβιετική Ένωση κατα το πραξικόπημα των ηλιθίων της ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ και του ΚΚΣΕ που συνέλαβαν στην Κριμαία τον πανύβλακα Γκορμπατσώφ, ο Μπόρις Γιέλτσιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο όλες οι αποφάσεις της Κρατικής Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης (C.S.S.E.), δεν ίσχυαν στο έδαφος της Ρωσικης Ομοσπονδίας.



1992.Στην Αλβανία, άρχισε η δίκη 18 πρώην ανώτατων κομμουνιστών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και της Νετζμίγε Χότζα, χήρας του Εμβέρ.

1994. Ενώ διαρκούσε η δίκη των ηγετών της Ομόνοιας, ο σμήναρχος ε.α. Θωμάς Βρακάς πέταξε επί 2 ώρες με ψεκαστικό αεροπλάνο πάνω από την Αλβανία και έριξε προκηρύξεις εναντίον του καθεστώτος Μπερίσα.


1999 . Στο Βελιγράδι, η αντιπολίτευσης οργάνωσε μεγάλο συλλαλητήριο μπροστά από τη Συνέλευση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και ζήτησε δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία και την παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

2000 . Στη Μόσχα έγιναν τα εγκαίνια του  καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος, που κτίστηκε με τον ίδιο τρόπο   και στο ίδιο μέρος με την  προηγούμενη που κατεδαφίστηκε από τους μπολσεβίκους στις 5 Δεκεμβρίου, 1931.


2002. Δολοφονήθηκε στη Βαγδάτη ο άσπονδος εχθρός του Γιασέρ Αραφάτ, Αμπού Νιντάλ.  Οι Τσετσένοι κατέρριψαν στο Γκρόζνι ένα  ρωσικό  μεταγωγικό ελικόπτερο Mi-26. 118 στρατιώτες  νεκροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λωζάνη. 5 Νοεμβρίου 1922. Ο πράκτωρ Λεφτεράκης και η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην Αθήνα συνεχιζόταν η δίκη των Προδοτών

  Το Σατώ ντ'Ουσύ που έγινε η διάσκεψη της Λωζάνης για το Ανατολικό Ζήτημα   το 1922 και σήμερα