21/8/20

Η 21η Αυγούστου στην Ιστορία

705. O Ιουστινιανός Β' ο Ρινότμητος που πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη με έναν στρατό Σλάβων και Βουλγάρων, για τρεις ημέρες, ανακάλυψε ένα παλιό και εγκαταλελειμμένο αγωγό και μαζί με μια μικρή δύναμη εμπίστων μπήκε στην πόλη κοντά στο Παλάτι των Βλαχερνών, και γρήγορα το κατέλαβε . Ο Τιβέριος Γ ο Αψίμαρος διέφυγε και κατέφυγε στη Σωζόπολη της Βιθυνίας.

1157. Αλφόνσος Ζ΄ του Λεόν και της Καστίλης πέθανε στο πέρασμα του Μουραντέλ στην Σιέρρα Μορένα πιθανώς στην Θιουδάδ Ρεάλ,  κατά την διάρκεια της επιστροφής του από μια εκστρατεία εναντίον Αλμοάδων. Ο Αλφόνσος μοίρασε το βασίλειο του ανάμεσα στους δυο γιους του.

1331. Ο ανατραπείς βασιλιάς της Σερβίας Στέφανος Ούρος Γ΄Νέμανιτς, ο Άγιος,  παρέδωσε το φρούριο Πέτριτς στο Κόσσοβο, όπου είχε καταφύγει, στον γιο του Ντούσαν (Στέφανο Δουσάν), που τον φυλάκισε το φρούριο Ζβέτσαν, στην σημερνή Μιτροβίτσα . Ο Στέφανος Ούρος θεωρείται Αγιος από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία . Τα λείψανά του βρίσκονται στην Μονή Βισόκι Ντέτσανι στο Κοσσυφοπέδιο, που χτίστηκε από αυτόν και το βασιλικό του στέμμα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Τσετίνιε στο Μαυροβούνιο.

1482. Οι παπικές δυνάμεις του Σίξτου Δ΄ υπό τις διαταγές του Ρομπέρτο Μαλατέστα του Ρίμινι, νίκησαν στη Μάχη του Καμπομόρτο το στρατό του Φερδινάνδου της Νάπολης που διοικούσε ο Αλφόνσος Δούκας της Καλαβρίας. 


1614. Πέθανε η Αιματοβαμμένη Κυρία του Καχτίτσε. Η σατανίστρια Κόμισσα Ελίζαμπεθ Μπάθορι. Στο κάστρο του Καχτίτσε στα Καρπάθια στη σημερινή Σλοβακία,  μαζί με 4 συνενόχους βασάνισε  και σκότωσε 650 κορίτσια, σε τελετές, και λουζόταν με το αίμα τους  Μετά από καταγγελίες  συνελήφθη τα Χριστούγεννα το 1610, από τους απεσταλμένους του Βασιλιά της Ουγγαρίας και Κροατίας Ματθαίου Β. Οι συνένοχοί της οι ομολόγησαν κάηκαν ως σατανιστές στις 7 Ιανουαρίου 1611. Η Κόμισα έμεινε φυλακισμένη στο κάστρο της όπου και πέθανε.

1656. Κατά τη διάρκεια του ρωσο-σουηδικού πόλεμου άρχισε η πολιορκία της Ρήγας από τον στρατό του τσάρου Αλεξέι Μιχάηλοβιτς Ρομάνοφ που κράτησε έξι εβδομάδες.

1686. Η 21η /31η Αυγούστου έπεφτε Σάββατο. Οι Ενετοί πήραν το Ναύπλιο. Οι Τούρκοι του Ναυπλίου  επιβιβάστηκαν σε Ενετικά πλοία που τους μετέφεραν στις ακτές έναντι της Τενέδου. Ο φρούραρχος του Ναυπλίου με τους 4 αδελφούς του μεταφέρθηκε στην Ζάκυνθο.  

1690.Κατά τον Μεγάλο Τουρκικό Πολέμο, ο Αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπέγραψε διάταγμα, για τα «προνόμια», των Σέρβων στο έδαφος της Αυτοκρατορίας και τους εγγυήθηκε την ελευθερία της Ορθοδοξίας, το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το Κυριλλικό Αλφάβητο και το Ιουλιανό ημερολόγιο και το δικαίωμα να εκλέγουν αρχιεπίσκοπο και επισκόπους και έχουν ορθόδοξους κληρικούς.

1703. Μετά από στάση των Γενιτσάτων παραιτήθηκε από το θρόνο τη Κωνσταντινούπολης ο Σουλτάνος Μουσταφά Β΄ .Ήταν γιος του σουλτάνου Μεχμέτ Δ΄ και της Ελληνίδας Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν.
Ο Μουσταφά Β΄ πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 1703 στο Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 39 χρονών. Τον διαδέχθηκε ο αδερφός του,
Αχμέτ Γ΄.




1716.Το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος που έσωσε την Κέρκυρα. Μετά από 50 ημέρες πολιορκίας από τους Τούρκους στην οποία διακρίθηκαν  μαχόμενοι στα τείχη ο Φραγκίσκος και ο Βίκτωρ, (Νικηφόρος) Καποδίστριες και ενώ  αναμενόταν η τουρκική τελική έφοδος, το απόγευμα της 10ης/21 Αυγούστου του 1716,  άρχισαν να μαζεύονται στον ουρανό τεράστια μαύρα σύννεφα, πράγμα ασυνήθιστο για την εποχή , και άρχισε να βρέχει και να φυσά πολύ δυνατά! Η  βροχή και ο άνεμος συνεχίστηκαν με την ίδια σφοδρότητα  όλη την νύχτα!

1737. Κατά τον Ρωσο-Τουρκικό πόλεμος του 1735-1739 απαγχονίστηκε στη Σόφια ο Επίσκοπος Σιδηροχώριου ή Σαμακόβου Συμεών Πόποβιτς, ως ηγούμενος συνομωσίας υπέρ των Ρώσων. (Το Σαμακόβι της Ανατολικής Θράκης (που σημαίνει στα βουλγαρικά μεταλλείο σιδήρου). γήταν ένα πλούσιο κεφαλοχώρι με 5.000 κατοίκους και ανήκε στην επαρχία των Σαράντα Εκκλησιών. Ήταν χτισμένο στο κέντρο της οροσειράς του Μικρού Αίμου. Γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα εγκαταστάθηκαν τεχνίτες σιδηρομεταλλείων από την Κεντρική Ευρώπη και αναπτύχθηκε η μεταλλουργία του σιδήρου. Εκεί συνέρρευσαν και οι κάτοικοι της περιοχής και δημιουργήθηκε έτσι ένα μεγάλο χωριό, το Σαμακόβι).



1745.  Η Σοφία Φρειδερίκη Αυγούστα, του Άνχαλτ-Τσερμπστ, αφού βαπτίστηκε Αικατερίνη παντρεύτηκε στην Αγία Πετρούπολη τον μέλλοντα Πέτρο Γ΄.

1778. Ο βασιλιάς Γουσταύος Γ΄ της Σουηδίας ολοκλήρωσε  το πραξικόπημά του τερματίζοντας μισό αιώνα κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης στη Σουηδία και δημοσίευσε  το νέο Σύνταγμα, που του ανέθετε  την εξουσία ως πεφωτισμένο δεσπότη.

1808. Στον πόλεμο της Ιβηρικής ο Ουέλινγκτον  στο Βιμέιρο στην Πορτογαλία νίκησε τους Γάλλους και τον στρατάρχη Ζουνώ. Την ίδια ημέρα κατά τον Φιλανδικό Πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Σουηδίας ο στρατηγός Βλάστοφ επικεφαλής 3500 ανδρών νίκησε τους Σουηδούς στην μάχη της Καρστούλα. Οι Σουηδοί άφησαν στο πεδίο της μάχης  300 νεκρούς.

1810. Ο Γάλλος στρατηγός Ζαν Μπατίστ Μπερναντό , εξελέγη από το Σουηδικό Κοινοβούλιο διάδοχος του σουηδικού θρόνου .Στις 2 Νοεμβρίου κατέφθασε στη Στοκχόλμη και στις 5 Νοεμβρίου ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΓ΄ τον υιοθέτησε υπό το όνομα Κάρολος Ιωάννης ΙΔ.


1828. Κατά τον 9ο Ρωσοτουρκικό πόλεμο , (1828-1829) στο μέτωπο της Γεωργίας, στις 9/21 Αυγούστου, 9.000 Ρώσοι υπό τον Στρατάρχη Πάσκεβιτς νίκησαν 30.000 Τούρκους υπό τον Κίου-Μοχαμέντ Πασά, κάτω από τα τείχη της Αχάλτσιχε , την οποία κατέλαβαν οι Ρώσοι. 

1860. Στο Ρέτζιο της Καλαβρίας διεξήχθη  στην πλατεία Ντουόμο η μάχη μεταξύ των ανδρών του Γκαριμπάλντι και των Βουρβόνων. Οι Γαριβαλδίνοι κατέλαβαν
το Ρέτζιο.

1866. Στο χωριό Ασκύφου Σφακίων , η «Επαναστατική Συνέλευση» της Κρήτης κηρύσσει την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
1877. Κατά τον 10ο  Ρωσοτουρκικό  Πόλεμο  (1877-1878), άρχισε η Δεύτερη Μάχη της Σίπκα.


1886 . Αποτυχημένο πραξικόπημα στη Βουλγαρία ενάντια στην κυβέρνηση του πρίγκιπα Αλέξανδρου Μπάττενμπεργκ Α , που οδήγησε στην συγκρότηση  μιας προσωρινής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Μητροπολίτη  Κλήμη του Τάρνοβο. 


1911. Η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι κλάπηκε από έναν υπάλληλο του Λούβρου. Βρέθηκε το 1913, κατά τύχη στη Φλωρεντία. Ο  κλέφτης ονομαζόταν Βιντσέντσο Περούτζια που δήλωσε ότι επιθυμούσε την επιστροφή στην Ιταλία του πίνακα που είχε κλαπεί από τον Ναπολέοντα. 
1921. Ο Βασιλάς Κωνσταντίνος αναχώρησε  από το Εσκή Σεχίρ για την Προύσα.


1926. Την αυγή της 22ας Αυγούστου, ο Γεώργιος  Κονδύλης μετά «από αστραπιαία νυκτερινή ενέργεια»,  των «Δημοκρατικών Ταγμάτων», κατέλυσε το κράτος της δικτατορίας, του Θεόδωρου Πάγκαλου που  απουσίαζε για ανάπαυση στις Σπέτσες, όπου τον είχε μεταφέρει το τορπιλοβόλο «Πέργαμος». Όλες οι δυνάμεις της φρουράς των Αθηνών, αρχικά, και της υπόλοιπης χώρας στη συνέχεια, προσχώρησαν στο κίνημα του  Κονδύλη, ο οποίος είχε δεσμευθεί ότι θα προκηρύξει εκλογές σε προθεσμία 45 ημερών.

1932. Στη Βενετία, έληξε το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

1937 . Στη  Σοβιετική Ένωση εκτελέστηκαν  οι ηγέτες του πολωνικού κομμουνιστικού κόμματος.

1944. Ο πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης Γεώργιος Παπανδρέου συναντήθηκε στην Ρώμη, με τον Τσώρτσιλ.



1948. Τα ξημερώματα της 22ας Αυγούστου οι Κ/Σ εγκατέλειψαν τον Γράμμο διαφεύγοντας κυρίως προς την Αλβανία και προς το Βίτσι δια των χωρίων Φούσα, Σλήμνιτσα, Μονόπυλο, μετά τον λεγόμενο  «ελιγμό»  της Αλεβίτσας. Στις 22 Αυγούστου αφού ο Γράμμος είχε καταληφθεί έληξε και  η επιχείρηση «Κορωνίς».

1950. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Νικολάου Πλαστήρα, ορκίστηκε ως πρωθυπουργός  ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων Σοφοκλής Βενιζέλος που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών και προσωρινά Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών, Ο Νικόλαος Μπακόπουλος ορκίστηκε υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας και προσωρινά Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων. Ο Φωκίων Ζαΐμης υπουργός Κοινωνικής Προνοίας, και υπουργός Υγιεινής, Οικισμού και Ανοικοδομήσεως και προσωρινά Συντονισμού και Οικονομικών. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ,  υπουργός Γεωργίας και προσωρινά Εθνικής Οικονομίας και υπουργός Εφοδιασμού και Διανομών. Γρηγόριος Κασιμάτης υπουργός Εργασίας και προσωρινά Δημοσίων Έργων και υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Ο Σταύρος Κωστόπουλος υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου με καθήκοντα υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Τύπου και Πληροφοριών και προσωρινά Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης  Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος.


1955 . Η  πρώτη πειραματική τηλεοπτική εκπομπή στη Ρουμανία
 1967. Συνελήφθη στην Αθήνα ο αρχηγός του ΠΑΜ Μίκης Θεοδωράκης.



1968. Ο Νικολάε Τσαουσέσκου, της κομμουνιστικής Ρουμανίας, καταδίκασε την εισβολή του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία, και κάλεσε τον ρουμανικό πληθυσμό να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Χώρας. Στο Βουκουρέστι πραγματοποιήθηκε μια τεράστια διαδήλωση ενάντια στην κατοχή της Τσεχοσλοβακίας.


1981. ¨Άρχισε η  «επιστημονική» συζήτηση στον Τύπο σχετικά με την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

1983. Δολοφονία στο αεροδρόμιο της Μανίλας του πολιτικού αντιπάλου του Μάρκος Μπ.Ακίνο. 


1991.Tο πραξικόπημα του Αυγούστου στη Μόσχα. Μετά από 60 ώρες σε κατ 'οίκον περιορισμό στην Κριμαία, οι πραξικοπηματίες άφησαν τον Γκορμπατσώφ ελεύθερο. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη Μόσχα με ειδικές μονάδες και επιτέθηκαν στο κτήριο του ρωσικού Κοινοβουλίου. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν και στα «κεντρικά» της ΚΑ-Γκε-Μπε στην Λιουμπιάνκα, έσπασαν τα παράθυρα του κτιρίου και έριξαν το άγαλμα του Τζερζίνσκι. Η Λετονία ακολούθησε την Εσθονία και κήρυξε την ανεξαρτησία της.

1999 . Στη Σόφια έγινε η πέμπτη προσπάθεια  να ανατινάξουν το μαυσωλείο όπου βρικόταν το σώμα του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ θέσει μέχρι το 1990. Ως αποτέλεσμα των δύο εκρήξεις  το μαυσωλείο καταστράφηκε εν μέρει και ακολούθησε το γκρέμισμα με μπουλτνόζες.
2000. Ο Αρχηγός του Ρωσικού Στόλου ανακοίνωσε ότι και τα 118 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου «Κουρσκ» ήταν νεκροί. 


2001. Το  NATO αποφάσισε να στείλει ειρηνευτική δύναμη στα Σκόπια.


2003. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνελήφθη με ένταλμα της Ιντερπολ ι Ιουδαίος μεγαλοαπατεώνας  Βλάντιμιρ Γκουζίνσκι , πρώην ιδιοκτήτης του καναλιού NTV.
 
Ξεπέρασαν τους 10.000  οι νεκροί από τον καύσωνα στη Γαλλία. Ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζήτησε  τη διεξαγωγή έρευνας σε βάθος για το θέμα αυτό. Στην Πορτογαλία, 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία τον  Ιούλιο και τον Αύγουστο

2004 . Τσετσένοι αντάρτες με επικεφαλής τον Ασλάν Μασχάντοφ προσπάθησαν να καταλάβουν το  Γκρόζνι.

2006 . Η Ρωσία εξόφλησε  όλο το χρέος της προς τη Λέσχη πιστωτών του Παρισιού. Η τελευταία δόση ανήλθε σε 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια.


2014. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Αχμέτ Νταβούτογλου ως πρωθυπουργό. 

2017.  Ολική έκλειψη ηλίου, ορατή μόνο στο βόρειο ημισφαίριο, κυρίως στις  ΗΠΑ .

2018. Σεισμός μεγέθους 7,3 Ρίχτερ συγκλόνισε  την ανατολική Βενεζουέλα,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λωζάνη. 5 Νοεμβρίου 1922. Ο πράκτωρ Λεφτεράκης και η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην Αθήνα συνεχιζόταν η δίκη των Προδοτών

  Το Σατώ ντ'Ουσύ που έγινε η διάσκεψη της Λωζάνης για το Ανατολικό Ζήτημα   το 1922 και σήμερα