24/8/20

Η 24η Αυγούστου στην Ιστορία

410 . ¨Άρχισε η τριήμερη λεηλασία της Ρώμης από τους Βησιγότθους του Αλάριχου .


1042. Τυφλώθηκε και πέθανε ο ανατραπείς αυτοκράτορας  Μιχαήλ Ε' ο Καλαφάτης σε ηλικία 27 ετών.
  
1185.  Η Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Νορμανδούς   του Βασιλείου της Σικελίας από τον  κόμη Αλδουΐνο που είχαν αποβιβαστεί  στο Δυρράχιο. Ο Διοικητής Δαυίδ Κομνηνός απεδείχθη ανάξιος των περιστάσεων. 
Οι Θεσσαλονικείς, άνδρες, γυναίκες, έφηβοι και γέροι, συναγωνίσθηκαν επί των τειχών και των πύργων, αλλά οπλίτες ήταν πολύ λίγοι απέναντι των πολιορκητών. Τα πλοία των Νορμανδών γέμισαν αιχμαλώτους. Πτώματα βρίσκονταν στις οδούς, δίπλα σε σφαγμένα
σκυλιά και γαϊδούρια. Οι Νορμανδοί λήστευαν τις οικίες, μίαιναν
τα ιερά της Ορθοδοξίας και άρπαζαν ιεροσύλως ότι ήθελαν. Δεν σεβάσθηκαν ούτε τον ιερό τάφο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου. 

1215 . O Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ ακύρωσε τη Μάγκνα Κάρτα.

1349 . Στο Μάιντς εκδηλώθηκε βουβωνική πανούκλα στην Εβραϊκή συνοικία η οποία πυρπολήθηκε και οι Εβραίοι διώχτηκαν από την πόλη.


1422. Ο Αυτοκράτωρ Μανουήλ Β' απέκρουσε  ιεπίθεση 50.000 τούρκων, υπό τον Μουράτ Β', κατά της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Μουράτ χρησιμοποιούσε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλικλί ως κατοικία του.


1572. Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Κατα την πρώτη νύχτα σκοτώθηκαν μεταξύ 2.000 και 10.000 Ουγενότοι στο Παρίσι, με εντολή της Αικατερίνης των Μεδίκων και με την ανοχή του νεαρού βασιλιά Καρόλου Θ.

1657. Οι Οθωμανοί ανακατέλαβαν τα νησιά της Λήμνου και της Τένεδου που είχαν καταλάβει το προηγούμενο έτος οι Ενετοί.

1704. Κατά τον πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής οι Γάλλοι νίκησαν τον αγγλικό στόλο στη ναυμαχία της  Μάλαγα.


1752. Στη Βλαχία ξεκίνησε η   ηγεμονία του  του  Ματθαίου Γκίκα γιου του Γρηγόριου Β ' Γκίκα.


1779. Στις 24 Αυγούστου/4 Σεπτεμβρίου, ήμερα Σάββατο οι Τούρκοι μετά από δωροδοκία των Εβραίων συνέλαβαν τον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό στο χωριό Κολικόντασι κοντά στην πόλη του Βερατίου και τον απαγχόνισαν επιτόπου. Οι Εβραίοι της περιοχής προσέφεραν στον Κουρτ Πασά του Βερατίου 25.000 γρόσια, για να τον σκοτώσει επειδή ήταν δήθεν όργανο της Ρωσίας και υποκινούσε επανάσταση. 
Ο Κουρτ Πασάς έστειλε τον χότζα με στρατιώτες και τον συνέλαβαν, ενώ κήρυττε στο Κολλικόντασι, τον κρέμασαν από ένα δέντρο και στη συνέχεια τον έγδυσαν και τον πέταξαν στον Άψο ποταμό. Μετά από τρεις ημέρες το ανέσυρε εφημέριος του χωριού Μάρκος και ο Άγιος ενταφιάσθηκε στη μονή της Θεοτόκου Αρδονίτσας Β. Ηπείρου. 

1787. Οι Τούρκοι, που  είχαν μεταφέρει στα ρωσο-τουρκικά σύνορα 150.000  στρατιώτες, και  είχαν  συγκεντρώσει τον  στόλο τους στον   Εύξεινο, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στις 24 Αυγούστου,  στο οχυρό στην χερσόνησο του Κίνμπουρν, στον Δνείπερο το οποίο υπεράσπιζαν 4000 Ρώσοι στρατιώτες με αρχηγό τον Σουβαρόφ

1789. Η Γαλλικη Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το  άρθρο 11 της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη με το οποίο ίσχυσε  η ελευθερία του τύπου στην Γαλλία.

1801. Υπογράφηκε η Συνθήκη των Παρισίων, μεταξύ της Βαυαρίας και του Ναπολέοντα.

1814. Κατά τον πόλεμο των Ρότσιλντ για τον έλεγχο του δολαρίου, οι δυνάμεις των Βρετανών μπήκαν στην Ουάσιγκτον και έκαψαν το Καπιτώλιο.
Ο πρόεδρος Μάντισον και η κυβέρνηση κατέφυγαν στη Βιρτζίνια. 


1815. Εγκρίθηκε το Σύνταγμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών.



1821. Υπογράφηκε από το νέο Ισπανό αντιβασιλέα η Συνθήκη της Κόρδοβα με την οποία η  Ισπανία αναγνώριζε την ανεξαρτησία του αλλά στην πραγματικότητα, η συμφωνία δεν αναγνωρίστηκε από τη Μαδρίτη. Η Ισπανία αναγνώρισε  επίσημα την ανεξαρτησία του Μεξικού το 1836.

1857. Ξεκίνησε στις ΗΠΑ η πρώτη «παγκόσμια οικονομική κρίση» γνωστή ως, «ο «πανικός του 1857»

1862. Η Ιταλική λίρα έγινε το ενιαίο νόμισμα στο Βασίλειο της Ιταλίας.

1906. Στο χωριό Τσερνέσοβο Αριδαίας , το σημερινό Γαρέφι, πέθανε λόγω των τραυμάτων του  ο σουλιώτης Μακεδονομάχος Κωνσταντίνος Γαρέφης. Ο Γαρέφη ειχε τραυματιστεί σε μάχη με κομιτατζήδες στις 6 Αυγούστου.


1921. Τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου /24 Αυγούστου  η VIIη μεραρχία ενισχυμένη με δύο συντάγματα πεζικού διέβη  τον Σαγγάριο βορειότερα από τη γέφυρα Μπεϊλίκ Κιοπρού, κσι επιτέθηκε κατά μέτωπο στην κατεύθυνση της σιδηροδρομικής γραμμής Εσκί Σεχήρ - Άγκυρας για την κατάληψη του Πολατλί, που ήταν ο τελευταίος σημαντικός σιδηροδρομικός σταθμός (60 χιλιόμετρα) πριν την Άγκυρα.

1922. Άρχισε η μεταφορά του Γ' Σώματος Στρατού από τον Πάνορμο  Κυζίκου στην Ροδστό στη Θράκη.

1926. Μετά την ανατροπή του Παγκάλου,  ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Παύλος Κουντουριώτης, με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ανακοίνωσε την επάνοδο του  στο αξίωμα: «Καταλυθείσης της Δικτατορίας ανέλαβον από σήμερον την εξάσκησιν των Προεδρικών μου καθηκόντων, εις τα οποίαν με έταξεν η ψήφος της Δ' Εθνικής των Ελλήνων Συνέλευσις».
1931. Η Γαλλία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν Συνθήκη μη επίθεσης.

1941. Ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε την αναστολή του προγράμματος για την ευθανασία των Γερμανών με ειδικές ανάγκες.


1944. Ο Ταγματάρχης Ράιμοντ Ντρόν ήταν  ο διοικητής του πρώτου αποσπάσματος της 2ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας που εισήλθε στο Παρίσι και το βράδυ της 24ης Αυγούστου 1944, έφτασε στο  Οτέλ ντε λα βίλ και το απελευθέρωσε. Στη Ρουμανία το ραδιόφωμο μετέδωσε την είδηση για την κήρυξη του  πολέμου με τη Γερμανία .Το Βουκουρέστι βομβαρδίστηκε από τη Λουφτβάφε. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του Εθνικού Θεάτρου, και προκάλεσε ζημιές στο Βασιλικό Παλάτι .

1949. Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για την ίδρυση ΝΑΤΟ.

1952. Τα βρετανικά στρατεύματα εκκένωσαν τη διώρυγα του Σουέζ. Κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της κομμουνιστικής εφημερίδας «Αυγή».

1956. Στην Κύπρο οι Βρετανικές κατοχικές Αρχές  απέρριψαν την εκεχειρία της ΕΟΚΑ.

1961. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερκών διέψευσε ότι ο Τούρκος πρέσβης Σεπάρ Ικσέλ προέβη σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε προτείνει διχοτόμηση της Κύπρου.

1962.Δόθηκαν στην κυκλοφορία οι νέοι εθνικοί δρόμοι Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών- Κορίνθου.

1968. Η Γαλλία έκανε την πρώτη της δοκιμή υδρογονοβόμβας στην Γαλλική Πολυνησία στην ατόλη Φανγκαταούφα, ισχύος 200 φορές μεγαλύτερης από εκείνης  της βόμβας της Χιροσίμα.

1975. Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Ιωάννη Ντεγιάννη, ανακοίνωσε την απόφασή του στη δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου. Θάνατος για τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο.

1991. Η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία από την Σοβιετική Ένωση. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ παραιτήθηκε από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.


2004. Στη Ρωσία. σε διάστημα ενός λεπτού  δύο αεροσκάφη εξερράγησαν στον αέρα. από βομβιστές αυτοκτονίας. Και τα δύο αεροσκάφη απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο  Ντοματέτοβο. Συνολικά 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

2007. Καταστρεπτικές πυρκαγιές στο νομό Ηλείας. 44 πολίτες βρήκαν  τραγικό θάνατο . Οι 26 ήταν κάτοικοι του χωριού Αρτέμιδα.

2016. Στις 3:36  π.μ. έγινε σεισμός 6 ρίχτερ στην Κεντρική Ιταλία με εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων, που προκάλεσε περισσότερους από 300 θανάτους και περίπου 65.000  αστέγους. Ο  Τουρκικός στρατός και ο "Φρη Συριαν Αρμυ"  επιτέθηκαν στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στη Τζαραμπλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...