27/8/20

Η 27η Αυγούστου στην Ιστορία



443. Επί του Θεοδοσίου Β τα βυζαντινά μισθοφορικά  στρατεύματα υπό τον Αλανογερμανό  πατρίκιο  Φλάβιο Ασπαρ νικήθηκαν στη μάχη της  Φιλιππούπολης οπό τους Ούννους του Αττίλα. Ο κίνδυνος για την Κωνσταντινούπολη αντιμετωπίστηκε με την εξαγορά ειρήνης και της παροχής δώρων.

1301. Μετά τον θάνατο του Ανδρέα Γ' Άρπαντ στέφτηκε  βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας, ο Βεγκέσλαος Γ΄ Πρέμισλ της Βοημίας, ενώ τον θρόνο διεκδικούσε και ο Κάρολος Α΄  από τον Οίκο των Καπετιδών-Ανζού .

1388. Η Μάχη της Μπίλετσα στην Ερζεγοβίνη όπου 7000 Σέρβοι υπό τις διαταγές του Βλάτκο Βούκοβιτς νίκησαν τον οθωμανικό στρατό από 18000  που διοικούσε ο Λάλα Σαχίν Πασάς.


1557. Παράδοση  της πόλης του Σεν Κουεντίν στην Πικαρδία, στον Φίλιππο Β της Ισπανίας μετά από  πολιορκία 17 ημερών, μετά την ατυχή για τους γάλλους ομώνυμη μάχη.



1569. Ο Κόζιμο Α΄ των Μεδίκων έγινε Μέγας Δούκας της Τοσκάνης, χάρη σε βούλα  του Πάπα Πίου Ε. 

1588. Ο Πέτρος ο Κουτσός της Μολδαβίας υπέγραψε Εμπορική Συνθήκη με τον Πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη  της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ, Γουίλιαμ Χαρεμπόουν σύμφωνα με την οποία οι υπήκοοι  της Βασίλισσας έπρεπε να είναι «ελεύθεροι να εμπορεύονται, να πωλούν και να αγοράζουν»..

1593. Ο στρατιώτης Πιέρ Μπαριέρ συνελήφθη στο Μελούν των Παρισίων κατά τη στιγμή της επίθεσής του για να δολοφονήσει το βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκο Δ'. Στην απολογία του και μέχρι να εκτελεστεί υποστήριζε ότι ενθαρρύνθηκε από τους   Ιησουίτες.


1626. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο ο στρατηγός των καθολικών Γιόχαν Τίλλυ νίκησε στη Μάχη του Λούτερ τον Βασιλιά της Δανίας Χριστιανό Δ. Οι Δανοί είχαν 3000 νεκρούς ενώ 2500 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

1760. Η Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Ελισάβετ εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε στους κρατικούς αξιωματούχων να λαμβάνουν δώρα.



1773 . Υπογράφηκε η  Συνθήκη του Τσάρσκογιε Σελό που θεωρείται ως η μεγαλύτερη επιχείρηση  ανταλλαγής εδαφών  στην Ευρώπη του 18ο αιώνα.
Δημιουργήθηκαν το Δουκάτο του  Σλέσβιχ-Χολστάιν και το Δουκάτο του Όλντενμπουργκ.

1798.Κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής εξέγερσης του 1798, μια συνδυασμένη δύναμη 2.000 Γάλλων και Ιρλανδών ανταρτών νίκησε δύναμη 6.000 τακτικών Βρετανών στη μάχη του Κάστελμπαρ και ανακήρυξαν τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. 

1810. Κατά τον Πέμπτο συνασπισμό  το Γαλλικό ναυτικό νίκησε  το βρετανικό, αποτρέποντας την κατάληψη του λιμανιού του Γκραντ Πορτ στο Ιλ ντε Φρανς

1812. Ο Σκαρλάτος Καλλιμάχης επανήλθε στον θρόνο της Μολδαβίας, ενώ στο Βουκουρέστι άρχιζε η "βασιλεία" του Ιωάννη Καρατζά.


1813 . Το τέλος της διήμερης μάχης της Δρέσδης με νίκη του Μεγάλου Ναπολέοντα. Οι Γάλλοι και το Βασίλειο της Σαξονίας με 135.000 άνδρες επιβλήθηκαν στους 215.000 των Συμμάχων, της  Αυστριακής Αυτοκρατορίας , της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και του Βασίλειου της Πρωσίας. Οι Σύμμαχοι είχαν 38000 νεκρούς. Σε αυτή τη μάχη τραυματίστηκε  ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, και έχασε το δεξί χέρι του.

1816. Μία μοίρα του βρετανικού στόλου από 19 πλοία και έντεκα Ολλανδικές φρεγάτες κατέστρεψαν το Αλγέρι και τον πειρατικό στόλο του Ομάρ και απελευθέρωσαν από την αιχμαλωσία τους Χριστιανούς σκλάβους .


1828. Κατά τον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1828-1829, οι Ρώσοι υπό τον στρατηγό Πάσκεβιτς νίκησαν τους Τούρκους και κατέλαβαν το φρούριο και την πόλη του Ακχαλτσίκχε στη Γεωργία. Με τη μεσολάβηση του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν συνομιλίες μεταξύ της Βραζιλίας και της Αργεντινής για την Συνθήκη του Ρίο ντε Τζανέιρο που κάτω από τις βρετανικές πιέσεις αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ουρουγουάης.



1829. Επτά Έλληνες ναυτικοί οι οποίοι είχαν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους έφτασαν ωε εξόριστοι στην Αυστραλία. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

1855. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού  Πολέμου, στις 27 Αυγούστου (8 Σεπτεμβρίου), δεκατρείς συμμαχικές μεραρχίες με συνολική δύναμη 60.000 άναδρες ξεκίνησαν την τελευταία επίθεση στο πολιορκημένο ρωσικό φρούριο της Σεβαστούπολης.

1857. Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι προήχθη σε αξιωματικό.

1878. Η ρωσική αστυνομία με μυστική εγκύκλιο αποφάσισε ότι « οι πολιτικοί εγκληματίες αποτελούν μια πολύ ειδική κατηγορία και ως εκ τούτου, πρέπει να κρατούνται χωριστά από τους άλλους κρατουμένους».


1904. Ο Ανθυπολοχαγός  Πυροβολικού Παύλος Μελᾶς, που ορίστηκε οπό το Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο στην Ἀθήνα, αρχηγός ήλων των  ανταρτικών σωμάτων στη Δυτική Μακεδονία, μαζί με 30 άντρες Μακεδόνες, Κρήτες και Λάκωνες, διάβηκε τη νύχτα της  27ης Αυγούστου  την ελληνοτουρκική μεθόριο, κοντά στη Μονή Μερίτσας (Οξυνεία Καλαμπάκας).  

1906. Σε περιοχή όρους Βιτσίου κοντά στα Καλύβια Λάκκου σκοτώθηκε από κομιτατζήδες ο Μακεδονομάχος οπλαρχηγός Παπασταύρος Τσάμης.

1907. Στο Βελιγράδι βασιλιάς της Σερβίας Πέταρ Καρατζόρτζεβιτς έθεσε το θεμέλιο λίθο του κοινοβουλίου. Η κατασκευή διήρκεσε σχεδόν 30 χρόνια, και τα εγκαίνια της Βουλής της Γιουγκοσλαβίας, έγιναν στις 20 Οκτωβρίου του 1936.

1916.  Στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η 1η Βουλγαρική Στρατιά υπό τον Κλίμεντ Μπογιάντζιεβ που είχε καταλάβει την Φλώρινα και τη Βεύη, απέτυχε να ανατρέψει του Σέρβους υπό τον Πάβλε Γιούρισιτς στην Τσέγανη (Άγιος Αθανάσιος), και η ανώτατη διοίκηση των Βουλγάρων διέταξε τη λήξη των επιθέσεων και οργάνωση της άμυνας μεταξύ της λίμνης Βεγορίτιδα, της λίμνης Πρεσπών και του όρους Βόρας Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία και την Αυστρία-Ουγγαρία Ρουμανία. Επίσης το Βασίλειο της Ρουμανίας κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία. 


1918. Η Συνθήκη του Βερολίνου. Το  Ράιχ και η Ρωσία των Μπολσεβίκων αποκατέστησαν  τις  εμπορικές τους σχέσεις.

1922. Τα τελευταία τμήματα του ελληνικού Στρατού εγκατέλειψαν την Σμύρνη τα ξημερώματα.. Στις 11 π.μ. εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού, υπό τον λοχαγό Σερεφετίν, και 400 άτακτοι ιππείς, υπό τον Κορ Πεχλιβάν, μπήκαν στην Σμύρνη. Αργότερα , μαρτύρησε ο εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Τις βραδινές ώρες έφθασε η μεραρχία πεζικού του στρατηγού Μουρσέλ Μπακού. Κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος και συστήθηκε έκτακτο στρατοδικείο. Από τις πρώτες νυκτερινές ώρες, ομάδες τούρκων χαρακτήριζαν με κόκκινη βαφή ως «Sahibi Islamdir», (μουσουλμανική ιδιοκτησία) τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που έπρεπε να προστατευτούν.


1923. Ο Μίλο Μερκούρης, από το Πίλουρι του Αυλώνα, σκότωσε στην Κακαβιά τον Ιταλό συτατηγό Ενρίκο Τελλίνι που ήταν επικεφαλής της επιτροπής των τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία), που καθόριζε τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Μερκούρης εκδικήθηκε έτσι το θάνατο του αδελφού του Γιώργου που είχαν σκοτώσει οι Ιταλοί στον Αυλώνα.



1928. O αμερικανός υπουργός εξωτερικών Φράνκ Κέλλογκ, και ο βραβευμένος, ( το 1926 με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης), Γάλλος υπουγός Αριστίντ Μπριάν, υπέγραψαν στο Παρίσι το περίφημο σύμφωνο Κέλλογκ-Μπριάν, που αποποιείτο τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης των διεθνών συγκρούσεων.

1929. Στη Σοβιετική Ένωση, το κολλέγιο των κομισάριων κατάργησε την «επαναστατική» επταήμερη εργασία ανά εβδομάδα, και εισήγαγε την πενθήμερη εργασία. 

1939. Στη Γερμανία έγινε η πρώτη δοκιμαστική πτήση αεριωθούμενο αεροπλάνου, του Heinkel 178. Η Γερμανία απαίτησε την επιστροφή του Ντάντσιχ και τον «πολωνικό διάδρομο».


1948.Με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απομακρύνθηκε ο Μ. Βαφειάδης από την αρχηγία του Δημοκρατικού Στρατού, του οποίου τη διοίκησή ανέλαβε, το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο και στη θέση των Αρχηγείων Περιοχών συγκροτήθηκαν Μεραρχίες. Τα τμήματα του ΔΣΕ στα νησιά δεν υπάγονταν στις Μεραρχίες.


1949. Στο Γράμμο, ο Εθνικός Στρατός επιτίθεται για την κατάληψη Πόρτας Οσμάν, Κόζιακα, Φλάμπουρου,Κιάφας. Η ηγεσία των κομμουνιστών αποφάσισε την υποχώρηση στην Αλβανία.



1958  Έπεσε μαχόμενος ο τομεάρχης της ΕΟΚΑ της Λάρνακας.Μιχαλάκης Παρίδης.Τα τελευταία του λόγια ήταν:«Δεν πρόκειται να βγω έξω για να με συλλάβουν. Τι θα πει ο Διγενής, πώς θα νοιώσουν οι συναγωνιστές μου, όταν μάθουν ότι ο τομεάρχης τους παραδόθηκε με το όπλο λυμένο; Δεν πρόκειται να παραδοθώ. Θα πολεμήσω, έτσι κάνουν οι αγωνιστές. Δεν ξαναπάω πίσω στη φυλακή».

1960.Υπογράφηκε στην Αθήνα η  συμφωνία με την Γαλλική εταιρεία Πεσινέ, για τη δημιουργία βιομηχανίας για παραγωγή 100.000 τόνων αλουμίνας. 

1965. Αποτάχθηκαν οι συνταγματάρχες Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος και Αλέξανδρος Παπατέρπος, καθώς και οι λοχαγοί Θεοφάνης Τόμπρας και Θεοδώρου, για την υπόθεση των υποκλοπών.

1968 Αποφασίστηκε η υδροδότηση της πρωτεύσασας από τα νερά του Μόρνου.

1969. Εγκαινιάστηκαν από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που ιδρύθηκαν από τον όμιλο Ανδρεάδη.

1979 .Στην Ιρλανδία, ο Ιρλανδικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός εκτέλεσε τον εξάδελφό της Βασίλισσας Λόρδο Μαουντμπάττεν. 


1991. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των κρατών της Βαλτικής, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία. Η Μολδαβία κήρυξε  την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση


1992 .Στο Λονδίνο, έληξε η διεθνής διάσκεψη για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου οι εκπρόσωποι των Σέρβων της Βοσνίας δέχθηκαν τα βαρέα όπλα να τεθούν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. 



2003.  Στο Βελιγράδι, η Βουλή  της Σερβίας ενέκρινε  δήλωση για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, η οποία επιβεβαίωνε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της Σερβίας. Το ψήφισμα αναφέρει ότι η κρατική κυριαρχία και  το αδιαίρετο της Σερβίας, ισχύει και για τη νότια επαρχία. 

2007.Πρόεδρος της Τουρκίας εκλέχτηκε  στην τρίτη ψηφοφορία  ο Αμπντουλάχ Γκιουλ , από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λωζάνη. 5 Νοεμβρίου 1922. Ο πράκτωρ Λεφτεράκης και η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην Αθήνα συνεχιζόταν η δίκη των Προδοτών

  Το Σατώ ντ'Ουσύ που έγινε η διάσκεψη της Λωζάνης για το Ανατολικό Ζήτημα   το 1922 και σήμερα