13/8/20

Η 13η Αυγούστου στην Ιστορία

554. Ο Ιουστινιανός μετά από αίτημα του ευρισκόμενου στην Κωνσταντινούπολη Πάπα Βιγίλιου εξέδωσε το (συνταγματικό) διάταγμα «Pragmatica Sanctio», (Πράξη Κύρωσης),  που μετά το τέλος του Γοτθικού Πολέμου έθετε την Ιταλία και την Δαλματία υπό την άμεση κυριαρχία της αυτοκρατορίας . Το διάταγμα επισημοποιούσε την πραγματικότητα στην Ιταλία και ανέθετε στους επισκόπους την δικαστική εξουσία και την διοίκηση των πόλεων και αύξανε την εξουσία του Πάπα.
582. Ο Φλάβιος Μαυρίκιος Τιβέριος, ο πρώτος Βυζαντινός Αυτοκράτορας με εξολοκλήρου Ελληνική καταγωγή, ανήλθε στο θρόνο. Ο Μαυρίκιος που γεννήθηκε στην Αραβησσό της Καππαδοκίας το έτος 539 μ.Χ. και ο πατέρας του ονομαζόταν Παύλος ήταν διακεκριμένος στρατηγός και χρίστηκε διάδοχος του Τιβέριου μια εβδομάδα πριν τον θάνατο του τελευταίου, νυμφευόμενος ταυτόχρονα την κόρη του Αυτοκράτορα.

1415. Ο Ερρίκος Ε΄ της Αγγλίας επανέλαβε  τον (Εκατονταετή) Πόλεμο με τη Γαλλία ,και αποβιβάστηκε κοντά στη Χάβρη επικεφαλής 8.000 ανδρών.


1516. Ο Φραγκίσκος Α΄ Βαλουά της Γαλλίας και ο Κάρολος της Ισπανίας υπέγραψαν τη συνθήκη του Νουαγιόν, με την οποία οι Ισπανοί αναγνώρισαν τα δικαιώματα της Γαλλίας στο Δουκάτο του Μιλάνου, και οι Γαλλοι τα Ισπανικά δικαιώματα επί του βασιλείου της Νεαπόλεως.

1532. Ενσωμάτωση του Δουκάτου της Βρετάνης στο βασίλειο της Γαλλίας.


1553. Ο Ισπανός θεολόγος, ιατρός, χαρτογράφος και  ουμανιστής, Μιγκουέλ  Σερβέτος που δεν αποδεχόταν το δόγμα της Αγίας Τριάδας συνελήφθη στη Γενεύη κατ 'εντολή του Ιωάννη Καλβίνου με την κατηγορία της αιρέσεως.

1595. Η Μάχη των Καλογέρων στις 13/23 Αυγούστου 1595. Ο Μιχαήλ ο Γενναίος  με 10.000 και 6000 που του έστειλε ο Σιγισμόνδος Μπάθορυ  προσπάθησε να σταματήσει την  εισβολή των Οθωμανών που διοικούσε ο Σινάν Πασάς.  Η προσπάθεια  του Μιχαήλ απέτυχε, οι Τούρκοι κατέλαβαν το Βουκουρέστι  και ο Μιχαήλ αποσύρθηκε  στα βουνά

1624. Καρδινάλιος Ρισελιέ διορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου του βασιλιά.

1645. Στο πλαίσιο του Τριακονταετούς πολέμου υπογράφηκε η ειρήνη του Μπρόμσεμπρο  με την οποία έληξε ο διετή πόλεμος του βασιλείου Δανίας-Νορβηγίας με Σουηδία, με την οποία οι Δανοί έκαναν μεγάλες εδαφικές παραχωρήσεις στους Σουηδούς.  Ο Γάλλος διπλωμάτης Γκασπάρ ντε λα Τουιλερί ήταν ο μεσολαβητής και παρακολούθησαν  τη διαπραγμάτευση  «παρατηρητές» από την Χανσεατική Λίγκα, την Πορτογαλία, το Στράλσουντ και το Μεκλεμβούργο .


1704. Στον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής, Άγγλοι και Αυστριακοί νίκησαν τους Γάλλους και τους Βαυαρούς στη μάχη του Μπλενχάιμ.


1792. Με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης συνελήφθη και φυλακίστηκε  ο Λουδοβίκος ΙΣΤ της Γαλλίας, ανακηρύχθηκε σε  εχθρό του Κράτους.
Η γαλλική βασιλική οικογένεια μεταφέρθηκε από την Εθνοσυνέλευση όπου εκρατείτο στη φυλακή των Ναιτών. Το φρούριο κατεδαφίστηκε το 1808 με εντολή του Ναπολέοντα.

1806. Την 1η/13 Αυγούστου άρχισε η θρυλική τριήμερη μάχη του Μίσαρ, κοντά στο Σάμπατς, κατά την οποία οι 8000 Σερβοι επαναστάτες υπό την διοίκηση του Καρατζώρτζεβιτς αντιμετώπισαν και νίκησαν 40.000 Τούρκους υπό τον Σουλεϊμάν Πασά . Το τουρκικό πυροβολικό είχε Γάλλους αξιωματικούς. Το σερβικό Ιππικό διοικούσαν ο Λούκα Λαζάρεβιτς και ο Μίλος Ομπρένοβιτς.


1860. Δολοφονήθηκε κατά την επιβίβαση του σε πλοίο
στο λιμάνι Κότορ  ο Πρίγκηψ του Μαυροβουνίου
Ντανίλο Πέτροβιτς.
Ο δολοφόνος ήταν ο Τόντορ Κάντις από την φάρα των Μπιελοπαύλιτσι.
Ο Κνιάζ ,(πρίγκιπας) Νικόλα, ανιψιός του Ντανίλο τον διαδεχτηκε.




1868. Οι Σεισμοί (13-15/8/1868) στο Περού και στον Ισημερινό, με 40.000 νεκρούς και ζημιές 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

1900. Οι δυτικές δυνάμεις μπήκαν στο Πεκίνο, κάμπτοντας οριστικά την κινεζική αντίσταση. 


1903. Οθωμανικά στρατεύματα από το Μοναστήρι κατέλαβαν του Κρούσεβο καταλύοντας την  «Δημοκρατία» της Δευτέρας Διεθνούς. Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του τουρκικού πυροβολικού, μέρος της πόλης καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ακλούθησε  λεηλασία της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα και τους Βασιβουζούκους.

1905. Στην Νορβηγία , με δημοψήφισμα ο λαός αποφάσισε τη διάλυση της ένωσης με τη Σουηδία.

1912. Στη Σόφια ο υπολοχαγός Συμεών Πετρόφ, με ένα διθέσιο γαλλικό «Μπλεριώ 11» έκανε την πρώτη πτήση της βουλγαρικής αεροπορίας. Τα ίδια αεροπλάνα προμηθεύτηκε και ο Βενιζέλος.

1920. Κατά τον πόλεμο των Πολωνών με τους Σοβιετικούς, ο Κόκκινος Στρατός επιτέθηκε στη Βαρσοβία.

1922. Στις  05.00 της 13ης/26ης Αυγούστου 1922 άρχισε σφοδρός  βομβαρδισμός από το τουρκικό πυροβολικό των θέσεων της πρώτης και τετάρτης  Μεραρχίας  στο μέτωπο  της «Εξέχουσας» του Αφιόν Καραχισάρ, που προετοίμαζε την έφοδο του Κεμάλ.



1923. Στη Γερμανία δόθηκε η εντολή εκτύπωσης του χαρτονομίσματος των 50.000.000 μάρκων.Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας. Ιαπωνική επίθεση στη Σαγκάη .



1936. Ιδρύθηκε στη Γενεύη από εκπροσώπους από 32 χώρες το εβραϊκό Παγκόσμιο Συνέδριο . 


1937.Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Σινο-Ιαπωνικού Πολέμου, ξεκίνησε η Μάχη της Σαγκάης, η οποία έληξε με την κατάληψη της Σαγκάης από τους Ιάπωνες.

1940 . Η κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία, απαγόρευσε όλες τις μασονικές στοές.

1944. Στο πλαίσιο εκκαθαριστικής επιχείρησης οι Γερμανοί έκαψαν τα Ανώγια. Κάηκαν και τα 940 σπίτια του χωριού. Όρθιες εμειναν μόνο οι εκκλησίες. Εκτελέστηκαν 117 κάτοικοι που βρέθηκαν εντός του χωριού. Στην Καλαμαριά σε αντίποινα για την εκτέλεση από την ΟΠΛΑ του Βλαχόπουλου εκτελέστηκαν 11 ΕΑΜίτες. 


1945. Οι βρετανικές αρχές άρχισαν να απελαύνουν παράνομους Εβραίους μετανάστες από την Παλαιστίνη στην Κύπρο. Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο απαίτησε να επιτραπεί η είσοδος ενός εκατομμυρίου Εβραίων στην Παλαιστίνη.

1946 .Τμήματα του Μηχανοκινήτου Τάγματος της Χωροφυλακής συνεπλάκησαν στην περιοχή Αθανάτης—Κισσάβου με πολυμελή ομάδα Κ ]Σ . Μετά τρίωρο αγώνα οι Κ/Σ εκτοπίστηκαν. Συνελήφθησαν τρεις συμμορίτες και τραυματίστηκε ένας χωροφύλακας.

1947.Εκκαθαριστική επιχείρηση της Χωροφυλακής στο Πήλιο. Απώλειες συμμοριτών πέντε νεκροί και οκτώ αιχμάλωτοι.

 1949.  Ο Ζαχαριάδης ο πρόεδρος του «Πολεμικού Συμβουλίου , πέρασε στην Αλβανία στις 13 Αυγούστου, μαζί με τους Γούσια, Μπαρτζιώτα, Γ. Ιωαννίδη, Δ. Βλαντά, Κ. Καραγιώργη, Γ. Ερυθριάδη (Πετρή), Κ. Κολιγιάννη , Στ. Γκιουζέλη και τους υπουργούς της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. 
Στο Βίτσι  δια νυκτερινής ενεργείας οι Γ και Δ Μοίρες της III Μεραρχίας Καταδρομών με αγώνα εκ του συστάδην ανέτρεψαν κάθε αντίσταση και κατέλαβαν την 05.15 ώραν την ΜΠΟΔΑΓΙΣΤΑ, και εν συνεχεία, μετά εδραίωση τμημάτων Πεζικού επί ταύτης εκινήθησαν προς ΚΑΡΥΕΣ.
Η Α' Μοίρα της III Μεραρχίας Καταδρομών κινήθηκε προς κατάληψη του υψώματος 1134 , (ΒΑΡΜΠΑ) έγινε αντιληπτή και δέχθηκε σφοδρά πυρά πυροβολικού .Η Μοίρα αναγκάσθηκε να συμπτυχθεί, έχοντας πολλές απώλειες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο διοικητής της.
Την κάλυψη του δεξιού της πλευρού, την παρείχε η Β' ΜΚ που έσπευσε να την βοηθήσει.
Η Β΄ Μοίρα ΜΚ κινήθηκε προς τη γέφυρα ΜΠΕΛΙΤΣΑ και με μεγάλη προσπάθεια μπόρεσαν και κράτησε τα δεσπόζοντα υψώματα της περιοχής και του δρομολογίου από και προς Κρυσταλλοπηγή. Διλοχία της Μοίρας έκανε επίθεση στο ύψωμα 1078, και το κατέλαβε τήν 11.05 ώρα με απώλειες 40%. Τ
ην 1600 ώραν συνέδραμε ενέργεια Τάγματος Πεζικού της Χ Μεραρχίας προς κατάληψη ΜΑΥΡΗΣ ΡΑΧΗΣ.

-Τμήματα της 35ης Ταξιαρχίας της Χ Μεραρχίας κατόπιν προπαρασκευής Πυροβολικού και Αεροπορίας επετέθησαν κατά ΜΑΥΡΗΣ ΡΑΧΗΣ και την κατέλαβαν τήν 17.10 ώραν τής 13ης και συνέχισαν τήν κίνησίν των προς Δυσμάς.

-Τμήματα της 37ης Ταξιαρχίας αντικατέστησαν την 1200 ώρα τα τμήματα Καταδρομών στο ύψωμα 1078 τμήματα, και έτερα τμήματα της αυτής Ταξιαρχίας επιτεθέντα κατά του υψ.1134 κατέλαβον τούτο τήν 19.00 ώρα. Το 564 Τ.Π. υπό την διοίκηση 37ης Ταξιαρχίας κατόπιν επιθέσεως κατέλαβε τα υψ. 976 και 947.

-Τμήματα της 31 Ταξιαρχίας της ΧΙ Μεραρχίας κινηθέντα τη νύκτα εν συνεργασία μετά Ε' Μοίρας. Καταδρομών κατόρθωσαν την 06.30 της 13ης να καταλάβουν κατόπιν σκληρού αγώνος και με την υποστήριξη Πυροβολικού και Αεροπορίας τη ΛΟΚΜΑ και απέκοψαν το δρομολόγιο σύμπτυξης των ανταρτών προς Αλβανία.

-Η 36η Ταξιαρχία της Χ Μεραρχίας ενήργησε επιθετικώς προς ΜΠΙΡΕΝΙΤΣΑ -ΤΣΟΥΤΣΕΡΑ -ΟΡΛΟΒΟ.

-Τμήματα της 33ης Ταξιαρχίας δια νυκτερινής ενεργείας κατέλαβαν τον Αυχένα ΠΡΕΒΟΛ. Τμήματα της 42ης Ταξιαρχίας της IX Μεραχίας κατόπιν σκληρού αγώνος κατέλαβαν περί την 17.00 ώρα το υψ.1093 και εν συνεχεία απέκρουσαν σφοδρές αντεπιθέσεις των Κ/Σ.

-Τμήματα της 42ης Ταξιαρχίας περί την 19.00 ώρα κατέλαβαν το ύψωμα 1277 αλλά κατόπιν αντεπιθέσεως Κ/Σ και Αλβανών το εγκατέλειψε.

Οι Κ/Σ πρόβαλαν επιτυχή αντίσταση στους τομείς της 3ης Ταξιαρχίας, και της 21ης Ταξιαρχίας, (ΓΚΟΛΙΝΑΤΑ-ΒΙΓΛΑ),υψώματα 1682, 1043,1311,1606. 

-Η Κίνηση των Αρμάτων προς ΚΡΥΣΤΑΛΟΠΗ και ΛΑΙΜΟ κατέστη αδύνατος πέραν ΒΑΊΌΧΩΡΙΟΥ και αύχένος ΠΡΕΒΟΛ λόγφ καταστροφής των οδών και σημειωθείσης επιβραδύνσεως κατά τήν άρσιν ναρκοπεδίων επί των δρομολογίων. 

-Οι Κ/Σ μετά την κατάληψη της ΜΠΟΔΑΓΙΣΤΑΣ άρχισαν τη σύμπτυξη των τμημάτων τους από τη ΒΙΓΛΑ και το ΒΑΡΝΟΥΣ και από τού απογεύματος της 13ης, απέσυρε και τα τμήματα από το ΜΑΛΙ ΜΑΔΙ, καλύπτοντας τη σύμπτυξη από το συγκρότημα ΚΟΦΙΛΟΝ —ΜΑΖΙ, και ΒΑΡΜΠΑΣ και ΜΙΙΟΥΤΣΙ.
Σχετική ένδειξη περί συμπτύξεως ήταν και ή ρίψη 600 βλημάτων Πυροβολικού κατά τάς άπογευματινάς ώρας εις περιοχήν ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ άνευ σοβαρού αποχρώντος λόγου και η έλλειψη της συνήθους αντιαεροπορικής αμύνης επί της ΒΙΓΛΑΣ κατά τάς ιδίας ώρας.
1952. Η Γερμανία και η Ιαπωνία εντάχθηκαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

1961. Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας  έκλεισε τα σύνορα μεταξύ Δυτικού  και Ανατολικού  Βερολίνου. Ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) άρχισε κατασκευή του το Τείχος του Βερολίνου.


1963. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας ανακοίνωσε βάσει της απογραφής του 1961 για τις συνθήκες στέγασης του πληθυσμού. Σε σύνολο 2.144.000 νοικοκυριά , στα 17.600 έμεναν μαζί ελληνικές  πάνω από 10 μέλη. Σε 317.900 νοικοκυριά συγκατοικούσαν  πέντε άτομα  και σε 96.000 επτά.



1968. Ήταν Τρίτη και 13 . Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναχώρησε από το σπίτι του στο Λαγονήσι για την Αθήνα.. Στις 7.40 η πομπή βρισκόταν στο 31ο χιλιόμετρο,όταν γιεν η έκρηξη που προκάλεσε , δύο «μικρούς κρατήρες διαμέτρου 1.10-1.20 μ. και βάθους 0,60 μ.». Θύματα ουδέν. Δράστης της απόπειρας ήταν ο Αλέκος Παναγούλης που συνελήφθη έπειτα από λίγα λεπτά.
 Ο Παπαδόπουλος συνέχισε προς την Αθήνα. Στις 9 προήδρευσε του Υπουργικού Συμβουλίου. Η απόπειρα ανακοινώθηκε στις 3 το απόγευμα από το Βύρωνα Σταματόπουλο.


1969. Το δεύτερο Σοβιετικό-Κινεζικό μεθοριακό επεισόδιο. Στη μεθόριο της επαρχίας Σιντσιάνγκ, (Κινέζικο Τουρκεστάν), με το Καζακστάν,κοντά στη λίμνη Ζαλανάσκολ, οι Σοβιετικοί μεθοριακοί φρουροί επιτέθηκαν σε κινεζική περίπολο που είχε εισέλθη από το προηγούμενο βράδυ στο σοβιετικό έδαφος. Οι κινέζοι είχαν 30 νεκρούς. 



1974. Οι Τούρκοι στην Γενεύη κατέθεσαν το  δεύτερο σχέδιο  χάραξης της διαχωριστικής γραμμής, στην Κύπρο.Το συνολικό ποσοστό του κυπριακού εδάφους που αξίωνε η Τουρκία με  το δεύτερο σχέδιο, ήταν περίπου 34%. Ο Γκιουνές αξίωσε απάντηση εντός 2 ωρών . Ο  Γλαύκος Κληρίδης ζήτησε επίμονα το απόγευμα της 13ης Αυγούστου, αναβολή των συνομιλιών , προκειμένου να επανέλθει στην Κύπρο για διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις. Αργά το βράδυ ο Γκιουνές δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παραχωρήσει την αναβολή που του ζητήθηκε. Έτσι, λίγα λεπτά αργότερα, ο Κάλλαχαν ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους το ναυάγιο των συνομιλιών της Γενεύης.

1987. Στις  Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ανέλαβε  την ευθύνη για το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας.

1990 . Ο Σοβιετικός  Πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπέγραψε διάταγμα «Για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των θυμάτων της πολιτικής καταπίεσης στο διάστημα 1920- 1950».

1992. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη χρήση στρατιωτικής βίας στη Βοσνία.



2001. Υπογράφηκε η Συμφωνία πλαίσιο της Αχρίδας, ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς.  Η συμφωνία υπογράφηκε στα Σκόπια από τον τ'οτε πρωθυπουργό Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, τον Πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι, τον αρχηγό του ЅDЅM Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τον αρχηγό του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος  Αρμπέν Τζαφέρι και τον αρχηγό του Κόμματος της Δημοκρατικής Ευημερίας Ιμέρ Ιμέρι. Η συμωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ειδικών Εντεταλμένων της ΕΕ και των ΗΠΑ . Στην υπογραφή της παρέστη και ο τότε Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Στην Ιερουσαλήμ, εκλέχτηκε νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Μητροπολίτης Ιεραπόλεως , Ειρηναίος.


2003. Σε Γκοράζντεβατς, του Κοσσυφοπεδίου , κοντά στο Πετς, οι Αλβανοί επιτέθηκαν σε παιδιά Σέρβων που κολυμπούσαν στον ποταμό Μπίστριτσα και σκοτώθηκαν  ο Παντελής Ντάκιτς  12 ετών  και ο Ιβάν Γιόβοβιτς (19), και τέσσερα άλλα παιδιά τραυματίστηκαν από τους  πυροβολισμούς.

2004. Άρχισαν οι 28οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας

2008 . Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη του Γκόρι της Γεωργίας.

υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: