18/12/08

Ξυπνείστε: Οι Τούρκοι μετα τα Υμια διεκδικούν το Φαρμακονήσι


Σκηνικό θερμού επεισοδίου με επικίνδυνη πτήση τουρκικών F-16 δίπλα σε 16 ελληνικές φρεγάτες και πυραυλακάτους που εκτελούσαν βολές με πραγματικά πυρά στον αέρα ανοιχτά της Άνδρου, επιχείρησε να στήσει η Άγκυρα την περασμένη Τρίτη, αλλά κρατήθηκε μυστικό από την κυβέρνηση!
Για την απομάκρυνση των δύο F-16 που είχαν εισβάλει στο δεσμευμένο από την Ελλάδα Πεδίο Βολής Άνδρου δημιουργώντας συνθήκες ατυχήματος, ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» εκτάκτου ανάγκης μεταξύ των στρατηγείων των δύο Πολεμικών Αεροποριών, ενώ ειδοποιήθηκε και το ΝΑΤΟ.
Η τουρκική πρόκληση, που έγινε την επομένη της ΝΑΤΟϊκής άσκησης στον Άγιο Ευστράτιο την οποία δεν ήθελε η Άγκυρα, συνεχίστηκε χθες με ιδιαίτερα χαμηλή πτήση τεσσάρων F-16 πάνω από το Φαρμακονήσι και ενώ την ίδια ώρα επισκεπτόταν την Κω ο υφυπουργός Άμυνας κ. Γ. Πλακιωτάκης, για τα «χρόνια πολλά» με τους στρατιώτες! Μάλιστα, ο κ. Πλακιωτάκης επρόκειτο να επισκεφθεί το Φαρμακονήσι αλλά η επίσκεψη ματαιώθηκε μερικές ώρες νωρίτερα, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Για την υπερπτήση έγινε αμέσως διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών.
Το χρονικόΗ πρόκληση στην Άνδρο σημειώθηκε στις 15.20 με την εισβολή των δύο F-16 στο νοτιοανατολικό μέρος του Πεδίου Βολής και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη από το πρωί βολές πυροβόλων 7 φρεγατών και 9 πυραυλακάτων σε ανεμούριο που έσερνε αεροσκάφος με αλλεπάλληλες πτήσεις. Για τη χρήση του Πεδίου και την άσκηση με πραγματικά πυρά από ελληνικής πλευράς είχε γίνει εγκαίρως διεθνής αναγγελία. Όταν ο υπεύθυνος αεράμυνας στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα είδε την επικίνδυνη κατεύθυνση των F-16 και ενώ διαγραφόταν ορατός ο κίνδυνος να στραφούν στη συνέχεια μέσα στην «καυτή» ζώνη, χρησιμοποίησε την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης και ειδοποίησε το αντίστοιχο Κέντρο Επιχειρήσεων της τουρκικής αεροπορίας. Για 5 λεπτά που κράτησε η πτήση μέσα στο δεσμευμένο Πεδίο Βολών, τα νεύρα όλων ήταν τεντωμένα, παρ' όλο που τα αεροσκάφη πετούσαν αρκετά ψηλά. Όλοι θυμήθηκαν τις προ 4ετίας και 3ετίας αντίστοιχες προκλήσεις όταν τα τουρκικά μαχητικά είχαν κατέβει στα 30-40 μέτρα πάνω από τους ιστούς των πλοίων και είχαν εγκλωβίσει με πυραύλους ελληνική φρεγάτα! Τέτοιες ημέρες του 2005 η εισβολή δύο οπλισμένων τουρκικών F-16 στην ίδια περιοχή είχε γίνει αφορμή να διακοπεί και μίνι άσκηση του ΝΑΤΟ.
Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Πεδίο Βολής Άνδρου τα τελευταία χρόνια έχουν ως στόχο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τη δημιουργία τετελεσμένων για χρήση της περιοχής και από την τουρκική αεροπορία καθώς δεσπόζει στο Κεντρικό Αιγαίο. Ήδη για τον Ιανουάριο το έχουν δεσμεύσει για αρκετές ημέρες απαιτώντας μάλιστα τα αεροσκάφη τους να πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο, μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων από την Άνδρο και τη βραχονησίδα Καλόγεροι. Η Ελλάδα έχει ήδη απορρίψει την τουρκική αναγγελία επιτρέποντας τις πτήσεις έξω από τα 10 ν.μ.
«Λάιτ» σενάριο Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη διπλή τουρκική πρόκληση και το ενδεχόμενο συνέχισης. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ δεν απέκλειε ξαφνική έξαρση των προκλήσεων μετά τη μη αντίδραση της Άγκυρας κατά την πραγματοποίηση της ΝΑΤΟϊκής άσκησης στον Άγιο Ευστράτιο, ενώ στο παρελθόν είχε προκαλέσει την αναβολή της 3 φορές.
Πάντως τόσο η υιοθέτηση του σεναρίου ως άσκησης από το ΝΑΤΟ όσο και η μη αντίδραση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της άσκησης που περιελάμβανε τον Άγιο Ευστράτιο, οδήγησε αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι πιθανόν να υπήρξαν παζάρια μεταξύ Αθήνας - ΝΑΤΟ - Άγκυρας και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Στο πλαίσιο αυτό ενέτασσαν και το «λάιτ» σενάριο που αυτήν τη φορά δεν περιελάμβανε τον Άγιο Ευστράτιο ως «στόχο» βομβαρδισμού αλλά ως απλό σημείο συνάντησης στον αέρα 24 αεροσκαφών πριν αυτά κατευθυνθούν για εικονικό χτύπημα προς τη Χρυσούπολη Καβάλας.«Ξαναχτύπησαν» οι Τούρκοι στο Αιγαίο


Χαμηλή πτήση σε ύψος 500 ποδών (περίπου 166 μέτρα) πάνω από το Φαρμακονήσι πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης τέσσερα τουρκικά μαχητικα. Στις 15.11 οκτώ τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 εισέβαλαν στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Σάμου και κατευθύνθηκαν προς τα Δωδεκάνησα. Πάνω από το Φαρμακονήσι, διαχωρίστηκαν σε δύο τετράδες. Οι τέσσερις εισβολείς πέρασαν με μεγάλη ταχύτητα σε χαμηλό ύψος πάνω από το νησί, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα μαχητικά προσπάθησαν να δημιουργήσουν ασπίδα προστασίας. Τέσσερα ελληνικά
F-16 απογειώθηκαν από την Κρήτη και προσέγγισαν την περιοχή του Φαρμακονησίου για να αναγνωρίσουν τα άγνωστα αεροσκάφη.
Ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αποσπάστηκαν από το σχηματισμό τους και στράφηκαν προς τα ελληνικά F-16 με προφανή διάθεση να προκαλέσουν αερομαχία. Τα ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τους εισβολείς, όμως οι Τούρκοι πιλότοι δεν άλλαξαν πορεία και ενεπλάκησαν σε dogfight (εμπλοκή) νοτιοδυτικά της Ικαρίας.
Οι σκληρές αερομαχίες διήρκεσαν μέχρι τις 15.42 όταν ο σχηματισμός των οκτώ τουρκικών μαχητικών κινήθηκε βόρεια και τελικώς βγήκε από τον ελληνικό εναέριο χώρο και ακολούθως από τα όρια του FIR Αθηνών από την περιοχή βόρεια της Χίου.


Πλατεία με το όνομα «Φίλιππος Β' ο Μακεδών» εγκαινιάσθηκε στα Σκόπια

Πλατεία με το όνομα «Φίλιππος Β', ο Μακεδών», που βρίσκεται στον περιφερειακό δήμο Γκαζί - Μπαμπά των Σκοπίων, δόθηκε χθες Τετάρτη επίσημα προς χρήση.
Η πλατεία είναι έκτασης 5.876 τ.μ. και τα εγκαίνια της πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και ο δήμαρχος της περιοχής, Κότσε Τραγιάνοφσκι. Η γη, όπου βρίσκεται η πλατεία, ανήκει στο κράτος, το οποίο την έχει παραχωρήσει στο δήμο για 99 χρόνια.
Για τη βοήθεια στην κατασκευή της πλατείας, ο κ. Τραγιάνοφσκι, ευχαρίστησε επιχειρηματίες, εταιρείες καθώς και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Σκληρή κριτική Τσερβένκοφσκι κατά Γκρούεφσκι

Σκληρή κριτική εφ' όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι άσκησε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατά την ετήσια ομιλία του στη Βουλή της χώρας.
Ο πρόεδρος καταλόγισε άστοχους χειρισμούς στην κυβέρνηση, σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας και τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα. Ο κ. Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να επαναφέρει τη θέση περί διπλής ονομασίας, οδήγησε στο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων.
«Παρά τις υποδείξεις από την μεριά του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και των φίλων και υποστηρικτών μας ότι η επαναφορά στη θέση της «διπλής ονομασίας», δεν αποτελεί την κατάλληλη προσέγγιση για διαπραγματεύσεις και για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, η κυβέρνηση επέλεξε αυτήν ακριβώς τη θέση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και συμπλήρωσε πως «πρέπει να κατανοήσουν όλοι στο εσωτερικό, ότι αν δεν υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ».
Επ΄ αυτού, ο κ. Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι αν η χώρα παραμείνει για αρκετό καιρό χωρίς σαφή ευρωατλαντική προοπτική, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης της διεθνοτικής ισορροπίας στο εσωτερικό, ενώ άφησε αιχμές και για την σκοπιμότητα της ενέργειας της κυβέρνησης του κ. Γκρούεφσκι να καταθέσει προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Οι αναφορές της κυβέρνησης ότι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης δεν θα δυσχεράνει τη διαπραγματευτική διαδικασία, είναι παράλογες και κινούνται εκτός πραγματικότητας. Λυπούμαι που αναγκάζομαι να διαπιστώσω ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας», συμπλήρωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καταφεύγει σε φθηνούς λαϊκισμούς και εκμεταλλεύεται τα πατριωτικά αισθήματα του λαού» και την κατήγγειλε ότι «διαιρεί το λαό σε πατριώτες και προδότες».
«Η κυβέρνηση θέτει το ψευτοδίλημμα ότι όποιος δεν υποστηρίζει πλήρως την πολιτική της είναι προδότης. Εγώ, εθελοντικά και με πλήρη γνώση αναφέρω ότι αποφασίζω να ενταχθώ στον κατάλογο των προδοτών. Είμαι όμως πεισμένος ότι ο χρόνος θα δείξει τι σημαίνει πραγματικός πατριωτισμός και ποιος είναι ο αληθινός πατριώτης», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι έκανε εκτενή αναφορά και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην προτείνει, για τρίτη συνεχόμενη φορά, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, «οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης του Γκρούεφσκι να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό και να εκπληρώσει τα κριτήρια που έθεσε η ΕΕ, και σε καμία περίπτωση, στην εκκρεμότητα της ονομασίας».
«Με τον τρόπο αυτό, εμείς μόνοι μας θέτουμε εμπόδια στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας μας και γράφουμε το σενάριο και χαράζουμε τον δρόμο για μία μεγάλη ιστορική ήττα», συμπλήρωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.
Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δαιμονοποιεί» κάθε αντίθετη άποψη στο εσωτερικό, ασκεί συστηματικές πιέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σπαταλά τεράστια ποσά για κρατική διαφήμιση, με στόχο τον «έλεγχο» των μεγαλύτερων ΜΜΕ.
«Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ουδεμία σχέση έχει με τη δημοκρατία. Με τέτοια πολιτική δεν οικοδομείται ενότητα και συνοχή. Με τέτοια διακυβέρνηση δεν πάμε προς την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και κατέληξε ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους κινδύνους για την οικονομία της χώρας, από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ την κατηγόρησε ότι «παραμένει απαθής και χωρίς κανένα σχέδιο» για την αντιμετώπιση των συνεπειών, που είναι ήδη εμφανείς στην πραγματική οικονομία της χώρας, από την κρίση διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: