22/4/10

Η Moody’s υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

H εκτίμηση της Moody's Investors Service ότι «υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να σταθεροποιηθεί το χρέος μόνον σε υψηλότερα και πιο ακριβά επίπεδα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί», οδήγησε, σήμερα, τον διεθνή οίκο αξιολόγησης να υποβαθμίσει την αξιολόγηση των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε A3 από Α2, προηγουμένως. Παράλληλα, η Moody's τοποθέτησε την αξιολόγηση των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή νέα υποβάθμιση.

«Αν και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι εντός - ή και να προηγείται - του χρονοδιαγράμματος ως προς την υλοποίηση των μέτρων που έχει περιγράψει στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, το αντίξοο μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον καθιστά σημαντικά δύσκολη τη διαρκή προσήλωση στο πρόγραμμα», επισημαίνει η επικεφαλής αναλύτρια για την Ελλάδα στη Moody's κ. Σάρα Κάρλσον.

«Δεν είναι πιθανό να παραμείνει η αξιολόγηση στο A3, εκτός και αν τα μέτρα της κυβέρνησης καταφέρουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές και να εξουδετερώσουν τους αντίθετους ανέμους των υψηλών επιτοκίων και της χαμηλής ανάπτυξης που κυριαρχούν σήμερα και οι οποίοι μπορούν τελικά να υπονομεύσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει με βιώσιμο τρόπο τα επίπεδα του χρέους», καταλήγει η κ. Κάρλσον.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


Εγκλωβισμένοι στα ελληνικά ομόλογα!

Πολύ γρήγορα έριξαν λευκή πετσέτα στο «ριγκ» της αγοράς όσοι προσπάθησαν να κάνουν δειλές αγορές ελληνικών ομολόγων στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Η αναθεώρηση των στοιχείων του ελληνικού ελλείμματος και χρέους απ’ την Eurostat έφερε καταιγιστικές εξελίξεις πυροδοτώντας νέα εκτίναξη των spreads των ομολόγων. Όλα αυτά λίγο πριν η Moody's ανακοινώσει ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε Α3 από Α2 και με "αρνητικές προοπτικές".

Συγκεκριμένα η διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έφθασε τις 581 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της ΗΔΑΤ, σημειώνοντας «άλμα» περίπου 70 μβ σε σχέση με χθες. Η απόδοση ήταν 8,85%.

Ο συνολικός τζίρος στη δευτερογενή αγορά έφθασε τα 250 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην αγορά το σενάριο που θέλει τη διάσωση από ΕΕ και ΔΝΤ να μην αποτρέπει τελικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με περικοπές ή καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των κρατικών ομολόγων. Στ.Μ.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid
=83057

Δεν υπάρχουν σχόλια: