30/5/10

Φάτε ευρωπαϊκή δικαιοσύνη (ρεπορταζ)

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΔ (με Τούρκο πρόεδρο) ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2832

Λευκωσία. Αρνητική για ακόμα μία φορά ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναφορικά με τη διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων στην κατεχόμενη Κύπρο, από Ελληνοκύπριους πρόσφυγες.
Πριν δύο μήνες, το ΕΔΑΔ είχε αναγνωρίσει ως “αποτελεσματικό ένδικο μέσο” την “επιτροπή αποζημιώσεων” στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Με τη νέα του απόφαση, το δικαστήριο απάντησε αρνητικά σε προσφυγές δύο Ελληνοκυπρίων εναντίον της Τουρκίας και δεν αναγνωρίζει στα παιδιά Ελληνοκυπρίων προσφύγων το δικαίωμα να διεκδικήσουν την περιουσία των γονιών τους στις κατεχόμενες περιοχές.
Το ΕΔΑΔ με την απόφαση του έκρινε ότι η έννοια της κατοικίας από μόνη της δεν μπορεί να τύχει προστασίας σε παιδιά, που ήταν 10 και 11 ετών το 1974. Αναφέρει σκεπτικό, ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θεωρείται πλέον ότι ήταν η κατοικία τους εκεί και γι’ αυτό δεν μπορούν να τύχουν της προστασίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Η Κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η απόφαση αποτελεί “δυσμενή εξέλιξη” και την χαρακτήρισε “άδικη”. “Δυσμενή εξέλιξη” χαρακτηρίζει την απόφαση και το ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ το περιεχόμενο των τελευταίων αποφάσεων υπογραμμίζει τη διαχρονική θέση του προέδρου Χριστόφια και του κόμματος ότι το Κυπριακό είναι κατ' εξοχήν πολιτικό πρόβλημα.
Ο ΔΗΣΥ εκτιμά ότι η νέα απόφαση του ΕΔΑΔ περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και δημιουργεί δυσμενέστερες συνθήκες στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Το ΔΗΚΟ θεωρεί άκρως ανησυχητική την απόφαση του ΕΔΑΔ η οποία, όπως αναφέρει, πρόκειται για οδυνηρή μεν απόφαση, η οποία όμως δεν δημιουργεί έκπληξη αφού αποτελεί λογική απόρροια προσφάτων αποφάσεων του ιδίου δικαστηρίου.
Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, είπε ότι “τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά όχι τραγικά καθώς υπάρχει το περιθώριο έφεσης κατά της απόφασης, με τη διαδικασία της παραπομπής”.
Πάντως, το ΕΔΑΔ απέρριψε ένσταση της Τουρκίας να μην εκδικαστούν 35 υποθέσεις Ελληνοκυπρίων που εκρεμμούν ενώπιόν του.
Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι εξέταση αυτών των υποθέσεων θα συνεχιστεί στο ΕΔΑΔ, προσθέτοντας ότι θα είναι οι τελευταίες που εκδικάζονται από το Δικαστήριο αυτό. Στη συνέχεια, ανέφερε, θα υπάρχει μόνον ένας δρόμος, αυτός της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων που λειτουργεί στα κατεόμενα, στην οποία αν θέλει κάποιος μπορεί να προσφύγει διεκδικώντας απώλεια χρήσης. Μετά θα μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΑΔ διεκδικώντας είτε αποκατάσταση της περιουσίας του, είτε αποζημιώσεις είτε ανταλλαγή.
Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ μπορεί να γίνει μέχρι το 2011.
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πως γινεται ολοι οι εχθροι μας να δικαιωνονται απο το εδαδ και οι ελληνες παντα να χανουν?

ας τα βλεπουν αυτα οσοι θελουν την χαγη και τα δικαστηρια των μεγαλων δυναμεων....

σφαλξ είπε...

οι δικαστες ηταν εκει μα η δικαιοσυνη απεξω ποτε στην ιστορια του κοσμου δεν ασκηθηκε η εννοια του δικαιου