31/5/10

Επιφυλακτικό το ΔΝΤ για τις εξελίξεις στη σερβική οικονομία

Επιτέλους. μετά το τέστ, η Σερβία, μπορεί να απορροφήσει , 380 εκ. ευρώ για τη στήριξη των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Ντιάνα Ντραγκουτίνοβιτς, μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης επιθεώρησης του ΔΝΤ. (27-05-2010) .Καθώς η οικονομική ανάκαμψη δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα προσδοκώμενα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία στην οποία προβλέπεται η αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού στο επίπεδο του 4,75% του ΑΕΠ το 2010 ,εξαιτίας της υστέρησης των δημοσίων εσόδων
Όπως προέκυψε από την αναθεώρηση τα των στοιχείων η ανάπτυξη της σερβικής οικονομίας θα "κινηθεί" με ρυθμό 1,5%, έναντι της αρχικής πρόβλεψης 2%.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σερβίας, Μλάτζαν Ντίνκιτς δήλωσε πως η συμφωνία συμβάλλει στη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου. Όπως είπε, τα συναλλαγματικά αποθέματα διαμορφώνονται σε επίπεδα "ρεκόρ", ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξέλιξη που επιτρέπει στην Εθνική (κεντρική) τράπεζα της Σερβίας να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος και να στηρίξει το δηνάριο.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Βελιγράδι, ‘Αλμπερτ Τζάγκερ δήλωσε ότι το 2010 και το 2011 θα είναι δύσκολα χρόνια για τους Σέρβους πολίτες, λόγω του αργού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και πρόσθεσε, ότι η Σερβία πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των δημοσίων δαπανών και να ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που θα προκύψουν από την αργή ανάκαμψη της οικονομίας.

Το σερβικό οικονομικό σύστημα έχει με επιτυχία ξεπεράσει την παγκόσμια οικονομική κρίση, πληρώνοντας σοβαρό τίμημα. Ωστόσο, η σταθερότητά του βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από τις εξελίξεις στις οικονομίες των γειτονικών βαλκανικών χωρών, σύμφωνα με την ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Τον Αύγουστο του 2010, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα πραγματοποιήσουν την πέμπτη επίσκεψη τους στο Βελιγράδι, προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο στην πορεία υλοποίησης της δανειοδοτικής συμφωνίας.

Από την πλευρά της, η Σερβική Κεντρική Τράπεζα ενδιαφέρεται άμεσα για τη διαμόρφωση του εξωτερικού δανεισμού και τις μελλοντικές συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν στα μακροοικονομικά δεδομένα της σερβικής οικονομίας.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων επικεντρώνουν την κριτική τους στην αποτυχημένη πορεία των αποκρατικοποιήσεων και θεωρούν ότι η κύρια πηγή των προβλημάτων των εργαζομένων εντοπίζεται στην αποτυχία που έχει σημειώσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι περισσότεροι από τους επενδυτές που προχώρησαν στην αγορά ποσοστού του μετοχικού πακέτου κρατικών επιχειρήσεων, δεν υλοποίησαν τις επενδυτικές και αναπτυξιακές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει με την υπογραφή των συμβολαίων, ενώ δε μπόρεσαν να διατηρήσουν σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων, επιδεινώνοντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο ο υπουργος των Οικονομικών, Μλάντιαν Ντίνκιτς διαβλέπει (28-05-2010) «τάσεις στατιστικής βελτίωσης στο επίπεδο εισροής οικονομικών κεφαλαίων άμεσων ξένων επενδύσεων στη σερβική οικονομία».
Η σερβική κυβέρνηση , είπε, επιδιώκει την υπογραφή συμφωνιών στρατηγικής συνεργασίας με ξένους επενδυτές και πολυεθνικές εταιρίες, έχοντας ως πρακτικό μοντέλο, το πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτύξει με την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat. Παράλληλα, τόνισε, γίνεται προσπάθεια για την αύξηση των εξαγωγών της αγροτικής οικονομίας προς τις χώρες της βαλκανικής περιφέρειας, αλλά και της κεντροευρωπαϊκής περιοχής.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Mirko Cvetković, δήλωσε (28/05/2010), ότι
οι συνομιλίες με τα μέλη της Αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «ήσαν επιτυχείς», και ότι «η Κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει στην πράξη το πάγωμα των συντάξεων των πολιτών και των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Σπ.Χ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η τραγικότητα των γεγονότων έχει περάσει πια στο επίπεδο της κωμωδίας. Το "σενάριο" κοινότυπο, χωρίς εκπλήξεις ή ανατροπές, αγγίζει τα όρια μιας φθηνής επιθεώρησης, μιας ακόμα παραγωγής, στο Δελφινάριο των Ζωών μας.

Για αρκετούς, το τέλος φαίνεται να είναι ήδη Παρόν. Για αρκετούς, η μετέπειτα φάση του "Θεατρικού δράματος" θα τους βρει επιζώντες, χωρίς κανένας να μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η μοίρα, είναι απαραίτητα και η καλύτερη.
Σε αυτό το μοναχικό ταξίδι της κοινωνίας, το αισιόδοξο μήνυμα είναι το "Φθηνόν" της παράστασης.
Η αυτοκριτική, σαν εφαρμογή στον κοινωνικό ιστό, έχει πολλά χρόνια να βρει τέτοια ρίζα στον άνθρωπο, τέτοια δυναμική.
Η Αυτοκριτική πηγάζει από την Κριτική ή την Κρίση. Όπως κι αν ερμηνευθεί η Κρίση, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι τουλάχιστον αυτή ήταν συνεπέστερη και πιο έντιμη από εμάς.
Κράτησε αναλλοίωτο τον ίδιο παλιοχαρακτήρα της, από τότε που την γνωρίσαμε.
Εμείς, είμαστε εκείνοι που ψηφίσαμε την Κόλαση.

Κι όσοι την υποστηρίζουν ακόμα, βρίσκουν διάφορα άλλοθι για να κατευνάσουν τον πληγωμένο εγωισμό τους, αγνοώντας ότι βάσει λογικής και μόνο, οι εγωιστές είναι αυτοί που θα χαθούν αρχικά, μα και για πάντα.
Το Σύμπαν δεν κατανοεί τα spreads όχι από αδυναμία, αλλά από έλλειψη ενδιαφέροντος.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μου αρέσουν οι δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης και των ευαισθητοποιημένων Ελλήνων .
Οι Ισραηλινοί και γενικότερα οι Εβραίοι που εγκατασταθήκαν , μόνιμα πλέον στην κυβέρνηση του τόπου με το ΠΑΣΟΚ μετά το1981 , λυμαίνονται την Ελλάδα και είναι αυτοί που έφαγαν τα χρήματα , τις συντάξεις και τον μόχθο του Ελληνικού λαού.
Μαρέσει ρε μπαγάσα Έλληνα από την μια ευαισθητοποιήθηκες με την επίθεση των Ισραηλινών και από την άλλη έχεις Πρόεδρο Δημοκρατίας Εβραίο και τα ¾ της βουλής κατά ομολογία Γιωργάκη –Τζέφρη Ισραηλινά Εβραϊκά Αιμοβόρα Θηρία .
Μπράβο Έλληνα επιτέλους ξύπνησες !
Διαμαρτυρήθηκες !
Ποιες τον φραπέ σου και απόλαυσε την χοληστερίνη σου !