10/9/12

Το κόλπο με το Κόσσοβο μπαίνει στην τελική φάση

Σήμερα το απόγευμα στην Πρίστινα, θα ανακοινωθεί η διάλυση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης (ISG) του «κηδεμόνα» του Κοσσόβου, και έτσι τερματίζεται η «διεθνής επιτήρηση» και μπαίνουμε στη φάση «της πλήρους εθνικής κυριαρχίας» του Κοσσόβου.
Το Κόσσοβο περνάει στην μη επιτηρούμενη ανεξαρτησία επειδή πέτυχε αυτά που ήταν απαραίτητα για να γίνει αυτό το βήμα αυτό, δήλωσε σήμερα στην Πρίστινα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί δείχνουν ότι το Κόσσοβο είναι ικανό να αντεπεξέλθει όχι μόνο στους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης του εγκλήματος και της διαφθοράς, αλλά και σε αυτόν της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σερβία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Οι αμερικανονατοικοί βομβαρδισμοί για τον διαμελισμό της Σερβίας και την κατάληψη του Κοσσυφοπεδίου άρχισαν χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 24 Μαρτίου 1999. Ακολούθησε η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το έδαφος του Κοσσόβου, και η νατοϊκή κατοχή. Στη συνέχεια, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Φιλανδός Μάρτι Αχτισάαρι, πρότεινε τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου υπό διεθνή επιτήρηση.
Η ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας κηρύχθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2008, υπό την επίβλεψη του ISG, στο οποίο συμμετείχαν 25 χώρες.
Παρά την εφαρμογή του «σχεδίου Αχτισάαρι», παραμένει ανοιχτό το θέμα του βορείου Κοσσυφοπεδίου, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία Σέρβοι, η τύχη του σερβικού Πατριαρχείου στο Ιπέκιο (Πέτς), και τα ζητήματα των αποζημιώσεων.«Για μας το θέμα του Κοσόβου δεν θα επιλυθεί μέχρι να ξαναγίνει Σερβία», δήλωσε ο σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς στο Βελιγράδι. Για το λόγο αυτό η διάλυση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης δεν αλλάζει σε τίποτε την αποστολή του κηδεμόνα της κυβέρνησης της Πρίστινα της EULEX, που επιβλέπει τις αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες , η θητεία της οποίας παρατάθηκε μέχρι το 2014, και του προστάτη του Κοσσόβου, της νατοϊκής δύναμης. (KFOR).
Η βελτίωση των σχέσεων με το Κόσσοβο είναι η κύρια προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρώσει η Σερβία για να επιτύχει τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και τις Βρυξέλλες για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...