28/4/14

Και πάλι το γερμανικό τραπεζικό πρόβλημα

Όπως λένε στη Moody’s και στο Bloomberg, εν όψει των ευρωstresstests,
οι γερμανικές τράπεζες HSH Nordbank, Commerzbank και Norddeutsche Landesbank Girozentrale έχουν σοβαρό πρόβλημα με τα ναυτιλιακά δάνεια. Ενδεικτικά, η HSH Nordbank, ο μεγαλύτερος δανειστής στη ναυτιλία παγκοσμίως, ανακοίνωσε στα αποτελέσματα δ' τριμήνου του 2013 ότι τα «κόκκινα» ναυτιλιακά δάνεια της ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 43% των συνολικών ναυτιλιακών δανείων της , ενώ στην Commerzbank, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 27% των ναυτιλιακών δανείων της στο τέλος του 2013.

Δηλαδή, αν τους δώσει μια κόκκινη πιστωτική σφαλιάρα ο Βλαδίμηρος, λόγω των κυρώσεων που του επιβάλουν η Δωροθέα, θα πέσει κλάμα ή γέλιο;

Οι Γερμανικές Τράπεζες έχουν δώσει στη Ρωσία δάνεια 24 δις ευρώ και κάνουν τον «μάγκα» διότι αυτό είναι μόνο το 0,25% του ενεργητικού τους. Οπότε αφού τα 24 είναι φιστίκια , γιατί ανησυχούν για τα 12 χαμένα θαλασσοδάνεια; Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS και της ΕΚΤ το άνοιγμα των ευρωπαϊκών Τραπεζών στην Ρωσία είναι 184 δις ευρώ, των ΗΠΑ 36,7 δίς και της Ιαπωνίας; 16,3 δις.

Από τις ευρωπαϊκές Τράπεζες, οι γαλλικές, με πρώτη τη Societe Generale (22.4 δις ευρώ), έχουν δώσει 51 δις, και ακολουθούν οι Ιταλικές με 29, οι Γερμανικές με 24, οι Αγγλικές με 19, οι Ολλανδικές με 18, οι Σουηδικές με 14 , η Raiffeisen Bank της Αυστρίας με 10.2 δις ευρώ και οι ελβετικές τράπεζες με 7 δις.

Σύμφωνα με την Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, τα δάνεια προς τις ρωσικές επιχειρήσεις και τράπεζες των «δυτικώνΤραπεζών», (εκτός BRICS) ήσαν 732 δις δολλάρια . (530 δις ευρώ).

Ο Γιένς Βάιντμαν, το εβραιόπουλο της BUBA έκανε και τον πολύ μάγκα λέγοντας (25 Μαρτίου) ότι η Ρωσία έχει να χάσει περισσότερα από την Ευρώπη, διότι «η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα οδηγήσει σε μαζικές εκροές κεφαλαίων, σε σημαντική πτώση της αξίας του ρωσικού ρουβλίου και σε αύξηση του κόστους δανεισμού, σημειώνοντας ότι , «ακόμη και στην περίπτωση μιας σοβαρής ύφεσης της ρωσικής οικονομίας, ο αντίκτυπο στις οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης και της Γερμανίας θα ήταν περιορισμένος, διότι η έκθεση των τραπεζών της ευρωζώνης σε ρώσους πελάτες είναι 77 δις. ευρώ , 2% του συνόλου»,
και η Ρωσία έχει «περίπου την ίδια σημασία όπως η Πολωνία ή την Τουρκία».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν στις Βρυξέλλες, η Ρωσία θα έχανε από την ευρωπαική αγορά φυσικού αερίου , (τα 28 κράτη της ΕΕ) 36.5 δις ευρώ, ενώ για την ΕΕ, το κόστος της αντικατάστασης ρωσικού φυσικού αερίου με το Νορβηγό, της Βόρειας Αφρικής, και περισσότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ήταν 10,8 δισεκατομμύρια, ή 0,08% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βέβαια η Ρωσία δεν θα έχανε τίποτα γιατί θα πούλαγε το αέριο στην Κίνα, ενώ οι Ευρωπαίοι, τα 10,8 δις θα τα έχαναν, και βέβαια θα έπρεπε να ζεσταίνονται «με σπίρτα» μέχρι να τους φτάσει το αέριο της Νορβηγίας. 

  ΥΓ. Στις Βρυξέλλες συνέρχονται σήμερα οι πρέσβεις των 28 χωρών - μελών της ΕΕ με αντικείμενο την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Μόσχας υπό τη μορφή απαγόρευσης εισόδου και παγώματος λογαριασμών σε βάρος και άλλων ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: