6/6/14

D-Day: Απόβαση στην Νορμανδία ή στη Σαμοθράκη;

Sefillik -Χαμούρ-Χαιβάν ΓΕΕΘΑΔΕΣ

Το σενάριο της διακλαδικής άσκησης «Efes-2014» των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων ήταν επιθετικό και όχι αμυντικό. Πρόβλεπε απόβαση σε ένα ελληνικό νησί και δημιουργία τετελεσμένου γεγονότος, με βάση τα σχέδια της εποχής Τανσού Τσιλέρ για κατάληψη του Καστελόριζου με αφορμή την κρίση των Ιμίων. Για το λόγο αυτό η τελική φάση της «Efes-2014», την οποία παρακολούθησαν ο σουλτάν Ερντογάν και 51 ξένοι Στρατιωτικοί Ακόλουθοι, έγινε στον κόλπο «Sigatsik», 10 ν.μ. από το Καστελόριζο, εκεί δηλαδή που περίμενε η αποβατική δύναμη το 1996.
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις επέδειξαν «υψηλή πειθαρχία» και «υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής» και αποφάσισαν οι επαγγελματίες νατοικοί Χαμούρ-Χαιβάν ΓΕΕΘΑΔΕΣ να απαντήσουν με απόβαση στην Ίμβρο την Τένεδο, με βάση τα παλιά σχέδια της εποχής Κουρή, που προέβλεπαν την κατάκτηση τουρκικού εδάφους ως βάση των διαπραγματεύσεων.
Και έκαναν χαβαλέ απόβαση στην Σαμοθράκη, για να φάνε κατσίκι στη γάστρα, και έδωσαν και αναμνηστικές φωτογραφίες στη δημοσιότητα, για να γελάσει ο κάθε πικραμένος με το επιθετικό φρόνημα των Χαμούρ-Χαιβάν –ΓΕΕΘΑ του… Αvraamoglou.
Όπως γράφει στην κριτική του το defencenet.gr (http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CF%82-2014 ) οι φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ δείχνουν, χαλαρότητα άνευ προηγουμένου βαριεστημάρα, μηδενική εξομοίωση πραγματικών συνθηκών, και τακτικές που προκαλούν το γέλιο παρά τον φόβο.
Σε αυτή την φωτό νομίζουμε ότι λείπει ένα βασικό υλικό για τέτοιου είδους ελληνικές αποβατικές επιχειρήσεις: Ενα τραπεζάκι κι ένα τάβλι εκστρατείας για να απασχοληθεί δημιουργικά η ομάδα του πληρώματος του αποβατικού που κάθεται και χαζεύει το LEO1 την ώρα που αποβιβάζεται σε μία ακτή που υποτίθεται γίνεται της ... Νορμανδίας! Από 'κει και πέρα το ότι το άρμα αποβιβάζεται με το πυροβόλο των 105 χλστ. να κοιτάει στο εσωτερικό του αποβατικού αυτό γίνεται μάλλον για λόγους ... χωροταξικούς. Πάντως στην αντίστοιχη φωτό της EFES 2014, τα τουρκικά Μ60 και Μ48Τ2 ορμούν στην ακτή με το κανόνι προτεταμένο γιατί υποθέτουμε θεωρούν ότι ο εχθρός βρίσκεται μπροστά και όχι πίσω, στο καράβι... (σχόλιο του defencenet.gr)

YΓ. Πριν πολλά χρόνια είχα καλύψει γιε την ΕΡΤ, την τελική φάση μιας εθνικής διακλαδικής άσκησης για την εξάλειψη τουρκικού προγεφυρώματος στην Χιο.
Το ρεπορτάζ έπαιξε στο δελτίο των 18.30 και ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Νίκος Κουρής, μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να αφαιρέσω ένα πλάνο επειδή ένας επίστρατος δεν έτρεχε αλλά …περπατούσε στην τελική έφοδο.
Τον ειχε προσέξει μέσα στο γενικό πλάνο.
Και τώρα δίνουν φωτογραφίες με τους ασκούμενους…. να περιμένουν το τάβλι εκστρατείας. Αλλά μιλάμε για στρατηγούς στην εποχή της Τατιάνας και του Παπακαλιάτη. Sefillik που λένε στα νεοελληνικά οι Τούρκοι.

Σπ.Χ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια ερώτηση για τον Πρόεδρο των Δημοκρατών Ανδρέα Λοβέρδο

    Πότε πέθανε ο πατέρας σας κ. Λοβέρδο;  Που βρισκόταν όταν πέθανε;  Και από τι πέθανε; Ο κ. Λοβέρδος είναι πολιτικός Αρχηγός και η δι...