29/5/15

Έξι μεταρρυθμιστές πρωθυπουργοί στο «Τσικάγο»

Ενώ τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα Τίρανα, (για τον Σέρβο πρωθυπουργό), βοσκιόντουσαν σε πλήρη εφαρμογή, με την ανάπτυξη 2000 αστυνομικών, το βράδυ της Τετάρτης , διεξήχθη στο κέντρο των Τιράνων, στο βουλεβάρτο Ζούγκου ι Πάρε, μπροστά στο μαιευτήριο «Mbretëresha Geraldinë», μάχη μεταξύ αντιπάλων συμμοριών, με τρείς νεκρούς.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 19:20, ο Mentor Lufi, 39 ετών και ο Gerti Goxhaj, 32 ετών που επέβαιναν σε μία BMW, δέχτηκαν πυρά από αγνώστους και σκοτώθηκαν επιτόπου. Οι δύο σωματοφύλακες του Mentor Lufi , που ήσαν και ανίψια του, ο Markeljan Doçi και ο Klevis Doçi, πυροβόλησαν κατά των εκτελεστών και σκότωσαν τον έναν που αναγνωρίστηκες ως o  Besnik Sulku. Αργότερα η αστυνομία συνέλαβε έναν ιταλό πολίτη, τον Salvatore Letticia, που κατηγορείται ότι συμμετείχε στην εκτέλεση του Λούφι.
Η αλβανική αστυνομία είπε στους δημοσιογράφους ότι η υπόθεση συνδέεται με τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών με την οποία εμπλέκονται «τόσο τα θύματα όσο και οι δράστες». Τον Ιανουάριο , είχε δολοφονηθεί στο Ρότερνταμ, ο αδελφός του Σούλκου, Ιλίριαν και η αστυνομία θεωρεί ότι ο Μπεσνίκ εκδηκήθηκε για τον αδελφό του.
Ο Μέντωρ Λούφι ήταν επίσης ιδιοκτήτης ενός ορυχείου χρωμίου στην Μπουλκίζα, 100 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων.
Πέρσι η Αλβανική αστυνομία κατέγραψε 104 δολοφονίες και 156 απόπειρες δολοφονίας. Η Αλβανία έχει το υψηλότερό ποσοστά ανθρωποκτονιών στην Ευρώπη.
Όταν ξημέρωσε ο θεός την ημέρα του, έξι πρωθυπουργοί των δυτικών Βαλκανίων μίλησαν στη διάσκεψη, «Τirana Talks 2015», που οργάνωσε με την οικονομική αρωγή της ΕΕ το «Vienna Economic Forum». (28 Μαίου).
Παρόντες ήσαν οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας Έντι Ράμα, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Κοσσυφοπεδίου Ίσα Μουσταφά, του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζτζκι και ο πρεμιερότ της ΒJRM (Μπουγιουρουμού) Νίκολα Γκρουέφσκι , ο οποίος στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ, πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις και συζητήσεις με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσσυφοπέδιο και της Σερβίας.
Οι «έξι» ζήτησαν ομοφώνως από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει στη χρηματοδότηση της οικονομικής τους ανάπτυξης, τονίζοντας ότι αυτό είναι το κλειδί για τη σταθερότητα της ασταθούς περιοχής.
Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε στο περιφερειακό οικονομικό φόρουμ, «Φθάνουν πια τα σεμινάρια, χρειαζόμαστε χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την κατασκευή δρόμων και σιδηροδρόμων. Οι λαοί μας, αναμένουν απτά αποτελέσματα», και αποκάλυψε ότι συμφώνησαν με το Ράμα να ζητήσουν από κοινού από τον Γιούνκερ να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το λιμένα του Δυρράχειου και το λιμάνι Σενγκιίν της Αλβανίας , (νότια της Σκόνδρας) ,που τα αναπτύσσουν οι κινέζοι, με την Πρίστινα, και με τη Νις της Σερβίας.
Ο Έντι Ράμα, πήρε παράδειγμα από τη μάχη της Τετάρτης στο Βουλεβάρτο Ζέκου και απείλησε την Ευρώπη ότι θα γίνει Ουκρανία αν δεν του δώσει χρήματα. 
 «Η Ευρώπη χρηματοδοτώντας τα αναπτυξιακά έργα και υποστηρίζοντας την ένταξη των Βαλκανικών κρατών στην ΕΕ χρηματοδοτεί το μέλλον της και εξασφαλίζει μια σταθερή ειρηνική Ευρώπη και θα αποφύγει να βρεθεί στο μέλλον σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη στην Ουκρανία», είπε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, που ως «σοσιαλιστής» είχε και κλάδο ελαίας, (μαζί με την απειλή των καλάσνικοφ). 
  «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μια μοναδική ευκαιρία για το μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε χρόνο για να κοιτάμε πίσω, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός για να απαντήσουμε όλοι μαζί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», είπε της Αλβανίας Ράμα.
Παρόλο που οι έξι ηγέτες είχαν οδηγίες από τους οργανωτές να αποφεύγονται οι παραδοσιακές διαφορές και να υπογράμμισουν την περιφερειακή συνεργασία ως ένα σημαντικό εργαλείο που οδηγεί ταχύτερα στην Ευρώπη, ο Ράμα επιτέθηκλε στη «δυσλειτουργική δημοκρατία» του Γκρουέφσκι.
«Για την Αλβανία ... είναι απαράδεκτο να υπάρχουν απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ», είπε αποδοκιμάζοντας τις ενέργειες των ένοπλων του Ουτσεκά, και πρόσθεσε ότι για εκείνον, «είναι επίσης απαράδεκτο να έχουμε δυσλειτουργική δημοκρατία στη γειτονική χώρα».
Ο Γκρουέφσκι του απάντησε ότι, « περιφερειακή συνεργασία σημαίνει ότι όλοι οι ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι στις δηλώσεις τους και στα μηνύματα, που στέλνουν στους πολίτες», διότι, «κάθε ακατάλληλο μήνυμα μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, και αυτό δεν είναι καλό».
Ο Γκρουέφσκι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Έντι Ράμα το θέμα της δυσλειτουργικής δημοκρατίας σε ιδιαίτερη συνάντηση. Συναντήθηκε ακόμα με τον Βούτσιτς , τον Τζουκάνοβιτς και τον Ίσα Μουσταφά.
Ο (ευρωπαίος;) Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ίσα Μουσταφά, είπε ότι, «εργαζόμαστε για να μετατρέψουμε τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις μας σε γέφυρες συνεργασίας και ανάπτυξης, που θα μας βοηθήσουν να είμαστε όλα μαζί στή μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».
(Τις γέφυρες συνεργασίας της θυμόταν από τα παιδικά του χρόνια όταν τις άκουγε από το Γιουγκοσλαβικό ραδιόφωνο όταν μίλαγε για τις σχέσεις Βελιγραδίου-Τιράνων).
Ο Γκρουέφσκι επεσήμανε ότι, αν δεν είχε υπήρχε «η παρέμβαση από το νότιο γείτονα», η πΓΔΜ θα ήταν ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και θα είχε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με τον νότιο γείτονά μας για την επίλυση των διμερών ζητημάτων», είπε ο Γκρουέφσκι, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να υπάρχει ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα, και μίλησε για τα βήματα που έχει κάνει για να φέρει ξένους επενδυτές ώστε να περιοριστεί η ανεργία και να πάει μπροστά η χώρα του. Ο Τζουκάνοβιτς βρήκε την ευκαιρία να «αποκαλύψει» είπε ότι «οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα του 2006 σχεδίαζαν ως προβοκάτσια τη δολοφονία του μητροπολίτη Αμφιλόχιου.
Πίσω στα Σκόπια ο Ζάεφ έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση του Κοσσόβου (RTK), όπου μίλησε για ενίσχυση της Συμφωνίας της Αχρίδας αποδεχόμενος ένα είδος ομοσπονδοποίησης της πΓΔΜ και για διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας στα νηπιαγωγοί ενώ υποστήριξε τον συμβιβασμού στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Για την έξοδο από την πολιτική κρίση ο Ζάεφ βλέπει νέες εκλογές στα Σκόπια με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Μιλώντας στους «κατασκηνωτές» της «Αλλαγής», τους υποσχέθηκε ότι η κρίση με τη βοήθεια της διεθνούς μεσολάβησης θα τελειώσει σύντομα , «γιατί υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν παράταση της κρίσης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού». «Είναι πάρα πολύ νωρίς να πούμε εάν θα υπάρξουν νέες εκλογές , αλλά αν πάμε σε νέες εκλογές κάποιος θα πρέπει να μας εγγυηθεί ότι οι νέες εκλογές θα είναι δίκαιες και δημοκρατικές, και ότι αυτός ο κάποιος δεν είναι ο Γκρουέφσκι. Χρειαζόμαστε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση για αυτό», είπε ο Ζάεφ. Επομένως, το ζήτημα της διαπραγμάτευσης της Δευτέρας θα είναι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Γκρουέφσκι και η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, ο χρόνος των νέων εκλογών περί το φθινόπωρο, η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και η διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης που δεν μπορεί να είναι ενός χρόνου, όπως ζητούσε ο Ζάεφ, και το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντανιέλ Μίτοφ δήλωσε ότι η Σόφια υποστηρίζει την αποστολή ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στην πΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: