22/9/19

Για τα 200 χρόνια από την Καταστροφή του Γαλαξειδίου

του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Σε 2 χρόνια , με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την εθνεγερσία,θα πρέπει να υλοποιήσουμε σε συνεργασία, σύλλογοι, κοινότητα, δήμος, και περιφέρεια, τα παρακάτω που αποτελούν τις θέσεις – προτάσεις της ομάδας έρευνας, για την ανάδειξη των αγώνων και θυσιών των Γαλαξειδιωτών στην επανάσταση του 1821.

1. Αν όχι ξεχωριστό μουσείο, τουλάχιστον ξεχωριστή αίθουσα στο Ναυτικό και Ιστορικό μουσείο Γαλαξειδίου με την ονομασία Ιωάννης Μητρόπουλος, με εκθέματα και υλικό από την δράση των Γαλαξειδιωτών στην επανάσταση του 1821. 

2. Να καθιερωθεί και θεσμοθετηθεί με ΦΕΚ, εορτασμός στο Γαλαξείδι η 22-23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ εκάστου έτους, ως ημέρα του ολοκαυτώματος, του Γαλαξειδίου. Πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει ο Ιωάννης Μητρόπουλος Πρόεδρος του Συνδέσμου Γαλαξειδιωτών το 1971. Και επαναλήφθηκε το 2018 από τη Δημοτική ενότητα Γαλαξειδίου και το Λιμενικό ταμείο Γαλαξειδίου. Η ομάδα εργαζόμενη πολύπλευρα και μεθοδικά σχεδιάζει για το 2021 , ενόψει της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, την κατάθεση προτάσεων για την πραγμάτωση υλοποιήσιμης εικονικής αναπαράστασης του ολοκαυτώματος του Γαλαξειδίου , τόσο κατά ξηρά όσο και κατά θάλασσα.

 3. Να αναγνωριστούν, και να αποδοθούν, οι πρέπουσες τιμές και τα αξιώματα, στον ήρωα οπλαρχηγό των Γαλαξειδιωτών Ιωάννη Μητρόπουλο, όπως προσφάτως έγινε και με άλλους ήρωες του 1821. 

4. Το Γαλαξείδι σαν την πρώτη ναυτική δύναμη που ξεκίνησε τον Ιερό Αγώνα στις 26 Μαρτίου 1821, αλλά και για την μεγάλη προσφορά του στο ναυτικό αγώνα, θα πρέπει να τιμηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, και όπως υπάρχουν τώρα φρεγάτα Σπέτσες, Φρεγάτα Ύδρα, και Φρεγάτα Ψαρά, ισάξια να υπάρξει και η Φρεγάτα Γαλαξείδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σιχτίρ Καγιόληδες

  Για να πειστούν, τα παπαγαλάκια της Στοάς ο Καποδίστριας θα έπρεπε να γράψει στον Τσάρο  " έχουν δίκιο οι Άγγλοι Μεγαλειότατε . Σας ε...