27/9/19

27 Σεπτεμβρίου 1944 ο Κανελλόπουλος συναρτήθηκε στα Κήθυρα με τον Μπελογιάννη και μετά παρέλαβε την Καλαμάτα και την Τρίπολη.

Η βάση της «FORCE 133» για την κατάληψη της Ελλάδας αρχικά ήταν τα Κήθυρα όπου έπεσε με αλεξίπτωτο στις 9 Σεπτεμβρίου 1944 η προφυλακή της βρετανικής 9ης ταξιαρχίας καταδρομών. 
Στις 14 Σεπτεμβρίου ενώ μαίνονταν οι μάχες στον Μελιγαλά αποβιβάστηκαν στον Αβλέμονα από το επιταγμένο μεταγωγικό «πρίγκιψ Δαβίδ», (που αργότερα μετέφερε τον Παπανδρέου και την κυβέρνηση του στον Πόρο), 550 καταδρομείς. Ο Κανελλόπουλος έφθασε στα Κύθηρα στις 27 Σεπτεμβρίου με το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», ενώ δύο Αγγλικά αντιτορπιλικά μετέφεραν μοίρα του Ιερού λόχου από τη Χάιφα της Παλαιστίνης. 
Οι 550 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Μοίρας υπό τον συνταγματάρχη Μεσσηνόπουλο έμειναν στο Καψάλι και δεν πέρασαν στην Πελοπόννησο, αλλά μεταφέρθηκαν στον Πόρο. 
Ο Κανελλόπουλος με καΐκια, συνοδευόμενος από 40 σκοτσέζους πρασινοσκούφηδες υπό τον Ταγματάρχη Κάμερον, συνέχισε για την Καλαμάτα, και από εκεί για την Τρίπολη.
 Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ως αντιπρόσωπος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, έφθασε στην Καλαμάτα το απόγευμα της ημέρας εορτασμού της επετείου ίδρυσης του ΕΑΜ, (27 Σεπτεμβρίου), και απηύθυνε χαιρετισμό στο συγκεντρωμένο πλήθος από τον εξώστη των γραφείων της ΕΑΜ-ΝΕΜ. 
Με την άφιξη του υπήρξε αναστολή της δράσης των λαοδικείων και σταμάτησαν οι εκτελέσεις.
 Τι είχε προηγηθεί;
Σ' ένα σπιτάκι στο Καψάλι 
ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Κυβερνητικός Αντιπρόσωπος στην Πελοπόννησο. συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΚΚΕ από την Αθήνα το Νίκο Μπελογιάννη , που εμφανιζόταν σαν εκπρόσωπος της Εθνικής Κυβέρνησης, και διοικούσε την Καλαμάτα και την Μεσσηνία. Οι Άγγλοι, μετέφεραν τον (άγιο) Μπελλογιάννη στα Κύθηρα.
 Για τη συνάντηση των Κυθήρων και τη «Συμφωνία των Κυθήρων», δεν θέλησε να μιλήσει ποτέ ούτε ο Κανελλόπουλος,
 ούτε ο Μπελογιάννης. 
Ούτε φυσικά άνοιξαν τα αγγλικά αρχεία. 

Διαβάστε το ιστορικό έργο "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ" του Σπύρου Χατζάρα, για να καταλάβετε τι έγινε στην Ελλάδα στον πόλεμο και μέχρι το 1949.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νου δούλης της εποχής του ο Κανελλόπουλος

22 Δεκεμβρίου 1940: Η δεύτερη απελευθέρωση της Χειμάρρας που παραμένει υπόδουλη

Τις πρωινές ώρες, της Κυριακής 22ας Δεκεμβρίου,την 56η ημερα  του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, τα πρώτα τμήματα του 6ου Συντάγματος Πεζικού ,(της...