24/9/19

Η 24η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία


787. Η 7η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας.
 Η Ειρήνη η Αθηναία αναστήλωσε τις εικόνες.



1180. Απέθανε στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 62 ετών,
ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Α΄ Κομνηνός, που υπέκυψε στον πυρετό που εμφάνισε . Ο θάνατός του αποδόθηκε στις συνεχείς εκστρατείες που έφθειραν την υγεία του.
Με τον θάνατο του Μανουήλ, ανέβηκε στον θρόνο ο εντεκάχρονος Αλέξιος Β, και η καθολική μητέρα του Μαρία της Αντιόχειας, που είχε αποσυρθεί σε μοναστήρι ανέλαβε την αντιβασιλεία. Η Μαρία ανέθεσε την κηδεμονία του μικρού Αλέξιου στον πρώτο του ξάδελφο Αλέξιο τον Πρωτοσέβαστο που ήταν πιθανότατα ο ερωμένος της.
 Οι οπαδοί του μικρού Αλέξιου Β΄ δημιούργησαν κόμμα εναντίον της βασιλομήτωρος και του Πρωτοσέβαστου, με πρωταγωνιστές τη μεγαλύτερη ετεροθαλή αδελφή του Μαρία Κομνηνή και το σύζυγό Ρενιέ του Μομφερράτου. Το κόμμα αυτό προκάλεσε πολλές ταραχές στην Κωνσταντινούπολη. 

1566. Ο Σελίμ Β ‘εγινε Σουλτάνος στην Κωνσταντινούπολη.


1621. Ο μέγας Αταμάνος των Λιθουανών πέθανε από εξάντληση στο Φρούριο του Χοτίνου, που πολιορκούσαν οι Οθωμανοί.


1688. Κατά τον Μεγάλο Πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αρχισε ο  Εννεαετής Πόλεμος. O Λουδοβίκος ΙΔ, μετά την κατάληψη του Βελιγραδίου από τους Αυστριακούς, δημοσίευσε με προτροπή του υπουργού πολέμου Λουβουά, και του Κολμπέρ, Μανιφέστο  για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας του Ράτισμπονο και διέταξε το Γαλλικό Στρατό  να διασχίσει   το Ρήνο.
τα Αυτοκρατορικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Νις.



1689. Κατά τον Μεγάλο τουρκικό πόλεμο, ο μαρκήσιος του Μπάντεν-Μπάντεν Λουδοβίκος -Γουλιέλμος με 16000 άνδρες πέτυχε μεγάλη νίκη στη μάχη της Νις, κατά 50.000 Τούρκων.

1706. Η Σουηδία και η Σαξονία υπέγραψαν την ειρήνη του Αλτρανστάατ με την οποία η Σουηδία παραιτήθηκε από το πολωνικό στέμμα και αναγνώρισε τον Πολωνό βασιλιά Στανισλάς.



 

1724. Ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος, στο Βουκουρέστι έκανε τα θυρανοίξια του καθολικού της Μόνης Βακάρεστι  την οποία ανοικοδόμησε και την οποία ισοπέδωσε ο Τσαουσέσκου.

1806. Στις 24 Σεπτεμβρίου/6 Οκτωβρίου, επανήλθε στον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, ως φίλος της Γαλλικής πολιτικής , ο εξόριστος στο Άγιο Όρος Γρηγόριος Ε΄.

1822 . Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύχθηκε σε μεγαλοπρεπή τελετή στην Αθήνα στην οποία χοροστατούσαν οι αρχιερείς της Αθήνας και της Θήβας αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος.

1845. Αυτοκτόνησε  στο σπίτι του στην Αθήνα, η μαιμού της Ετιαρείας της Ανατολής Ανδρεας Λόντος. Μετά το Πραξικόπημα Ρότσιλντ διορίστηκε αντιπρόεδρος της εθνοσυνέλευσης ενώ στη συνέχεια χρημάτισε υπουργός στρατιωτικώνεσωτερικών. Αυτοκτόνησ λόγω χρεών.

1863. Στο Βελιγράδι, ιδρύθηκε η Μεγάλη Σχολή που είχε Φιλοσοφική ,Νομική και Πολυτεχνική Σχολή. Το 1905, προστέθηκαν η Ιατρική, η Θεολογία και η Γεωπονική Σχολή.

1869 . Μια χρηματιστηριακή Μαύρη Παρασκευή. Oι «κερδοσκόποι» Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ επιχείρησαν να ελέγξουν την αγορά χρυσού, και ανέβασαν κατά 23 δολάρια την τιμή της ουγκιάς. Οι δύο κερδοσκόποι εκτιμάται ότι κέρδισαν περίπου 11.000.000 δολάρια . Μετά από εντολή του πρόεδρου Οδυσσέα Γκραντ το Γενικό Λογιστήριο έριξε στην αγορά κρατικό χρυσό. Ακλούθησε «πανικός» και κατακόρυφη πτώση στην τιμή του χρυσού. Οι τιμές του χρυσού έπεσαν κατακόρυφα. Ακολούθησε οικονομική κρίση με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών.

1872.Στη Βουλγαρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως διαβάστηκε το μήνυμα του Έξαρχου Ανθίμου που απαντούσε στην απόφαση της Συνόδου της Κωνσταντινουπόλεως που καταδίκαζε τον φυλετισμό, και τον ανακήρυττε σχισματικό και την εκκλησία του ως «καινοφανή φυλετική παρασυναγωγή».

1908. Οι Κρητικοί κήρυξαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1915. Μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου, στις 24 Σεπτεμβρίου/7Οκτωβρίου ορκίστηκε η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη με υπουργό εξωτερικών το Δημήτριο Γούναρη.Με διάταγμα του βασιλιά Φερδινάνδου της Βουλγαρίας αρχιστράτηγος του βουλγαρικού στρατού διορίστηκε ο αντιστράτηγος Νίκολα Ζέκοφ

1921.Η Ύπατη Αρμοστεία στη Σμύρνη μετονομάσθηκε σε Ελληνική Διοίκηση Μικρασίας.

1925. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας κατέθεσε αίτηση στην κοινωνία των Εθνών για χορηγήσει προσφυγικού δάνειου 3 000 000 αγγλικών λιρών.

1929. Η Σοβιετική κυβέρνηση καθιέρωσε το επαναστατικό ημερολόγιο με τι οποίο καταργήθηκαν το Σάββατο και η Κυριακή.

1932. Ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου διέταξε το Στρατό να λάβει έκτακτα μέτρα για την τήρηση της τάξης.

1941 .Στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου, στο Λονδίνο , προσυπέγραψαν την «Χάρτα του Ατλαντικού», που είχαν συμφωνήσει ο Ρούσβελτ με τον Τσώρτσιλ, οι αντιπρόσωποι του Σταλιν. Πλην της Σοβιετικής Ένωσης υπέγραψε και η Ελεύθερη Γαλλία του Ντε Γκώλ καθώς και οι εξόριστες κυβερνήσεις του Βελγίου, της Τσεχοσλοβακίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και του βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Η διακήρυξη υποσχόταν οικονομική και κοινωνική ασφάλεια. Οι Γιουγκοσλάβοι Παρτιζάνοι του Τίτο κατέλαβαν το Ούζιτσε και το κράτησαν για μερικές ημέρες.

1944. Ο εθνικιστής αξιωματικός, Παναγιώτης Στούπας αυτοκτόνησε με βολή περιστρόφου στην είσοδο του Κάστρου της Πύλου για να μην παραδοθεί στον ΕΛΑΣ.
Στην πολυτελή κατοικία του εργοστασιάρχη Γιάννη Ζόμπολα, που εκτελέστηκε στην Πύλο , στηη οποία  είχε εγκατασταθεί η Πελοποννησιακή  ηγεσία του ΕΑΜ/ΚΚΕ, (ο Αχιλλέας Μπλάνας, Νίκος Μπελογιάννης, Τάσσος Κουλαμπάς,) έγινε σύσκεψη με συμμετοχή και των τοπικών ηγετών του ΕΑΜ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαστοράκη και εξετάστηκαν τα αποτελέσματα του «ξεπατώματος της αντίδρασης». Αποφάσισαν να ανακοινώσουν  ότι όλα τελείωσαν, και κανείς δεν θα πειραχθεί πιά, και όποιος κρύβεται μπορούσε άφοβα να επιστρέψει στο σπίτι του. Από όσους παρουσιάστηκαν συνέλαβαν 50  που τους  έκλεισαν στο Γυμνάσιο, Η λίστα των μελλοθανάτων  είχε 19 ονόματα, που εκτελέστηκαν στη Βέργα Κορυφασίου.  

1949 . Στην Ουγγαρία, καταδικάστηκε σε θάνατο ο Λάζλο Ραζκ, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος , και υπουργός Εξωτερικών και που κατηγορήθηκε για «τιτοϊσμό».

1965 . Η τρίτη κυβέρνηση αποστατών υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με οριακή πλειοψηφία (152-148) , χάρη στην υποστήριξη της Ε.Ρ.Ε. και την αποσκίρτηση άλλων 8 βουλευτών του Κέντρου. Για "επαίσχυντη εξαγορά" μίλησε ο Γεώργιος Παπανδρέου.

1966 . Ο Γεώργιος Παπανδρέου κατάγγειλλε τον αρχηγό Γ.Ε.Σ. αντιστράτηγο Γρηγόριο Σπαντιδάκη που εξέδωσε διαταγή «περί αντιμετώπισης του κομμουνιστικού κινδύνου», στην οποία η Ένωση Κέντρου εμφανιζόταν ως φερέφωνο της Αριστεράς.

1971.Η βρετανική κυβέρνηση απέλασε 90 Σοβιετικούς διπλωμάτες για υποτιθέμενη κατασκοπεία.

1972. Στη Νορβηγία, το 53,5% είπε ΟΧΙ στην ένταξη στην ΕΟΚ.

1973 . Η Γουινέα-Μπισσάου κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία (εθνική εορτή).

1979 .Μεταφέρθηκε στην Τύνιδα από το Κάιρο η έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία που υπόγραψε η Αίγυπτος με το Ισραήλ. 1984. Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη του Ανδρέα Παπανδρέου. 


1984.Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη του Ανδρέα Παπανδρέου

1986. Η εφημερίδα του Βελιγραδίου «Vecernje Novosti» δημοσίευσε το μνημόνιο της Σερβικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

1987. Ολοκληρώθηκε η 8η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Συνδέσμου Κομμουνιστών Σερβίας, με πλήρη επικράτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η Κεντρική Επιτροπή  διέγραψε από το Κόμμα τον πρώην πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης του Βελιγραδίου Ντράγκισα Παύλοβιτς. Ο Ιβαν Στάμπολιτς  παρέμεινε Πρόεδρος της Σερβίας αλλά καθαιρέθηκε τον Δεκέμβριο.


1991. Στη Ρουμανία άρχισε μεγάλη απεργία των Ανθρακωρύχων που απαιτούσαν από τον πρωθυπουργό Πέτρε Ρομάν να πάει να τους ακούσει αλλιώς θα κατέβαιναν στο Βουκουρέστι.

1997 .Αλβανία και Γιουγκοσλαβία συμφώνησαν για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

1998. Η συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών  και του Ρουμάνου κακοποιού Σορίν . Ματέι, στη περιοχή Αχαρνών,  ο οποίος είχε  συλλάβει ομήρους προκάλεσε το θάνατο μιας ομήρου και την παραίτηση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αθ. Βασιλακόπουλου

2000 . Με 73,5% υπέρ, οι Γάλλοι ενέκριναν τη μείωση της θητείας του Προέδρου από 7 σε 5 έτη. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχασε τις προεδρικές εκλογές στη Σερβία, και βγήκε ο Κοστούνιτσα. Στις βουλευτικές, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας κέρδισε 58 έδρες έναντι 44 του Σοσιαλιστικού).

2001. Με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν πρόσφερε τον εναέριο χώρο της Ρωσίας στις ΗΠΑ για χτυπήματα κατά του Αφγανιστάν.
Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε τη συμφωνία με την την αλβανική μειονότητα.

2002 . Η προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία Άνγκελα Δωροθεα Μέρκελ ανάλαβε την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.
Το Ιράκ επέτρεψε την πρόσβαση στους επιθεωρητές όπλων στη Βαγδάτη.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παρουσιάσε έκθεση, ότι δήθεν το Ιράκ διλεθετε πυραύλους, ικανούς να πλήξουν τη Βρετανία.Με ψήφους 14-0, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του καλεί το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό του Αραφάτ στη Ραμάλα.
2008. Ο καθολικός συντηρητικός Τάρο Άσο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης  από το Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας
2017. Ο ρώσος υποστράτηγος Βαλέρι Ασάποφ σκοτώθηκε κοντά στην πόλη Ντέιρ ες Ζορ,   από  όλμο που έριξαν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.
Στις εκλογές στη Γερμανία η Μέρκελ έχασε 65 έδρες αλλά εξέλεξε 266 από τους 709. Οι Σοσιαλδημοκράτες έβγαλαν 153, Η Αλτερνατίβα τρίτη με 94.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 1941. Η 88η ημέρα του ΕλληνοΙταλικού Πολέμου. Το απόσπασμα Κετσέα πήρε το ύψωμα 731. Η Ιταλική προπαγάνδα μετέδιδε πληροφορίες για την Παρουσία Βρετανικών Στρατυεμάτων στην Θεσαλονίκη

Στις 23 Ιανουαρίου, στο Μέτωπο της Βορείου Ηπείρου,το απόσπασμα του Συνταγματάρχη Πεζικού Θεμιστοκλή Κετσέα που αποτελείτο από τους άνδρες τ...