1430. Η άλωση της Θεσσαλονίκης από τον Μουράτ Β΄, μετά από τετραήμερη πολιορκία. 1461.Πόλεμος των Ρόδων: Ο βασιλιάς Εδουάρδος Δ΄ της Αγγλίας νίκησε το στρατό της Μαργαρίτας των Ανζού στην πολύνεκρη μάχη του Τάουτον, όπου σκοτώθηκαν περίπου 32 000 στρατιώτες. 1516. Η Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας αποφάσισε τη δημιουργία του γκέτο, για τους Εβραίους .
1632 . Υπογράφηκε η Συνθήκη του Σεν-Ζερμέν, με την οποία το Κεμπέκ επανήλθε μετά από τρία χρόνια αγγλικής Κατοχής στο γαλλικό έλεγχο.
1792. Πέθανε στη Στοκχόλμη ο Γουστάβος Γ της Σουηδίας, τον οποίο τον είχαν πυροβολήσει 13 ημέρες πριν στη Βασιλική Όπερα.
1809. Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε το Μεγάλο Δουκάτο υπό το σκήπτρο του Τσάρου Αλέξανδρου. Ο Σουηδός βασιλιάς Γουσταύος Δ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την ήττα του στρατού του στον πόλεμο με τη Δανία.
1821. Νικηφόρα μάχη 800 ελλήνων υπό τους Γρηγοριάδη, Μέλιο, Παπα Τζόρη, Ντούφα και Σιράκο με Τούρκους που εξήλθαν των Φρουρίων του Νεοκάστρου και της Μεθώνης. Έναρξη πολιορκίας του Νεοκάστρου. Ο Παναγιώτης Ντούφας με 300 στρατοπέδευσε στο Παλαιοχώρι τρία τέταρτα της ώρας από την Μεθώνη. Οι Τούρκοι του Φαναρίου μαζί με τους Τούρκους της Ζούρτσας, της Ζάχνας και της Μούνδριζας,, εκ των οποίων 1.700 προσπάθησαν να καταφύγουν στην Τριπολιτσά.
Ο Κολοκοτρώνης με δύναμη 300 Μανιατών οχυρώθηκε στη θέση του Αγίου Αθανασίου, από όπου θα περνούσαν. Στις 29 Μαρτίου τα χαράματα οι Τούρκοι του Φαναριού έφτασαν στη διάβαση του Αγίου Αθανασίου, όπου περίμενε ο Κολοκοτρώνης . Ακολούθησε σκληρή μάχη που διήρκεσε έξι ώρες, με τη δύναμη του «Γέρου του Μοριά» να αποκρούει τις επιθέσεις των 1.700 Τούρκων. «Οι Σπαρτιάτες έκαναν τότε έναν πόλεμο, που μιμήθηκαν τον Λεωνίδα» είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Στη Μολδαβία οι βογιάροι , κήρυξαν έκπτωτο τον ηγεμόνα Μιχαήλ Σούτσο που είχε συνδράμει τον Υψηλάντη και είχε αποκηρύξει την οθωμανική επικυριαρχία, και ο Σούτσος εγκατέλειψε το Ιάσιο κατευθυνόμενος στο Μοναστήρι στο Σκουλένι.
1823. Καθελκύστηκε στο Νικολάγιεφ το πρώτο Ρωσικό πολεμικό ατμόπλοιο.
1830. Σε εφαρμογή της Ρωσοτουρκικής Συνθήκη Ειρήνης της Αδριανούπολης, ξεκίνησε το έργο της Επιτροπής για την οριοθέτηση των συνόρων στο Δούναβη μεταξύ των Πριγκιπάτων της Ρουμανίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1831. Άρχισε η εξέγερση του Χουσεΐν Γκραντάσεβιτς στη Βοσνία που κατέλαβε το Τράβνικ ζητώντας από τον Σουλτάνο αυτονομία και να σταματήσει η μεταρρύθμιση στο στρατό. Η εξέγερση καταπνίγηκε, και το 1833 η Ερζεγοβίνη διαχωρίστηκε από το Βοσνιακό βιλαέτι και έγινε το Σαντζάκι της Ερζεγοβίνης.
1848. Ξεκίνησε ο τριετής πόλεμος της Πρωσίας με τη Δανία.Κατά τον πρώτο Ιταλικό πόλεμο της ανεξαρτησίας ο στρατός του Πιεμόντε υπό τις διαταγές του βασιλιά Κάρολου Αλβέρτου της Σαβοΐας διέσχισε το Τιτσινο και μπήκε στην Λομβαρδία.
1849. Μετά την ήττα των Σιχ η επαρχία της Ινδίας Παντζάμπ προσαρτήθηκε στη Βρετανική Αυτοκρατορία.
1858 .Στην Αγία Πετρούπολη, άνοιξε το πρώτο γυμνάσιο θηλαίων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
1864. Η Αγγλία ανακοίνωσε ότι θα παραχωρούσε τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως «δώρο» στον βασιλιά Γεώργιο Α΄.
1891. Ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ της Ρωσίας υπέγραψε το Ουκάζιο για την κατασκευή του Υπερσιβηρικού Σιδηρόδρομου.
1896 . Ο Σπύρος Λούης κέρδισε στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
1911.Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ιβάν Γκέσωφ.
1930. Ο Χάινριχ Μπρούνιγκ, έγινε Καγκελάριος τις Γερμανίας.
1936.Δημοψήφισμα στη Ρηνανία. Το 98,80% τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του αφοπλισμού που είχε επιβληθεί με τη συνθήκη των Βερσαλλιών.
1939. Στην Ισπανία η Μούρθια παραδόθηκε στις δυνάμεις του Φράνκο.
1940. Ο σοβιετικός Κομισάριος Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Μιχάηλοβιτς Μόλοτοφ , εκφώνησε ομιλία στο Ανώτατο Σοβιέτ, για τις σχέσεις με τη Ρουμανία και είπε ότι η ΕΣΣΔ δεν έχει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Ρουμανία και ότι η ΕΣΣΔ δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Βεσσαραβίας, από την του Ρουμανία.
1941. Ό Άντονυ Ήντεν επισκέφθηκε τήν Αθήνα για συνομιλίες με τήν ελληνική Κυβέρνηση.
1942. Η Βρετανική Αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά στην Λίμπεκ γερμανικούς αστικούς στόχους και τον άμαχο πληθυσμό.
1944 . Οι σύμμαχοι βομβάρδισαν τη Σόφια.
1945. Η τελευταία ημέρα των εναέριων βομβαρδισμών στο Λονδίνο με πυραύλους V-1.1946. Η Πιάτζιο, στην Ιταλία, εμφάνισε τη Βέσπα.
1949. Ξαναλειτούργησε η διώρυγα της Κορίνθου.
1960. Στη διάσκεψη για το Ναυτικό Δίκαιο ο Έλληνας αντιπρόσωπος Άγγελος Βλάχος δήλωσε ότι « σκέψεις γενικής φύσεως ήγαγον την Ελλάδα στο να απορρίψη τα όρια των 12 μιλίων με την πεποίθηση ότι τα όρια των 6 μιλίων είναι η ορθή λύση».
1962.Στην Αργεντινή , δεκα ημέρες μετά την ακύρωση των εκλογών στο Μπουενος Αιρες τις οποίες κέρδισαν οι Περονιστές, ο στρατός επενέβη για να σώσει τη δημοκρατία και ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρτούρο Φροντίσι,
1966. Στην Μόσχα άρχισε το 23ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ με ομιλία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, που καταδίκασε την πολιτική των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.
1967. Παραιτήθηκε η προσωρινή κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου ύστερα από την απόρριψη από την Ε.Ρ.Ε. αιτήματος της Ένωσης Κέντρου να διατηρηθεί το προνόμιο της βουλευτικής ασυλίας και μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου για τους εκ νέου υποψηφίους βουλευτές, με σκοπό να μην διωχθούν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Παύλος Βαρδινογιάννης.
1971. Ο Τίτο επισκέφτηκε τον Πάπα Παύλο Στ΄ στο Βατικανό. Ήταν η πρώτη επίσκεψη κομμουνιστή ηγέτη στο Βατικανό.
1973. Αποσύρθηκαν οι μονάδες του αμερικανικού στρατού από το Νότιο Βιετνάμ. Πίσω έμειναν οι στρατιωτικοί σύμβουλοι, η Cia, οι φρουρές των αμερικανικών βάσεων και οι πεζοναύτες που φρουρούσαν την αμερικανική πρεσβεία.1974. Κινέζοι αγρότες στα ανατολικά της πόλης Χσιάν, που προσπάθησαν να ανοίξουν πηγάδι, βρήκαν το Μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ και τον πήλινο στρατό που τον "φρουρούσε".Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεων ζήτησε την απέλαση 70 μοναχών από το Άγιο ¨Όρος.
1975. Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά 3 πρωθυπουργών, 97 υπουργών της Επταετίας και κατ του Ιερωνύμου.
Ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Χουέ και της αεροπορικής βάσης Ντα Νανγκ.
1979 . Πραξικόπημα στην Ουγκάντα ανέτρεψε τον λοχία Ίντι Αμίν Νταντά που διέφυγε αρχικά στη Λιβύη, αλλά στη συνέχεια πήγε στη Σαουδική Αραβία και τελικά κατέληξε στο Μπαχρέιν.
1993 .Άρχισε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και 26 ακόμα ατόμων, για την υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης. Ο Γεώργιος Ράλλης παραιτήθηκε από βουλευτής και αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική.
1994. Η Δημοκρατία της Κροατίας και οι Σέρβοι της Κράινα υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
1995.Παραιτήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως Στέλιος Παπαθεμελής, γιατί διαφώνησε με την απόφαση της κυβερνήσεως , σχετικά με επέμβαση των Μ.Α.Τ. κατά των αγροτών που είχαν αποκλείσει την εθνική οδό.
1999. Στο Κοσσυφοπέδιο, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε το κτήριο της Αστυνομίας στην Πρίστινα. Στο Βελιγράδι ο διοικητής της Γιουγκοσλαβικής Πολεμικής Αεροπορίας και της αεράμυνας Αντιπτέραρχος Σπάσογιε Σμίλιανιτς ανακοίνωσε ότι την πρώτη εβδομάδα της επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, καταρρίφθηκαν επτά εχθρικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός F-117 A, τρία ελικόπτερα, τρία τηλεκατευθυνόμενα και 30 πύραυλοι Κρουζ. Στην Άλφα Τράπεζα Πίστεως κατακυρώθηκε η Ιονική Τράπεζα.
2004. Η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, και η Σλοβενία, έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ.
2006 . Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ανέλαβε καθήκοντα ως Πρωθυπουργός του Παλαιστίνιακού Κράτους.
2007. Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδος, στην Παιανία , δολοφονήθηκε με μαχαίρι ο 25χρονος «πράσινος» Μιχάλης Φιλόπουλος .
2010 .Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 62 τραυματίστηκαν στη Μόσχα σε δύο ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις σε σταθμούς του μετρό.
2017.Το Ηνωμένο Βασίλειο επικαλέστηκε το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρχισε η διαδικασίας της αποχώρησης . Στη Βενεζουέλα, το Ανώτατο Δικαστήριο παραχώρησε έκτακτες εξουσίες στον Πρόεδρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου