21/3/21

Η Αναγέννηση του Ελληνικού Κράτους και η Εθνική Επέτειος της 9ης /2Ιης Μαρτίου που δεν εορτάζεται

 

Σαν σήμερα, οι Φιλογενείς , από τα «Κέντρα» τους στη Ρωσία, στην Κωνσταντινούπολη και στα Επτάνησα, πέτυχαν την δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, της Πολιτείας των Ηνωμένων Επτά Νήσων. Της Επτανήσου Πολιτείας. 
 Οι Φιλογενείς εκμεταλλεύτηκαν προς όφελος τους, την αυτοκατάργηση της «Γαληνοτάτης» , τη νέα πολιτική του Τσάρου Παύλου, για προσέγγιση με την Τουρκία, την εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο, και την αγγλική πολιτική για μια συμμαχία κατά της Γαλλίας, και πέτυχαν, με την συνθήκη τη Κωνσταντινούπολης της 9ης /2Ιης Μαρτίου 1800, μεταξύ Τουρκίας και της Ρωσίας, τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. 
Το πρώτο μεγάλο βήμα για την πολιτική αποκατάσταση του Ελληνικού Έθνους είχε γίνει. 
 Στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης που όρχησαν αμέσως μετά την κατάληψη των Ιονίων Νήσων από τον τουρκικό και οθωμανικό στόλο πρωταγωνιστές ήσαν οι Υψηλάντες, ο Αντώνιος Καποδίστριας και ο Ρώσος πρέσβης στρατηγός Βασίλης Τομαράς, που ήταν ο διοικητής του Λάμπρου Κατσώνη.
 Στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων χάλασε λίγο τα πράγματα
 ο νέος δραγουμάνος Αλέξανδρος Ν. Σούτσος που υποστήριξε την παραχώρηση στην κατοχή της Τουρκίας των τεσσάρων ηπειρωτικών κτήσεων της Βενετίας, (Πάργα, Πρέβεζα, Βόστιτζα, Βουθρωτό). 

Στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, οι Υψηλάντες, ο Καποδίστριας καο ο Τομαράς, πέτυχαν τον εθνικό του στόχο, να αποτραπεί η παραχώρηση των νησιών στον βασιλέα της Νεαπόλεως, όπως πρότειναν οι Άγγλοι, και να αποκλείσουν τόσο την κατοχή τους από την Ρωσία όσο και την Τουρκία, και κατέληξαν, στις 9/21 Μαρτίου 1800 , με την αναγνώριση των νησιών , ως Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, με σύνταγμα, σημαία, στρατό και διπλωματική εκπροσώπηση. 

Η Επτάνησος Πολιτεία, το δημιούργημα των Καποδίστρια, και των Υψηλαντών παραχωρήθηκε στο Τιλσίτ στους Γάλλους (προσωρινά), για να περάσει τελικά στους Άγγλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: