12/10/21

Η 12η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 12η Οκτωβρίου είναι η 285η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 80 μέρες ως το τέλος του έτους.

 
1320. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη συναυτοκράτορας Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος (17 Απριλίου 1277 - 12 Οκτωβρίου 1320). Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου και της Άννας της Ουγγαρίας, κόρης του Στέφανου Ε' της Ουγγαρίας. Λέγεται ότι απεβίωσε από την μεγάλη λύπη του, λόγω της δολοφονίας του γιου του Μανουήλ, στην οποία είχε πιθανότατα ανάμιξη και ο άλλος του γιος, Ανδρόνικος.
1398.
 Οι Τεύτονες Ιππότες και ο μεγάλος δούκας της Λιθουανίας Βυτάουτας που ήθελε την επέκταση της Λιθουανίας προς τη Ρωσία, την Ουκρανία, και τα παράλια της Μάυρης Θάλασσας υπέγραψαν τη συνθήκη του Σαλλινβέρντερ, με την οποία ο Δουκας παραχώρησε στο Τάγμα τη Σαμογετία!


1428. Εκατονταετής Πόλεμος: Ο αγγλικός στρατός άρχισε την πολιορκία της Ορλεάνης, που διήρκεσε επτά μήνες.

1449. Η Μάχη του Τανασένι, στην οποία νίκησε ο Μπογκντάν Β' με την υποστήριξη του Ιωάννη Ουνιάδη , και έγινε κυβερνήτης της Μολδαβίας.


1492. Ο Ιταλός θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος που βρισκόταν στην υπηρεσία της Ισπανίας, μετά από ταξίδι δύο μηνών, έφτασε με τα πλοία, «Σάντα Μαρία», «Νίνα» και «Πίντα» στο νησί του Σαν Σαλβαδόρ, και «ανακάλυψε την Αμερική. Στη συνέχεια του πρώτου ταξιδιού και πριν επιστρέψει, άραξε και «ανακάλυψε» την Κούβα και την Αϊτή.

1529. Πολιορκία της Βιέννης. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να ανατινάξουν ένα λαγούμι και να γκρεμίσουν το τείχος, δημιουργώντας άνοιγμα τριάντα μέτρων και εισέβαλαν , αλλά οι πολιορκημένοι πολέμησαν γενναία και βάστηξαν τις θέσεις τους. Οι Τούρκοι υποχώρησαν άτακτα.

1582. Άλλη μια μαύρη τρύπα στην Ιστορία. Λόγω της εισαγωγής του Γρηγοριανού ημερολογίου η 12η Οκτωβρίου δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

1596.Το φρούριο Έγκερ της Ουγγαρίας παραδόθηκε στους Οθωμανούς.


1634.Τα ξημερώματα, οι ακτές της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, και της Δανίας στη Μαύρη θάλασσα  σαρώθηκαν από  θύελλα που προκάλεσα πλημμύρα στη Φρισία και το Σλέσβιχ-Χολστάιν, πνίγηκαν 15 000 άνθρωποι.

1654. Στην Ολλανδία στην πόλη Ντελφτ που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Γουλιέλμο της Οράγγης , ο οποίος έζησε και δολοφονήθηκε εκεί, ισχυρότατη έκρηξη σε χώρο αποθήκευσης 30 τόνων πυρίτιδας, κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης και προκάλεσε τον θάνατο πολλών.

1748. Έγινε η μάχη της Αβάνας μεταξύ Άγγλων και Ισπανών .


1777. 
Εκτελέστηκε δια στραγγαλισμού στο Ιάσιο ο ηγεμών της Μολδαβίας Γρηγόριος Γ' Γκίκας ,επειδή αντιτάχθηκε στην κατοχή της Μπουκοβίνα, από τους Αυστριακούς που ζήτησαν από τους Τούρκους να τον απομακρύνουν και η Κωνσταντινούπολη έστειλαν έναν καπουγκίου (εκτελεστή) στην αυλή  του Γρηγορίου, ο οποίος τον στραγγάλισε. Είναι θαμμένος στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ιάσιο.

1787. Κατά τον 7o Ρωσοτουρκικό πόλεμο, (1787—1792). Οι Τούρκοι αποβίβασαν 6 χιλιάδες στρατιώτες για να επιτεθούν στο οχυρό Κίνμπουρν στις εκβολές του Δνείπερου,που το διοικούσε ο Αλεξάντερ Βασίλεβιτς Σουβαρόφ .


1808 .Ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων Α ́ και ο Ρώσος Τσάρος Αλέξανδρος Α ́ στη συνάντηση της Ερφούρτης συμφώνησαν η Μεγάλη Στρατιά της Γερμανίας να μειωθεί σε εκατό χιλιάδες στρατιώτες και να ονομάζεται «Στρατός του Ρήνου» και συμφώνησαν την προσάρτηση της Μολδαβίας και τη Βλαχίας στη Ρωσία.

1809. Δύο ημέρες πριν από την υπογραφή της συνθήκης της Βιέννη, ένας νεαρός άνδρας δεκαεπτά ετών, γιος ενός λουθηριανού υπουργού από την Ερφούρτη, ο Φρίντριχ Στάπς, προσπάθησε να πλησιάσει τον Ναπολέοντα στο Ανάκτορο Σένμπρουν για τον δολοφονήσει. Ο Ναπολέων θέλησε να του χαρίσει τη ζωή εάν αποκάλυπτε εκείνον που τον έστειλε αλλά ο νεαρός επέμενε ότι τον έστειλε «η θεια πρόνοια». Πέρασε από στρατοδικείο στις 15 Οκτωβρίου, και εκτελέστηκε στις 16 του Οκτώβρη του 1809.

1810. Λόγω της νίκης κατά των αυστριακών και του γάμου του Λουδοβίκου της Βαυαρίας με την Τερέζα της Σαξονίας ,προσκλήθηκαν οι κάτοικοι στο Μόναχο για να γιορτάσουν το γάμο .Αυτό εξελίχθηκε στην ετήσια γιορτή της μπύρας, το «Οκτόμπερφεστ».

1813. Στην Παραγουάη λόγω των δανείων Ροτσιλντ κατάργησαν την κυβέρνησή και αποφάσισαν να τους κυβερνούν δύο «πραίτορες» ο Χοσέ Ροντρίγκεζ ντε Φραντσία και ο Φουλχένσιο Γιεργκος που θα άλλαζαν κάθε τέσσερεις μήνες.

1814. Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας Γεώργιος ο τρίτος,(1738-1820), έλαβε τον τίτλο του βασιλιά του Ανόβερου. Ήταν ο τρίτος Βρετανός μονάρχης του Οίκου του Ανόβερου, αλλά σε αντίθεση με τα δύο του προκατόχους του, γεννήθηκε στη Βρετανία, μιλούσε αγγλικά ως πρώτη γλώσσα του, και ποτέ δεν επισκέφθηκε το Ανόβερο.

1822. Στη Βραζιλία όπου επίσης δόθηκαν μεγάλα δάνεια από το Λονδίνο ο Πρίγκιπας Πέτρος της Πορτογαλίας ανακηρύχθηκς ως ο πρώτος αυτοκράτορας της Βραζιλίας.

1860. Βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν το Πεκίνο και έκαψαν το Θερινό Παλάτι.

1862. Στις 12/24 Οκτωβρίου ο Όθωνας ακολούθησε τις συμβουλές του Άγγλου πρέσβη που τον απέτρεψε να γυρίσει στην Αθήνα και εγκατέλειψε την Ελλάδα με το αγγλικό πλοίο «Σκύλλα». Αποβιβάστηκε στη Βενετία, στις 17/29-10-1862. Τελικά πέθανε σε ηλικία 52 ετών στη Βαμβέργη της Βαυαρίας, όπου έζησε με τη μικρή του ακολουθία του .

1897. Έγινε η μεταφορά από τη Βιέννη στο Βελιγράδι της σορού του Βουκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς.

1899. Οι Μπόερς της Νότιας Αφρικής κήρυξαν τον πόλεμο στην Αγγλία.

1912. Ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε τη Φιλιππιάδα από τους Τούρκους.

1917. Οι Γερμανοί πρωτοχρησιμοποίησαν αέριο της μουστάρδας στη μάχη του Υπρ.


1918 . Η πρώτη σερβική Στρατιά υπό τη διοίκηση του βοεβόδα Πέταρ Μπόγιοβιτς εισήλθε στη Νις υπό τους ήχους του μαρς του Ντρίνα, και  απελευθέρωσε την πόλη που βρισκόταν υπό βούλγαρογερμανική Κατοχή για τρία χρόνια.

1920. Πέθανε  από σηψαιμία στην κατοικία της βασιλικής οικογένειας στο Τατόι.ο Αλέξανδρος Α', του βασιλικού οίκου των Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ, βασιλιάς των Ελλήνων και Πρίγκιπας της Δανιμαρκίας.

1924. Ιδρύθηκε  ως μέρος της Σοσιαλιστική Δημοκρατίας της Ουκρανίας η Αυτόνομη Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

1925. Ο Μουσταφά Κεμάλ, αφού παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις στη Σμύρνη, δήλωσε ότι «οι Τούρκοι, ήταν έτοιμοι να υπερασπιστούν τη γη τους».

1929. Ο κόκκινος στρατός εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση στη Μαντζουρία.

1930. Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το Πρώτο Βαλκανικό Συνέδριο.

1931. Παραιτήθηκε η τεσσαρακοστή έβδομη κυβέρνηση του Βασιλείου της Βουλγαρίας, του Νίκολας Μουσάνοφ. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Σωτήρα Χριστού .

1934.Ο Πέτρος Β Καρατζωρτζεβιτς , ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας σε ηλικία 11 ετών και διαδέχθηκε τον πατέρα του Αλέξανδρο , που δολοφονήθηκε στη Μασσαλία στις 9 του Οκτωβρίου. Αντιβασιλιάς ανέλαβε ο θείος του Πέτρου, Παύλος.

1941. Στο Πρίλεπ η βουλγαρική αστυνομία συνέλαβε 900 άτομα, μετά την επίθεση των κομμουνιστών στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.


1944. Οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Αθήνα.  Χωρίς επισημότητες στις 9.15 ένας Γερμανός στρατιώτης υπέστειλε  τη σβάστικα από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, σημαίνοντας τη λήξη της Κατοχής, που διήρκεσε 1.625 μέρες.
Οι τελευταίοι Γερμανοί  συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, με επικεφαλής τον στρατηγό Φέλμι για να καταθέσουν βιαστικά στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων και λίγων άλλων επισήμων.
Στη Γιουγκοσλαβία άρχισε η κοινή επιχείρηση των Παρτιζάνων και του Κόκκινου Στρατού για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου. Οι Γερμανοί αποσύρθηκαν στις 20 Οκτωβρίου.

1949. Δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Στρατού για την κατάπαυση του πυρός.
1953. Το Ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία με τις Η.Π.Α για την παραχώρηση των  βάσεων στο ελληνικό έδαφος.
Ο Φιντέλ Κάστρο ολοκλήρωσε την απολογία του στη δίκη για την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα λέγοντας: «Η Ιστορία θα με απαλλάξει».

1955. Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή έλαβε ψήφο Ψήφο εμπιστοσύνης .Ο Μακάριος ανακοίνωσε  την αποτυχία της πρώτης φάσης των συνομιλιών με τον νέο κυβερνήτη.

1956. Καταγγελία της Βρετανίας   κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ με θέμα: «Η υπό της Ελλάδος υποστήριξη της τρομοκρατίας στην Κύπρο».

1960.Υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Γερμανικού οίκου «Μπίντερ», για επένδυση  στην Ελλάδα 15.000.000 μάρκων για την ίδρυση ξηραντήριων.

1968 .Η Εθνοφρουρά του Παναμά ανάτρεψε τον αμερικανόφιλο πρόεδρο Αρίας. Πρόεδρος ανέλαβε ο (αριστερός) συνταγματάρχης Ομάρ Τορρίχος Φερρέρ που εθνικοποίησε τη διώρυγα. Στην Πόλη του Μεξικού, άνοιξαν οι XIX Ολυμπιακοί Αγώνες. Την ίδια ημέρα η Ισημερινή Γουινέα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1969 .Γενικές εκλογές στην Τουρκία που τις κέρδισε ο Ντεμιρέλ. Το Κόμμα Δικαιοσύνης εξέλεξε 256 βουλευτές , το Ρεπουμπλικανικό (CHP) 143, το Κόμμα Εμπιστοσύνης Κόμμα 15, το Εθνικό Κόμμα 6, το ΜΗΡ 1, το Κόμμα Ενότητας 8, το Νέο Κόμμα 6, και το Εργατικό Κόμμα 2. Η ΕΣΣΔ εκτόξευσε το διαστημόπλοιο «Σογιούζ-7" με πλήρωμα τριών μελών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο διάστημα με τα μέλη του πληρώματος του «Soyuz-6».

1971. Έναρξη των τετραήμερων εορτασμών για τα 2500 χρόνια της ιρανικής μοναρχίας.

1973. Ο θρυλικός Χουάν Περόν που είχε επιστρατέψει στο Μπουένος Άιρες, στις 20 Ιουνίου , μετά από 18 χρόνια εξορίας και τον είχαν υποδεχτεί 3.500.000 άνθρωποι στο αεροδρόμιο, ανέλαβε για τρίτη φορά πρόεδρος της Αργεντινής, με αντιπρόεδρο τη γυναίκα του Ιζαμπέλ Περόν.Στις 23 Σεπτεμβρίου είχε εκλεγεί πρόεδρος με το 62% των ψήφων. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 85,5%.  Στην Ταϋλάνδη , η στρατιωτική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει τους δεκατρείς κρατουμένους με περιοριστικούς όρους, και καταβολή εγγύησης αλλά οι φοιτητές απόρριψαν την πρόταση, δηλώνοντας ότι θα δέχονταν μόνο την άνευ όρων απελευθέρωση των κρατουμένων.


1976. Η Λαϊκή  Δημοκρατία  της Κίνας ανακοίνωσε  ότι ο Χούα Κουοφέγκ ήταν  ο διάδοχος του Μάο Τσε Τουνγκ ως Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

1980. Απογραφή στην Τουρκία . Ο πληθυσμός μετρήθηκε σε 45.217.556.

1983. Ο  πρώην Ιάπωνας πρωθυπουργός Τανάκα καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση για  μίζα που πήρε από τη Λόκχιντ.


1984. Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός επιχείρησε να δολοφονήσει τη Μάργκαρετ Θάτσερ κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Ξενοδοχείο «Grand Ηotel» στο Μπράιτον, τοποθετώντας βόμβα κάτω από το δωμάτιο της. Η βόμβα σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε 31 αλλά όχι τη Θάτσερ.

1986. Η αμερικανοσοβιετική σύνοδος κορυφής στο Ρέικιαβικ κατέληξε σε αποτυχία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Η αποτυχία οφειλόταν κυρίως στην άρνηση του Προέδρου Ρίγκαν να εγκαταλείψει το στρατιωτικό πρόγραμμα Startegic Defense Initiative (SDI), με το παρατσούκλι "Star Wars". 

1989. Συνάντηση με τους ηγέτες της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο του πρεσβευτή των Η.Π.Α στην Αθήνα, Μάικλ Σωτήρχου,

1990. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πυροβολήθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση της CDU και έμεινε παράλυτος από τον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο και κάτω.

1992. Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Μαυροβουνίου έγινε Δημοκρατία του Μαυροβουνίου. Στο Κάϊρο, μετά από μεγάλο σεισμό σκοτώθηκαν 552 άνθρωποι, και περισσότεροι από 6500 τραυματίστηκαν και ζημιές εκτιμήθηκαν σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια.

1993. Το ομοσπονδιακό Συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ενέκρινε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1995. Η πΓΔΜ στη συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη έγινε δεκτή ως τακτικό μέλος.

1999. Στο Πακιστάν, ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα .Η Αμπχαζία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία


2000. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Κόουλ» που βρισκόταν στο λιμάνι του Αντεν για ανεφοδιασμό υπέστη επίθεση από δύο ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας. Σκοτώθηκαν  17 μέλη του πληρώματος και τραυματίστηκαν 40.

2002. Τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί (Ινδονησία). Σκοτώθηκαν 202 και τραυματίστηκαν 209 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν τουρίστες από την Αυστραλία. 

2006‎‎. Το κοινοβούλιο  της Γαλλίας ψήφισε νόμο που επιβάλει φυλάκιση ενός έτους στους αρνητές  για την  γενοκτονία εναντίον Αρμενίων που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι  το 1915-17. 

2009.Κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Πολωνία.

2014. Εκλογές στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. 
Ο Έβο Μοράλες επανεκλέχηκε πρόεδρος της Βολιβίας. 

2017.  Αφού δεν μπόρεσε να γράψει τους Ουτσεκάδες, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από την ΟΥΝΕΣΚΟ και η αποχώρησή τους θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά  θα διατηρήσουν  το καθεστώς παρατηρητή. Λίγες ώρες αργότερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε και αυτό  την απόσυρσή του από την οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των αναγκαστικών εμβολιασμών και πιστοποιητικών στην Θεσσαλονίκη

  Πορεία διαμαρτυρίας κατά των αναγκαστικών εμβολιασμών και των ψηφιακών πιστοποιητικών  πραγματοποιούν  χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ...