23/5/22

Η 23η Μαΐου στην Ιστορία

Η 23η Μαΐου είναι η 143η ημέρα του έτους . Απομένουν 222 ημέρες πριν από τhn 31η Δεκεμβρίου. 

641.Απεβίωσε ο υιός του Ηράκλειου Κωνσταντίνος Γ΄ που πιθανόν δηλητηριάστηκε από την μητριά του Μαρτίνα. Στον θρόνο τον διαδέχθηκε ο 15χρονος αδελφός του Ηρακλεωνάς, υπό την επιτροπεία της μητέρας του Μαρτίνας.



1125. Απεβίωσε από καρκίνο στην Ουτρέχτη , ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ερρίκος Ε'. Ήταν ο τέταρτος και τελευταίος αυτοκράτορας από τον Οίκο των Σαλίων.

1430Η Ιωάννα της Λωραίνης συνελήφθη αιχμάλωτη από τους Βουργουνδούς κατά την Πολιορκία της Κομπιένης

1453. Ο Μωάμεθ Β' πρότεινε στον Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη με τον στρατό του, την Αυλή και τους θησαυρούς του και του προσέφερε την ηγεμονία της Πελοποννήσου. Ο Κωνσταντίνος απάντησε: «Το την πόλιν σοι δούναι, ουτ' εμόν εστίν ουτ' άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».
1498. Στη Φλωρεντία απαγχονίστηκε και στη συνέχεια κάηκε ο αιρετικός καλόγερος Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα. 

1525. Ο στρατός των αγροτών υπό τον Χανς Μύλλερ κατέλαβε την πόλη του Φράιμπουργκ. 

1533. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, Τόμας Κράμερ ακύρωσε το γάμο μεταξύ του Ερρίκου Η και της Αικατερίνη της Αραγονίας, προκαλώντας την οργή του Βατικανού. 

1568. Οι Ολλανδικές επαρχίες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία, και έτσι άρχισε ο Ογδοηκονταετής Πόλεμος.Στη Μάχη του Χαϊλιγκερλι: τα στρατεύματα του Λουδοβίκου του Νασάου, αδελφού του Γουλιέλμου Α' της Οράγγης, νίκησαν τις δυνάμεις του Δούκα του Αρένμπεργκ .

1592. Συνελήφθη στη Βενετία κατόπιν προδοσίας του Τζοβάνι Μοτσενίγκο που παρίστανε το μαθητή του, ο Τζορντάνο Μπρούνο και παραδόθηκε στην Ιερά Εξέταση στη Ρώμη. Καταδικάστηκε σε θάνατο δια της πυράς και τον έκαψαν στις 17 Φεβρουαρίου του 1600.
1618. 200 προτεστάντες Γερμανοί αξιωματούχοι εκπαραθύρωσαν από το Φρούριο της Πράγας τον καθολικό αυτοκρατορικό διοικητή και τους Συνεργάτες του.             Ο σκοπός τους δεν ήταν η φυσική εξόντωση τους όσο ο εξευτελισμός τους. Τα γερμανικά προτεσταντικά κρατίδια συγκρότησαν την «Ευαγγελική Ένωση» υπό τον εκλέκτορα του Παλατινάτου Φρειδερίκο Δ΄και τα γερμανικά ρωμαιοκαθολικά κρατίδια συγκρότησαν την «Καθολική Λίγκα» υπό τον Μαξιμιλιανό Α΄ δούκα της Βαυαρίας και έτσι ξεκίνησε ο Τριακονταετής Πόλεμος στον οποίο η Ισπανία , η Γαλλία , η Αγγλία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Με τη λήξη του πολέμου και τη Συνθήκη της Βεστφαλίας, ο βασιλιάς Φερδινάνδος μετέφερε την αυλή του στη Βιέννη κι έτσι η Πράγα έπεσε σε παρακμή. Ο πληθυσμός της, από τους 60.000 κατοίκους που ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο, έπεσε στους 20.000.
1706.Στη μάχη του Ραμιγί, τα ολλανδο-αγγλικά στρατεύματα υπό τον δούκα του Μάλμπορο Τζον Τσόρτσιλ, συνέτριψαν τους Γάλλους, που είχαν 17.000 νεκρούς.

1815. Τα Αυστριακά στρατεύματα μπήκαν στη Νάπολη, επαναφέροντας στο θρόνο τον Φερδινάνδο Δ' της Νάπολης και της Σικελίας. 

1821. Στις 23 Μαΐου/4 Ιουνίου απέπλευσε από τα Ψαρά ο ελληνικός επαναστατικός στόλος αποτελούμενος από 57 πλοία, υπό τον ναυάρχου των Ψαρών Νικολή Αποστόλη. 

 1863. Ο Φερντινάντ Λασσάλ ίδρυσε στη Λειψία τη Γενική Ένωση Γερμανών Εργαζομένων (ADAV) από την οποία προσήλθετο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. 

1868. Πέθανε από ανίατη ασθένεια στην Αθήνα ο Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης, 

1886. Στην Ιταλία έγιναν γενικές εκλογές για την 16η Βουλή. 

1893. Ισχυρός σεισμός στην Θήβα 6,5 ρίχτερ που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές . 

1911. Η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από τα σύνορα του Μαυροβουνίου. 
 
1915. Η Ιταλία βγήκε στον Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ και κήρυξε τον πολέμο κατά της Αυστροουγγαρίας. Την ίδια μέρα στο Δυτικό Μέτωπο η 2η Βρετανική Στρατιά ανέκοψε τη γερμανική προέλαση στην Υπρ.
1924. Άρχισε στη Μόσχα το 13ο Συνέδριο του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) που συνεχίστηκε μέχρι τις 31 Μαΐου. Στο Συνέδριο συμμετείχαν 748 τακτικοί σύνεδροι και 416 με συμβουλευτική ψήφο, που είχαν εκλεγεί από τα 735,881 τακτικά και υποψήφια μέλη του Κόμματος. Τα μέλη του Κόμματος είχαν σχεδόν διπλασιαστεί με την είσοδο στις τάξεις του Κόμματος περισσότερων από 240.000 νέων μελών. 

 1929. Με τρομακτικούς ρυθμούς εξαπλωνόταν η λέπρα στην Αθήνα.

 1931.Υπογράφηκε η ελληνογαλλική εμπορική συμφωνία που ρύθμιζε και το θέμα της εισαγωγής ελληνικών κρασιών στη Γαλλία. 

 1934. Εκτελέστηκαν κοντά στο κρησφύγετο τους στη Μαύρη Λίμνη (Λουιζιάνα), οι ληστές τραπεζών Μπόνι Πάρκερ και του Κλάιντ Μπάροου σε ενέδρα που τους έστησαν οι Ρέιντζερς του Τέξας.
1938. Δολοφονήθηκε στο Ρότερνταμ κοντά στο ξενοδοχείο «ΑΤΛΑΝΤΑ», από τον πράκτορα της NKVD Πάβελ Ανατόλιεβιτς Σουντοπλάτοφ, ο Ουκρανός εθνικιστής ηγέτης Εβγκένι Μιχαήλοβιτς Κονοβάλετς. Η δολοφονία του Κονοβάλετς ήταν μια προγραμματισμένη πολιτική δολοφονία. Τον σκότωσαν με μια βόμβα κρυμμένη σε κουτί από σοκολάτες. Ο Σουντοπλάτοφ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου συμμετείχε στην υπεράσπιση της Μόσχας, μετά ασχολήθηκε με σαμποτάζ κατά των γερμανικών δυνάμεων στον Καύκασο, και έδρασε και στη κατεχόμενη Δυτική Ουκρανία. Μετα τον θάνατο του Στάλιν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 15ετη φυλάκιση την οπολια εξέτισε. Αποκαταστάθηκε το 1992. 

 1939. Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωσε στη Γερμανική στρατιωτική ηγεσία ότι «με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία», θα επιτεθεί στην Πολωνία. Η ομιλία καταγράφηκε από τον Rudolf Schmundt, και το αποκαλούμενο έγγραφο Schmundt κατατέθηκε στη δίκης της Νυρεμβέργης. Το Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας ενέκρινε το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από το 1949, στο οποίο θα ζούσαν μαζί Άραβες και Εβραίοι. 

 1941. Ενώ συνεχιζόταν η επιχείρηση «Μέρκουρι» για την κατάληψη της Κρήτης ο Φύρερ εξεδωσε την οδηγία No. 30 για την γερμανική παρέμβαση για την υποστήριξη των Αράβων εθνικιστών στο Βασίλειο του Ιράκ. Την 1η Απριλίου του 1941, ο Ρασίντ Αλή οργάνωσε πραξικόπημα ενάντια στην φιλο-βρετανική κυβέρνηση του Αμίρ Αμπντουλάχ Ιλάχ . Στις 2 Μαΐου, οι Βρετανοί ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των επαναστατών ιρακινών και άρχισε ο πόλεμος Αγγλίας-Ιράκ και ο Ρασίντ Αλή ζήτησε αμέσως βοήθεια από τη Γερμανία. Στις 23 Μαΐου του 1941, ο Φύρερ εξέδωσε την οδηγία No. 30, η οποία τόνιζε οτι «το αραβικό κίνημα ελευθερίας είναι φυσικός σύμμαχος μας ενάντια στην Αγγλία, στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό η εξέγερση στο Ιράκ έχει ιδιαίτερη σημασία. Ενισχύει τις δυνάμεις στη Μέση Ανατολή που είναι εχθρικές στην Αγγλία, και πέρα από τα σύνορα του Ιράκ, διαταράσσει τις Αγγλικές επικοινωνίες και δεσμεύει αγγλικές δυνάμεις εις βάρος άλλων θέατρων». Η Luftwaffe είχε ήδη στείλει στο Ιράκ, ένα σμήνος αεροσκαφών που πέρασε από την γαλλική Συρία. Οι Ιταλοί έστειλαν στο Ιράκ έντεκα Fiat CR-42 μαχητές, που προσγειώθηκαν στη Ρόδο στις 23 Μαΐου. Το βράδι της 23 Μαίου η ΡΑΦ βομβάρδισε την Κολωνία με 51 βομβαρδιστικά. 
 Ο Γεώργιος Β' και ο Τσουδερός έφυγαν από την Κρήτη για να πάνε στην Αίγυπτο. 

1944. Τα Βρετανικά και τα αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν νέα επίθεση από το θύλακα του Άντζιο.

1945. Ο επικεφαλής της Γκεστάπο, και των SS, Χάινριχ Χίμλερ, που είχε συλληφθεί στις 22 Μαΐου κοντά στην Βρέμη από Βρετανούς στρατιώτες, αυτοκτόνησε με μια αμπούλα υδροκυανίου λίγο πριν εισέλθει στην αίθουσα ανάκρισης στην Ülzener Straße αριθ. 31 του Λύνεμπουργκ, όπου κρατείτο και ανακρινόταν και ο Νίκος Ζαχαριάδης. Το Λύνεμπουργκ, (γερμανικά Lüneburg) είναι πόλη στη βόρεια Γερμανία. Απέχει 45 χιλιόμετρα από το Αμβούργο. Η κυβέρνηση του Φλένσμπουργκ υπό τον Καρλ Νταίνιτς συνελήφθη από τις βρετανικές δυνάμεις. Στη Βρετανία,μετά την κατάρρευση της πολεμικής κυβέρνησης συνασπισμού, ο Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ παραιτήθηκε και προκήρυξε εκλογές, για τις 5 Ιουλίου.Στην Ελλάδα το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων με την υπ’ αριθμ. 344 απόφασή του, καταδίκασε ερήμην σε θάνατο 1930 Τσάμηδες, που βαρύνονταν με εγκλήματα πολέμου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.  

 1946. Η απίστευτη υποδοχή στην Αθήνα του νικητή του μαραθώνιου της Βοστώνης Στέλιου Κυριακίδη. Ενα εκατομμύριο άνθρωποι, περισσότεροι από τον πληθυσμό της Αθήνας, πλημύρισαν την πρωτεύουσα για να τον υποδεχτούν.

1949 .Ιδρύθηκε η Δυτική Γερμανία και τέθηκε σε ισχύ ο Βασικός Νόμος για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. 

 1951. Υπογράφηκε στο Πεκίνο, μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του Θιβέτ, μια «συμφωνία 17 σημείων» για την ειρηνική διασφάλιση της εσωτερικής πολιτικής αυτονομίας και της ελευθερίας της θρησκείας στο Θιβέτ. 

 1955. Ιδρύθηκε το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, μετέπειτα Μακεδονίας-Θράκης. Πρώτος υπουργός ο Παπαγικός Στρατηγός Γεώργιος Κοσμάς. 

1956. Στην Κύπρο , η ΕΟΚΑ σκότωσε δυο Άγγλους και τραυμάτισε πέντε. Ο Χάρτιγκ έλαβε νέα αυστηρά καταπιεστικά μέτρα. Διαδηλώσεις μαθητριών.

1958. Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακοινώσε ότι η Κίνα αφήνει πίσω της την αγροτική οικονομία και θα βαδίσει προς την εκβιομηχάνιση. 

 1960. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν, ανακοίνωσε ότι πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ συνελαβαν στην Αργεντινή τον εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν. 

 1961. Άρχισε στη Θεσσαλονίκη η δίκη των 10 , που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία υπέρ της Βουλγαρίας. 

 1962. Στη Γαλλία, ο στρατηγός Ραούλ Σαλάν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, για το πραξικόπημα της ΟΑΣ κατά του ντε Γκώλ. 

 1965. Η Μαραθώνια πορεία ειρήνης της Αριστεράς προκάλεσε οξείες πολιτικές αντεγκλήσεις μεταξύ του Γεωργίου Παπανδρέου και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. «Η Δημοκρατία κλονίζεται», δήλωσε ο αρχηγός της Ε.Ρ.Ε. «Η κυβέρνησις δεν χρειάζεται επικουρίαν», απάντησε Παπανδρεου. 
 1967.Το υπό λιβεριανή σημαία δεξαμενόπλοιο Κίρκη της Βενιζέλος Α.Ε., κόπηκε στα δύο και έπιασε φωτιά ενώ έπλεε 60 μίλια νότια της Τουλόν (Γαλλία). Χάθηκαν μαζί του 39 από τα 40 μέλη του πληρώματος. Η Αίγυπτος έκλεισε τον Κόλπο της Άκαμπα.

 1968. Καταργήθηκε η προληπτική λογοκρισία για τις εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

1973. Το προετοιμαζόμενο από το 1969 Κίνημα του Ναυτικού εκδηλώθηκε την 23η Μαΐου 1973, αφού είχαν αρχίσει οι συλλήψεις την προηγουμένη. Στην στασιαστική προσπάθεια συμμετείχαν επισήμως, 207 συνολικά αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού, με στόχο την ανατροπή του τότε δικτατορικού καθεστώτος. 

1984. Ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος σε μια επίδειξη μεγαλοψυχίας δέχθηκε να συναντηθεί με τον Μάρκο Βαφειάδη, τον επικεφαλής των κομμουνιστών ανταρτών στο συμμοριτοπόλεμο. 

1986. Η Κ.Υ.Π. μετονομάστηκε σε Ε.Υ.Π. 

1992. Στην Σφαγή του Καπάτσι. Στη Σικελία, η Μαφία δολοφόνησε τον δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε μαζί με την γυναίκα του και τρεις από τους σωματοφύλακές του, ανατινάζοντας μια βόμβα 350 κιλών δυναμίτη καθώς περνούσαν τα αυτοκίνητα του δικαστή και της συνοδείας του. Η έκρηξη έγινε στον αυτοκινητόδρομο από το Αεροδρόμιο του Παλέρμο. κοντά στην πόλη του Καπάσι. 

 1993.Στην Καμπότζη, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ψήφισαν στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, μετά από 20 χρόνια. 

 1995.Στην Τουρκία, δολοφονήθηκε ο εκδότης της εφημερίδας «Γενί Γκιουναϊντίν», Μπεκίρ Κουτμανγκίλ. 

 1996. Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της λεωφόρου Σταυρού-Ελευσίνος, για τη σύνδεση των δύο εθνικών οδών με το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων. 

1998. Στη Μπάνισκα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι οι Αλβανοί απήγαγαν από το τρένο τον αστυνομικό Ιβάν Μπουλάτοβιτς, από το Πέτς και τον οδήγησαν . στο Λιόβατς, στο δήμο Σρβέτσι όπου οι άνδρες του Γιασάρι τον κομμάτιασαν με αλυσοπρίονο.

 1999 . Την 61η ημέρα του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ έκαναν 652 εξόδους και 301 προσέβαλαν στόχους. Οι περισσότερες βόμβες έπεσαν στο γάμο του Καραγκιόζη. Λίγο πριν την αυγή δυο πύραυλοι χτύπησαν το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «Νίκολα Τέσλα» στο Ομπρένοβατς και έμεινα χωρίς ρεύμα το Βελιγράδι. Στο Κόσσοβο βομβάρδισαν την Τζιάκοβα και σκότωσαν ένα αλβανό και τραυμάτισαν 29. Στα νότια, και νοτιοδυτικά της Ρουμανίας εμφανίστηκε όξινη βροχή λόγω τους νεφους που δημιουργήθηκε από τον βομβαρδισμό των διυλιστηρίων. Στην Ουγγαρία αφίχθηκαν 24 αμερικανικά «F / A-18D», που θα υποστήριζαν την εισβολή από την Ουγγαρία. Η ηγεσία του «Ουστεκά» που ειχε εγκατασταθεί στα Τίρανα κάλεσε το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Ο αυτοαποκαλούμενος πρωθυπουργός της «Προσωρινής Κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου» Χασίμ Θάτσι κάλεσε την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Βόννη είναι «όχι μόνο να συνεχίσουν αλλά και να εντείνουν τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας». 

 2006 .Σε αερομαχία πάνω από την Κάρπαθο ενα τουρκικό F-16 συγκρούστηκε κατά τη διάρκεια εμπλοκής, με το F-16 του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη. 

2008.Στη Μπραζίλια υπογράφηκε από δώδεκα κράτη της Νότιας Αμερικής η ιδρυτική συνθήκη της Ένωσης των Νοτιοαμερικανικών Εθνών, «Unasud». 

2014. Δεύτερη ημέρα των Ευρωπαϊκών εκλογών. 

2019.Πρώτη ημέρα των Ευρωεκλογών. Ψήφισαν στην Ολλανδία. Στις τελευταίες ινδικές γενικές εκλογές το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι πέτυχε καθαρή νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...