27/5/22

Οι Βιομήχανοι του ΚΚΕ τους οποίους προστάτευσε η κλεπτοκρατική δεξιά

 

Το Έκτακτο Στρατοδικείο Λαμίας καταδίκασε τον Οκτώβριο 1947 τους ΕΑΜικούς  αδελφούς Κίτσου που ηταν αλευροβιομήχανοι και υποστηρικτικές του ΚΚΕ  σε πρόσκαιρα δεσμά 17 και 13 χρόνων.      Η κατηγορία ήταν:«αποστολή αλωνιστικής μηχανής σε ανταρτοκρατούμενη περιοχή».

 Τον Μάϊο του 1948, μετά από έξι μήνες φυλακίσεως, αφέθηκαν ελεύθεροι οι αλευροβιομήχανοι της Φθιώτιδος αδελφοί Κίτσου με χάρη που υπέγραψε ο Βασιλιάς. Μόλις εμφανίστηκαν στην Λαμία διέταξε την σύλληψη τους ,ο διοικητής της 1ης Μεραρχίας Θωμάς Πεντζόπουλος. Η σύλληψη προκάλεσε την οργή του "καλού Κόσμου" καθώς ο Χωριάτης στρατηγός αμφισβητούσε  την Κυριαρχία τους.

Στις 25/06/1948 τον κάλεσε σε απολογία ο υπουργός Αμύνης κ. Στράτος 

Την επομένη 26η /05 ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης έκανε δηλώσεις:
Ο υπουργός είχε δίκιο και έλεγε την αλήθεια την ώρα που ψευδόταν.Ο μακαρίτης Λαδάς, οι υπουργοί, το Συβούλιο Χαρίτων, δεν ενήργησαν από κοινού όχι κατόπιν πολιτικής παρεμβάσεως αλλά της Στοάς.
Στις 27/05 η υπόθεση έκλεισε. Ο στρατηγός ήταν πολύ ισχυρός για να τον φάνε 
Τελικά οι αλευροβιομήχανοι του ΚΚΕ και της Στοάς ένα μήνα μετά την αποφυλάκισή τους εκτοπίστηκαν για ένα εξάμηνο ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Ασφάλειας Λαμίας.
Την ίδια ημέρα με την "απαλλαγή" του Πετζόπουλου  άρχισε στο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη των βιομηχάνων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Παπαστράτο, που έβγαζε καλά τσιγάρα στην καροχή και για αυτό δεν δικάστηκε σαν δωσίλογος.
Το κλητήριο θέσπισμα  ανέφερε:
 
Μαζί τους δικάστηκαν ως αναμι-
Η κατηγορία στηρίχθηκε σε έγγραφα που αποκάλυψε η "Εφημερίδα των Χιτών". Η υπεράσπιση του Παπαστράτου υποστήριξε οτι ο κ.
Αργά το απόγευμα της 1ης Ιουνίου 1948  το Στρατοφιεκίο αθώωσε παμψηφεί τους βιομηχανους του ΚΚΕ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ Χατζάρα όταν ήσουν παιδί και έτρωγες την κρεμούλα σου φτιαγμένη με το άνθος αραβοσίτου Γιώτης, ήξερες ότι ο Γιώτης ήταν υποστηρικτής του ΚΚΕ;