25/12/22

Τα Χριστούγεννα του Πολέμου. Η 25η Δεκεμβρίου του 1940,

25 Δεκεμβρίου 1940. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα.Αποτέλεσμα 21 νεκροί, 30 τραυματίες και δεκάδες κτίρια γκρεμισμένα.
 Ο Παπάγος ο Κατακτητής, ζητούσε να του ανατεθούν οι αρμοδιότητες των Υπουργείων στις κατακτηθείσες περιοχές. Ο Μεταξάς που ζούσε τις τελευταίες του 23 ημέρες στο ημερολόγιο του έγραψε:  
Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 25 Δεκεμβρίου 1940 στο Πολεμικό ανακοινωθέν Νο201 ανέφερε : 

«Στην περιοχή Κυρηναϊκή , η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη.. Στην Τριπολιτανία ο εχθρός βομβάρδισε την πόλη και το λιμάνι της Τρίπολης προκαλώντας κάποιες ζημιές. Στο ελληνικό μέτωπο, οι κακές καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τις επιχειρήσεις: Οι απόπειρες εχθρικών επιθέσεων έχουν αποκρούσει. Τα μαχητικά μας, αντιμετώπισαν σθεναρά μια εχθρική επιδρομή πάνω από τον ουρανό της Αυλώνας»
Το «Ελεύθερο Βήμα» 
στο χριστουγεννιάτικο του φύλλο 
με τίτλο, «Εθνικά Χριστούγεννα» έγραφε: 
« Το άστρον της Βηθλεέμ φωτίζει σήμερον
 τον δρόμον των ηρώων αγωνιστών μας προς τα μεγάλα ιδανικά της φυλής »,
 και αναφερόμενο στους στρατιώτες
 του αλβανικού μετώπου σημείωνε: 
« Είσθε το παν. Το άνθος και η χαρά και η ελπίδα και η υπερηφάνεια της Ελλάδος είσθε. 
Είσθε η Ελλάς εν όπλοις, Νικώσα και θριαμβεύουσα. Ιδικοί σας αιχμάλωτοι είμαστε. Και είσαστε σεις ο μυστικός μαγνήτης της Ελλάδος ».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χατζαρα, το γερμανικο δίκτυο RND λέει ότι ο Ερντογαν είναι πράγματι έτοιμος για πολεμικό επεισόδιο με την Αθήνα προκειμένου να μείνει στην εξουσία. Εγώ σε ρωτώ : ο Ερντογαν το έχει σχεδιάσει μόνος του ή μαζί με τον μητσοτακ που βλέπει ότι ο ελληνικός λαός τον πήρε χαμπάρι και χάνει τις εκλογές; Πες μας την άποψη σου διότι ο κόσμος ανησυχεί και φοβάται. Ισχύουν αυτά που λέει ΤΟ RND;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προτείνω Χατζάρα να μετονομάσετε το Κίνημα 21 σε Φιλορωσικό Κόμμα, με έμβλημα τον Καποδίστρια και τον Κολοκοτρώνη. Και επίσης, πρέπει ο Ζώης να ανακοινώσει επίσημα ότι θα κατέβει στις εκλογές. Αν δεν το κάνει αυτό, πως περιμένει να του δώσει ο κόσμος οικονομική ενίσχυση;