5/12/22

Η 5η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 5η Δεκεμβρίου είναι η 339η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 26 ημέρες ως το τέλος του έτους.

633 . Άρχισε η 4η Σύνοδος του Τολέδο στην οποία προήδρευε ο σημαντικότερος διανοούμενος της βησιγοτθικής εποχής, ο Επίσκοπος της Σεβίλλης Ισίδωρος. 
Η Σύνοδος ασχολήθηκε με τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, με την ίδρυση σχολείων σε κάθε επισκοπή, καθόρισε την Μίτρα και την ράβδο του επισκόπου και αποδοκίμασε τις αναγκαστικές βαπτίσεις των Εβραίων που είχε διατάξει το 612 , ο βασιλέας των Βησιγότθων Φλάβιος Σισηβούτος, που αποφάσισε την επιβολή του ορθόδοξου χριστιανισμού σε όλους του κατοίκους του βασιλείου.

1082 .Σκοτώθηκε ενώ κυνηγούσε σε δάσος στην Χιρόν  ο κόμης Ραμόν Βερεγγάριος Β΄ της Βαρκελώνης,  ο ξανθομάλλης.  Τον διαδέχθηκε ο δίδυμος αδελφός του Βερεγγάριος-Ραϋμόνδος Β .         Η κοινή γνώμη πίστευε, ότι το δυστύχημα του Ραμόν σχεδιάστηκε από αυτόν και τού έδωσαν το παρωνύμιο ο αδελφοκτόνος.

1349. Εβραίοι πραματευτάδες μετέφεραν την Πανούκλα στην Νυρεμβέργη.

1360. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γαλλία νόμισμα με την ονομασία φράγκο.
1402. Ο  Τιμούρ ο χωλός  που πολιορκούσε τους Ιππότες της Ρόδου στη Σμύρνη διέταξε τον συνεχή βομβαρδισμό του τείχους με πέτρες. 

1408. Mετά την κατάληψη τoυ Νίζνι Νόβγκοροντ, ο Εμίρης Εντιγκού της Χρυσής Ορδής εμφανίστηκε μπροστά στη Μόσχα και έλαβε 3000 χρυσά ρούβλια από τον Μέγα Δούκα Βασίλειο Α.

1456. Καταστρεπτικός σεισμός στη Νότια Ιταλία. Στη Νάπολη, 35.000 Νεκροί.

1484. Ο Γενουάτης Πάπας Ιννοκέντιος Η΄ εξέδωσε την παπική βούλα, που καταδίκαζε την άσκηση μαγείας και διόρισε ως φύλακες της Ρωμαιοκαθολικής πίστης, τους ιεροεξεταστές Χάινριχ Κράμερ και Γιάκομπ Σπρένγκερ  για να καταπολεμήσουν την  μαγεία στη Γερμανία και τους έδωσε ευρείες εξουσίες για τη δίωξη και καταδίκη των μαγισσών και των αιρετικών
.
1560. Μετά το θάνατο του Φραγκίσκου Β΄ η Αικατερίνη των Μεδίκων ανέλαβε αντιβασίλισσα ως κηδεμόνας του ανηλίκου Καρόλου. 


1746. Στη Γένοβα, ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση κατά της Αυστριακής Κατοχής  που πέντε ημέρες αργότερα οδήγησε στην απόσυρση   των αυστριακών και την απελευθέρωση της πόλης.

1757. Κατά τον επταετή Πόλεμο, ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας πέτυχε αποφασιστική νίκη επί των αυστριακών δυνάμεων του Κάρολου Αλέξανδρου της Λωρραίνη στη μάχη του Λόιτεν. Ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε η λοξή τάξη μάχης.

1795. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Βενδέας η κατάληψη του στρατοπέδου της Λουά από τους νομιμόφρονες. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 300 Ρεπουμπλικανοί  

1798. Η Μάχη του Χάσελτ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ολλανδών Αγροτών. Οι Ρεπουμπλικανοί Γάλλοι κέρδισαν μια αποφασιστική νίκη που σηματοδότησε το τέλος της εξέγερσης.

 

1812. O Ναπολέων ενώ βρισκόταν στο Σμόγκορνι της Λιθουανίας κατευθυνόμενος προς τη Βίλνα , έλαβε το μήνυμα ότι ο στρατηγός Κλοντ Ντε Μαλέ επιχείρησε πραξικόπημα και αναχώρησε εσπευσμένως για το Παρίσι, αφήνοντας τη διοίκηση των υπολειμμάτων της Μεγάλης Στρατιάς στον Μυρά και στον θετό του γιο Εζέν ντε Μποάρ .Τον συνόδευσαν λίγοι εκλεκτοί σύντροφοι. Έφτασε στο Παρίσι μετά από 13 ημέρες.
1831. Μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια  άρχισε στις 5/17 Δεκεμβρίου  η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος. Στη Λυών της Γαλλίας ο στρατός συνέτριψε την επανάσταση των υφαντουργών που κράτησε 12 ημέρες.

1904. Οι Ιάπωνες κατέστρεψαν το ρωσικό στόλο στο Πορτ Άρθουρ.

1912. Στις 5/18 Δεκεμβρίου ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης πραγματοποίησε την πρώτη αναγνωριστική πτήση ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τα τουρκικά οχυρά του Μπιζανίου.

1914. Ήττα των Ρώσων στη μάχη της Λιμάνοβα 25 χλμ νότια της Κρακοβίας, την οποία όμως δεν μπόρεσαν να καταλάβουν οι Αυστριακοί.

1916. Στη Γερμανία, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την πατριωτική υπηρεσία σύμφωνα με τον οποίο , όλοι οι άνδρες που δεν υπηρετούσαν στο στρατό μπορεί να υποχρεωνόντουσαν να εργαστούν σε ένα εργοστάσιο ζωτικής σημασίας για τον πόλεμο.
Βουλγαρικά στρατιωτικά τμήματα  εισήλθαν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας ,  Βουκουρέστι.

1918 . Στο Ζάγκρεμπ έγινε μεγάλη έσπασε διαδήλωση κατά της δημιουργίας του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, την οποία διέλυσε ο στρατός.

1919. Το Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων συμφώνησε να υπογράψει συνθήκες ειρήνης με την Αυστρία και τη Βουλγαρία.

1920. Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη μετά το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, διενήργησε το νόθο δημοψήφισμα για την επιστροφή του Κωνσταντίνου Α'. Το αποτέλεσμα ήταν 98% υπέρ της επιστροφής.

1925. Πρεμιέρα της ταινίας του Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν».


1931
. Οι Σοβιετικοί ανατίναξαν τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.


1933. Στις ΗΠΑ επικυρώθηκε η 21η τροπολογία του Συντάγματος που ακύρωνε την δέκατο όγδοη τροπολογία του  1919 που επέβαλε  την ποτοαπαγόρευση.

1934. Οι γυναίκες στην Τουρκία απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν.

1936. Η ΕΣΣΔ, υιοθέτησε το Σύνταγμα του Στάλιν που αντικατέστησε το σοβιετικό Σύνταγμα του 1924. 

1937. Στην Κίνα τα Ιαπωνικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Νανίγκ 260 χλμ. βορειοδυτικά της Σαγκάης.

1940. Τμήματα της 3ης Μεραρχίας μετά από σκληρές μάχες κατέλαβαν το Δέλβινο. Το 6ο Σ.Π. κατέλαβε τα υψώματα δυτικώς του Γράπτσι και έθεσε υπό τα πυρά του την αμαξιτή οδό Μουζίνα – Αγ.Σαράντα. Το απόσπασμα Φριζή επιτέθηκε να καταλάβει τον λόφο 1220 στα βορειοανατολικά της Πρεμετής. Στις 11:20 το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου μία βόμβα εχθρικού αεροπλάνου έπεσε κοντά στον Μαρδοχαίο Φριζή και τον σκότωσε ένα θραύσμα που τον χτύπησε στην κοιλιά .
Ο Μαρδοχαίος Φριζής τάφηκε στην Πρεμετή, από ορθόδοξο ιερέα, ελλείψει ραβίνου. Στον παραλιακό τομέα το απόσπασμα Λιούμπα, πλησίαζε τους Αγίους Σαράντα.


1941
. Ξεκίνησε η αντεπίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων κοντά στη Μόσχα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε τον πόλεμο στη Φινλανδία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία μετά την άρνησή τους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες εναντίον της ΕΣΣΔ.


1943. Ο Βομβαρδισμός της Θεσσαλονίκης από τους Συμμάχους. 
Οι Εγγλέζοι πιλότοι έριξαν τόνους βομβών στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Βάρνας, της Νεάπολης και του σημερινού Ροδοχωρίου, που στοίχισαν στη Θεσσαλονίκη περισσότερους από 500 άμαχους νεκρούς. Η πιο συγκλονιστική σκηνή εκείνου του βομβαρδισμού, εκτυλίχθηκε στις Συκιές, όταν μία εγγλέζικη βόμβα έπεσε στη σκεπή μιας ταβέρνας, στην οποία εκείνη τη στιγμή γίνονταν το γαμήλιο γλέντι ενός νιόπαντρου ζευγαριού. Το βλήμα γκρέμισε την οροφή που έπεσε και καταπλάκωσε όσους βρίσκονταν μέσα και διασκέδαζαν για το ευτυχές γεγονός, μεταξύ των οποίων τη νύφη, το γαμπρό, τα πεθερικά, τους κουμπάρους και δεκάδες συγγενείς και φίλους των νεόνυμφων. Στο Λονδίνο, ανακοινώθηκε η επίσημη απόφαση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα βοηθά πλέον τον γιουγκοσλαβικό στρατό του στρατηγού  Ντραγκολιούμπ Ντράζε Μιχαΐλοβιτς. Οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν το Σπλιτ .Σκοτώθηκαν πάνω από εκατό άτομα.


1944 . Κατά τα Δεκεμβριανά, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την Γενική Ασφάλεια Αθηνών στην οδό Πατησίων και Τοσίτσα και συνέλαβε μερικούς αιχμάλωτους, ενώ οι περισσότεροι αστυνομικοί που υπεράσπιζαν το κτήριο φυγαδεύτηκαν από αγγλικά άρματα. Επίσης το 4ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατέλαβε την έδρα της Ανώτατης Διοίκησης Χωροφυλακής στην οδό Πατησίων στο Πεδίο του Άρεως και αιχμαλώτισε 80 περίπου αξιωματικούς της χωροφυλακής. Ο ΕΛΑΣ ξεκίνησε τον αφοπλισμό των δυνάμεων του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο.

1946. Στο Βελιγράδι, η Εθνοσυνέλευση της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας υιοθέτησε το νόμο για την εθνικοποίηση, με  την κατάσχεση , των εργοστασίων και των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες και τους βιομηχάνους.

1952. Άρχισε η κρίση της αιθαλομίχλης στο Λονδίνο που κράτησε πέντε ημέρες προκαλώντας το θάνατο 4000 ανθρώπων. 


1955 .
 Στην Κύπρο ,έξω από τον Αμίαντο στον δρόμο προς  το Τρόοδος, με το φως της ημέρας, ομάδα 7 ανταρτών της ΕΟΚΑ  υπό τον Ρένο Κυριακίδη έπληξαν αιφνιδιαστικά, με αυτόματα όπλα διερχόμενα στρατιωτικά οχήματα. Νεκροί 5. (3 στρατιώτες, ένας αστυνομικός και ένας Κύπριος πράκτορας των Άγγλων)
Στο Καρβουνά, (επί της οδού Κακοπετριάς -Αμιάντου) ομάδα της; ΕΟΚΑ  υπό τον Γρ. Αυξεντίου κατέστρεψε ηλεκτρικό μετασχηματιστή και προκάλεσε διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε Αμίαντο και Τρόοδος.

1963 . Στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου που είχε  ορκιστεί στις 8 Νοεμβρίου, εσήλθε ο Στέφανος Στεφανόπουλος ως Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου και δεύτερος Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου.

1965.Στην πλατεία Πούσκιν στη Μόσχα έγινε η πρώτη δημόσια δράση των Σοβιετικών αντιφρονούντων.

1967‎. Απεβίωσε ο Σέρβος ελληνιστής Μίλος Τζούριτς, μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, 

1971.Οι Πακιστανοί ηττήθηκαν στη μάχη του Γκαζιπούρ. Η Ινδία παραχώρησε την πόλη στο Μπανγκλαντές.

1975. H σοσιαλμανία Καραμανλή. Τοποθετηθήκαν προσωρινοί επίτροποι στις τρείς τράπεζες του Ομίλου Ανδρεάδη. 

1977. Η Αίγυπτος διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, τη Λιβύη, την Αλγερία, το Ιράκ και τη Νότια Υεμένη, που καταδίκασαν την προσέγγιση μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ.


1978 . Στο Ιράν άρχισε το κύμα των διαδηλώσεων, κατά το Σάχη Ρεζά Παχλαβί που υποκινούσαν οι θρησκευτικοί ηγέτες ενώ κηρύχτηκε απεργία στην παραγωγή πετρελαίου. Η Σοβιετική Ένωση υπέγραψε  «συνθήκη φιλίας» με την κομμουνιστική κυβέρνηση του Αφγανιστάν


1991. Στο Ζάγκρεμπ, το Κροατικό Κοινοβούλιο ανακάλεσε τον Στέπαν Μέσιτς από την Προεδρία της ΣΟΔΓ, και ο οποίος δήλωσε: «Νομίζω ότι έχω κάνει τη δουλειά μου. Η  Γιουγκοσλαβία δεν υπάρχει πλέον».
Ο Λεονίντ Κραβτσούκ έγινε  ο πρώτος πρόεδρος της Ουκρανίας.

1995.Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ομόφωνα να επελεξαν τον Ισπανό υπουργό Χαβιέ Σολάνα ως νέο Γενικό Γραμματέα και ενέκριναν την αποστολή 60.000 στρατιωτών στη Βοσνία, προκειμένου να επιβάλουν την ειρήνη.

2001. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε ο μπατζανάκης του Ραούφ Ντενκτάς για δείπνο στο σπίτι του στα Κατεχόμενα. Ο Κληρίδης πέρασε από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Οι Αφγανοί ηγέτες συμφωνήσαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης , με επικεφαλής τον Παστούν Χαμίντ Καρζάι.
.
2003Τουλάχιστον 45 άτομα σκοτώθηκαν  και 160 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας Τσετσένων ας σε τρένο στη νότια Ρωσία, το οποίο ήταν γεμάτο εργαζόμενους που πήγαιναν στη δουλειά τουςΤο δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον πρώην στρατηγό του στρατού της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  Στανισλάβ Γκάλίτς, σε 20 χρόνια φυλάκισης για τη φερόμενη εμπλοκή του στο «βομβαρδισμό του Σεράγεβο το 1992-1995.

2006 . Ο επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, Πατριάρχης Αλεξέι Β', κατηγόρησε το Βατικανό ότι ακολουθεί μια «εξαιρετικά εχθρική πολιτική», όπως την αποκάλεσε, προς τη Ρωσία και είπε  ότι το Βατικανό προσπαθεί να μεταστρέψει τους Ορθόδοξους πιστούς στον Καθολικισμό. Πραξικόπημα στα νησιά Φίτζι. Την εξουσία κατέλαβε  ο  Φρανκ Μπαϊνιμαράμα.
2007. Κατά τη διάρκεια νυκτερινής άσκησης στο πεδίο βολής Ψαθούρα, σε απόσταση 20 μιλίων νοτίως του ακρωτηρίου Αθω, και ενώ πετούσε σε ύψος 11.000 ποδών, χάθηκε από τα ραντάρ στις 19:41, το F 16, του σμηναγού Αθανάσιου Μπατσαρά, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα από την τουρκική φρεγάτα «Γιαβούζ» λίγο πριν από τις 22.30. Ο τραυματισμένος σμηναγός βρισκόταν επί δύο και πλέον ώρες στα παγωμένα νερά του Βόρειου Αιγαίου, με τους ανέμους να πνέουν με ταχύτητα 9 μποφόρ .Από τη νεκροψία που διενεργήθηκε στο ΓΝΑ διαπιστώθηκε ότι ο χειριστής του F-16 Βlock 52+ ήταν ζωντανός όταν έπεσε στη θάλασσα και ότι ο θάνατός του οφείλεται σε πνιγμό.

2008. Πέθανε ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β΄ 

2014. Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας της Κίνας κατηγορούμενος για διαφθορά, δωροληψία και αποκάλυψη κρατικών μυστικών

2016. Στη Λιβύη έληξε η μάχη της Σύρτης  από την οποία εκδιώχθηκε τα Ισλαμικό Κράτος .Ο Σάβκατ Μιρζιγιόγιεφ εξελέγη  Πρόεδρος  του Ουζμπεκιστάν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μεττέο Ρέντζι  ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την ήττα του στο συνταγματικό δημοψήφισμα που διοργάνωσε. 

2017 . Απόπειρα του Πορόσενκο να συλλάβει τον πράκτορα Μωυσή Σαακασβίλι που κατέφυγε στην ταράτσα   Θάνατος του πρώην βασιλιά της Ρουμανίας Μιχαήλ. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απαγόρευσε  στη Ρωσία να αγωνιστεί στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018.

2019. Ο Γουρλομάτης Εφιαλτάκης έκανε  για τα Ελληνοτουρκικά την ακόλουθη δήλωση: «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, (good will),  αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τζόκοβιτς στον τρίτο γύρο του Australian Open

  Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχασε το δεύτερο σετ στο Τάϊ Μπρέϊκ με 7-6 και χρειάστηκε τρείς ωρες  και ενα λεπτό για να νικήσει με 3-1  (6: 1, 6: 7, ...