6/12/22

6η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 6η Δεκεμβρίου είναι η 340η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 25 μέρες ως το τέλος του έτους.

1240. Ο εγγονός του Τζένγκις Χαν , Μπατού Χαν κατέλαβε και κατέστρεψε το Κίεβο. Σφαγιάστηκαν οι περισσότεροι από τους κατοίκους.

1305. Παραίτηση από το θρόνου του Λαντισλάβου του 5ου της Ουγγαρίας.

1507. Ο Γερμανός χαρτογράφος Μάρτιν Βαλντζεεμύλλερ δημοσίευσε τον παγκόσμιο χάρτη του στον οποίο ονόμασε το μεγάλο κομμάτι ξηράς του Δυτικού Ημισφαιρίου «Αμερική» από το όνομα του Ιταλού εξερευνητή και χαρτογράφου Αμέριγκο Βεσπούτσι.

1586 . Ο Μπάνος της Κροατίας Τόμας Ερντόντι με 500 ιππείς και 500 πεζούς νίκησε στη μάχη του Ίβανιτς, 3000 Οθωμανούς υπό τον Αλή Μπέη.

1648. To πραξικόπημα στην Αγγλία του συνταγματάρχη Τόμας Πράιντ που απομάκρυνε βιαίως από το Κοινοβούλιο όσους δεν υποστήριζαν τον Στρατό νέου Τύπου.

1741. Στις 6/17 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε πραξικόπημα στην Αγία Πετρούπολη από την κόρη τού Πέτρου Α' του Μεγάλου, την Ελισάβετ, που διέταξε τη σύλληψη του κηδεμόνα του ανήλικου Τσάρου Ιβάν ΣΤ΄, Όστερμαν, και τη φυλάκιση τού αυτοκράτορα και των γονέων του.

1745. Η 6η Δεκεμβρίου, έμεινε γνωστή στην αγγλική ιστορία ως «Μαύρη Παρασκευή», επειδή οι κάτοικοι του Λονδίνου πανικοβλήθηκαν στο άκουσμα της είδησης ότι οι Ιακωβίτες, ο στρατός του Κάρολου Εδουάρδου Στιούαρτ βρισκόταν στο Ντέρμπι μόλις 130 μίλια από το Λονδίνο . Ο Κάρολος όμως είχε πάρει την απόφαση να μην προχωρήσει προς το Λονδίνο και άρχισε την υποχώρησή του.

1792. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση οι Γιρονδίνοι αποφάσισαν τη σύλληψη του Λουδοβίκου και την παραπομπή στου σε «λαϊκό» δικαστήριο.

1815. Ο  «γενναίος των γενναίων» του Ναπολέοντα, ο Στρατάρχη Μισέλ Νεΰ, καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία σε θάνατο, και εκτελέστηκε την επομένη ημέρα.

1821. Στη Βενετία έληξε η δίκη των Ιταλών Πατριωτών Πιέρο Μαροντσέλι και  Σίλβιο Πέλικο  και των συναγωνιστών τους κατά της Αυστριακής κατοχής.

1848. Ο Μανουέλ Ισιντόρο Μπελζού έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βολιβίας

1880 . Στην Ανατολική Ρωμυλία αντικαταστάθηκε ο φόρος της «δέκατης» από τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

1902‎‎. Ψηφίστηκε ο νόμος περί συντάξεων του Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, καμία αίτηση συνταξιοδότησης σε ελεύθερο πολίτη δεν θα έπρεπε να απορριφθεί εάν είχε συμπληρώσει το 60ο έτος και λόγω φυσικών αδυναμιών κατέστη ανίκανος να ασκήσει την εργασία του  λόγω ασθένειας, για περισσότερο από ένα έτος.‎

1904. Το δόγμα Ρούζβελτ . Ο αμερικανός πρόεδρος διακήρυξε ότι οι Η.Π.Α. θα παρεμβαίνουν στο δυτικό ημισφαίριο για να αποκαθιστούν την σταθερότητα.


1912 .
 Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αμάρνα στην Αίγυπτο βρέθηκε η προτομή της Νεφερτίτης.


1915. Η προσωρινή κυβέρνηση του Στέφανου Σκουλούδη έκανε εκλογές με πλειοψηφικό και με ευρεία και με στενή περιφέρεια Η συμμετοχή έφτασε το 32% των εγγεγραμμένων .335.000 ψηφοφόροι. Η ψηφοφορία έγινε με σφαιρίδιο.  Οι Βενιζελικοί δεν συμμετείχαν, ούτε οι επιστρατευμένοι  από τον Βενιζέλο από τις 17 Σεπτεμβρίου .Το Κόμμα Εθνικοφρόνων του Δημήτριο Γούναρη εξέλεξε 256 βουλευτές. Το «Νεωτεριστικό κόμμα» του    Γεώργιου Θεοτόκη 21.Το «Νεοελληνικόν Κόμμα» του    Δημήτριου Ράλλης 18, το Εθνικό Συντηρητικό Κόμμα   του Νικόλαου Στράτου 7, το Εθνικόν Κόμμα του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη 6, η «Μακεδονική ομάδα» του Στέφανου Δραγούμη 5 και το Προοδευτικόν Κόμμα του Νικόλαου Δημητρακόπουλου 3. Στην Βουλή έγιναν δεκτοί οι Βουλευτές του Νομού Αργυροκάστρου , Δημήτριος Δούλης, Σπύρος Σπυρομήλιος, Βασίλειος Σωτηριάδης, Πέτρος Ζάππας, Δημήτριος Παπούλας, Θεμιστοκλής Μπαμίχας, Κυριάκος Κυρίτσης, Χριστόδουλος Τόσκας, Βασίλειος Πουτέτσης, Θεμιστοκλής Αδαμίδης και οι Βουλευτές του Νομού Κορυτσάς,  Ιωσήφ Αδαμίδης, Κωνσταντίνος Πολένας, Δημήτριος Ζήκος, Επαμεινώνδας Χαρισιάδης, Κωνσταντίνος Σκενδέρης, Ευκλείδης Σιώμος με τους οποίους το σύνολο έφτασε τους 322.
Στην Θεσσαλονίκη σχηματίστηκε η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας, που την αποτελούσαν οι Δημήτριος Δίγκας, Περικλής Αργυρόπουλος, Αλέξανδρος Ζάννας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Νικόλαος Μάνος, Δημήτριος Πάζης, Π. Γραικός , Ζερβός (εκπρόσωπος Δράμας), Εμμανουήλ Χ. Ζυμβρακάκης, Νικόλαος Πλαστήρας, Θαλής Κουτούπης.


1916. Στις 27 Νοεμβρίου/6 Δεκεμβρίου ο γερμανικός Στρατός μπήκε στη ρουμανική πρωτεύουσα το Βουκουρέστι.


1917 . Η Συνέλευση στο Ελσίνκι κήρυξε την ανεξαρτησία της Φινλανδίας από τη Σοβιετική Ρωσία. Η Φινλανδία μετά τους ναπολεόντειους πολέμους ήταν Μεγάλο Δουκάτο εντός της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Μέχρι τότε, ήταν μέρος της Σουηδίας. Στο λιμάνι του Χάλιφαξ του Καναδά στις 09:04' το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου το γαλλικό πλοίο Mont-Blanc, πλήρες πολεμοφοδίων, λόγω της σύγκρουσής του με το νορβηγικό φορτηγό "Imo", εξερράγη, προκαλώντας ακαριαίο θάνατο σε περισσότερους από 2000 ανθρώπους. Οι τραυματίες ήσαν περισσότερα από 9.000 άτομα. Καταστράφηκαν επίσης περίπου 12.000 κτήρια, τα οποία είτε ισοπεδώθηκαν είτε υπέστησαν τόσες ζημιές ώστε να καταστούν ακατοίκητα.


1920.
 Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' επανήλθε στην Ελλάδα γενόμενος δεκτός από δεκάδες χιλιάδες λαού με το σύνθημα «έτσι το θέλαμε και τον εφέραμε».Ο Κωνσταντίνος από τον Πειραιά ανέβηκε στα ανάκτορα και απηύθυνε διάγγελμα στον ελληνικό λαό.

1921. Υπογράφηκε η αγγλο-ιρλανδική συνθήκη σύμφωνα με την οποία σε ένα χρόνο (6 Δεκεμβρίου 1922) η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα γινόταν ανεξάρτητη.

1922. Eναρξη ισχύος της αγγλο-ιρλανδικής συνθήκης που αναγνώριζε  την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας.

1925. Η Ιταλία και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για τα σύνορα της Λιβύης.

1928 . H σφαγή μπανάνας στην Κολομβία. Οι εργάτες των φυτειών μπανάνας της αμερικανικής United Fruit Company στην Κολομβία κατέβηκαν σε απεργία το Δεκέμβριο του 1928. Ζήτησαν γραπτές συμβάσεις, οκτάωρο , εξαήμερη εβδομάδα εργασίας και την κατάργηση του δελτίου τροφίμων.
Η απεργία εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο εργατικό κίνημα που είχε δει μέχρι τότε η Λατινική Αμερική. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απείλησε να εισβάλει με το Σώμα των Πεζοναυτών, εάν η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν ενεργούσε για να προστατεύσει τα συμφέροντά της United Fruit .Στη συνέχεια η συντηρητική κυβέρνηση του Miguel Méndez έστειλε ένα σύνταγμα από την Μπογκοτά για να τερματίσει την απεργία . Στις 6 Δεκεμβρίου του 1928 στην πόλη της Ciénaga κοντά στη Σάντα Μάρτα, Κολομβία ο στρατός σκότωσε έναν ακόμη απροσδιόριστο αριθμό απεργών εργατών.(Τα θύματα ήσαν πάνω από 2000).

1938.Η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν συμφωνία για το αμοιβαία απαραβίαστο των συνόρων.


1940.
 Ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στους Αγίους Σαράντα στην Βόρειο Ήπειρο.


1944. Κατά τα Δεκεμβριανά άρχισε η επίθεση των Κομμουνιστών στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη.


1955.
Στην Πάφο καταδικάστηκε 15χρονος μαθητής σε 6 μαστιγώσεις  για συμμετοχή σε διαδήλωση. 
 Επίθεση της ΕΟΚΑ  κατά στρατοπέδου των Άγγλων στον Άγιο Αμβρόσιο Κυρηνείας. Οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις αναγνώρισαν το δικαίωμα της Αυστρίας στην ουδετερότητα.

1961. Στο Κονγκό, στην επαρχία Κατάνγκα ξέσπασαν  μάχες με τις δυνάμεις των ανταρτών και των ανδρών των Ηνωμένων Εθνών και της Κατάνγκα.

1970. Ο πολωνός  ηγέτης Βλάντισλαβ  Γκομούλκα και ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ υπέγραψαν στη Βαρσοβία  τη συμφωνία για την εξομάλυνση των πολωνό-γερμανικών σχέσεις. 
Ο Τάκης Λουκανίδης, που είχε μεταγραφεί από τον Παναθηναϊκό στον Άρη, πέτυχε γκολ από την σέντρα στέλνοντας από 50 μέτρα την μπάλα στα δίχτυα του Αρζένη, τερματοφύλακα του Φωστήρα σε έναν αγώνα που γίνεται στο γήπεδο της Λεωφόρου και έληξε με σκορ 2-2


1971. Η Ινδία αναγνώρισε το Μπαγκλαντές.(πρώην Ανατολικό Πακιστάν). 

1989. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξελέγη από το Σερβικό Κοινοβούλιο Πρόεδρος  της Σερβίας.

 1990. Αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και του Βατικανού.

1991. 
Επίθεση του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, (JNA)  από το Μαυροβούνιο  κατά των Κροατών στο Ντουμπρόβνικ. 13 νεκροί  και περίπου 20 τραυματίες. Έναρξη ισχύος του νέου Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.  Η «Pan American World Airways», γνωστή ως «Pan Am» κατέρρευσε  λόγω των  τεράστιων οικονομικών προβλημάτων.

1992.Σε δημοψήφισμα οι Ελβετοί απέρριψαν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1998. Εκλογή του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας.

2004. Οι ηγέτες 12 χωρών της Λατινικής Αμερικής, που αντιπροσωπεύουν 361.000.000 πολιτών υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Κούσκο για τη δημιουργία της Κοινότητας των Εθνών της Νότιας Αμερικής


2005. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο  Κάμερον εκλέχτηκε ως αρχηγός των  Συντηρητικών. Στο Βουκουρέστι υπεγράφη συμφωνία για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο ρουμανικό έδαφος. 

2008. Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε  τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια. Και κάηκε η Αθήνα και όλη την Ελλάδα.

2009 .Στον  δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας ο «δεξιός» Τραϊανός Μπασέσκου νίκησε τον  υποψήφιος του PSD Μιρτσέα Γκεοάνα με 50,33% των ψήφων έναντι  49,66%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο, αφού ζήτησε επανακαταμέτρηση των ακυρωμένων ψήφων, επικύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα.

2016. Στη Γαλλία, ο Μπερνάρ Καζενέβ  διορίστηκε  πρωθυπουργός από τον Φρανσού Ολάντ ,μετά την παραίτηση του Μανουέλ Βάλ.

2017. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ,  υπέγραψε το διάταγμα   αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

2020 .Διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία, για να εκλεγούν τα 466 μέλη του Ρουμανικού Κοινοβουλίου. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ήρθε πρώτο, κερδίζοντας  110 έδρες στη Βουλή (28,90% των ψήφων) και τις 47 έδρες στη Γερουσία (29,31% των ψήφων)..33 εδρες στη Βουλή και 14 στη Γερουσία έβγαλαν οι εθνικιστές  της Συμμαχίας Ρουμανικής Ενότητας. Στη Βενεζουέλα, στις βουλευτικές εκλογές το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Προέδρου Νίκολας Μαδούρο κέρδισε λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα των εδρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...