25/12/22

Το Χριστουγεννιάτικο τέλος των Τσαουσέσκου

 

Στη Ρουμανία στις 25ης Δεκεμβρίου 1989 μετά από συνοπτική δίκη, στο Ταργκόβιστε , Έκτακτο Στρατοδικείο  καταδίκασε σε θάνατο τον Νικολάε και την Έλενα Τσαουσέσκου και στην συνέχεια εκτελέστηκαν, από εκτελεστικό απόσπασμα . 

 Ο Νικολάε Τσαουσέσκου και η σύζυγός του κατηγορήθηκαν για γενοκτονία, υπονόμευση της κρατικής (κομμουνιστικής) εξουσίας , και για επιθέσεις εναντίον του λαού, καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, υπονόμευση της εθνικής οικονομίας, για κλοπή πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολαρίων που κατατέθηκαν σε ξένες τράπεζες καθώς και για το οτι προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα».
Το πρωί των Χριστουγέννων  η Ρουμανική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά για πρώτη φορά, τη λειτουργία των Χριστουγέννων από το Πατριαρχείο Ρουμανίας.

Το βράδυ της Δευτέρας, 25ης Δεκεμβρίου 1989, στη ρουμανική τηλεόραση διαβάστηκε το ανακοινωθέν για την Δίκη και την Εκτέλεση του Ζεύγους.

«Το Έκτακτο Στρατοδικείο  αποφάσισε ότι για τα σοβαρά εγκλήματα κατά του ρουμανικού λαού και της Ρουμανίας, οι κατηγορούμενοι Νικολάε Τσαουσέσκου και Ελένα Τσαουσέσκου καταδικάζονται σε θάνατο και σε δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων», διάβασε ο παρουσιαστής.

Οι Ρουμάνοι ενημερώθηκαν επίσης ότι «η ποινή κατέστη αμετάκλητη  και εκτελέστηκε». 

 Η δίκη έγινε στο στρατόπεδο του Ταργκόβιστε. Δικαστής ήταν ο Γκίκα Πόπα. Εισαγγελέας ο Νταν Βοϊνέα, και ως δικηγόρος των Τσαουσέσκου παρέστη ο Νικολάε Τεοντονέσκου, ο οποίος ήταν ο ανακριτής. 

 Ο κομμουνιστής ηγέτης δεν αναγνώρισε την νομιμότητα του δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι ήταν υπόλογος μόνο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.

 Η δίκη δεν ακολούθησε νομικές διαδικασίες, και η ίδρυση του Έκτακτου Στρατιωτικού Δικαστηρίου έγινε με χειρόγραφο που υπεγράφη στις 24 Δεκεμβρίου από τον Ιόν Ιλιέσκου. 

Επίσης, συμμετείχε στη θανατική ποινή των Τσαουσέσκου ο Υφυπουργός Άμυνας, Στρατηγός Βικουλέσκου. Η ποινή που επιβλήθηκε από το Έκτακτο Στρατιωτικό Δικαστήριο εφαρμόστηκε αμέσως.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάντα επίκαιρο αυτό το συμβάν! Άντε και στα δικά μας! Με όλους τους μνημονιακούς αλήτες στον ρόλο Τσαουσέσκου. Οι δεσμώτες του Φαλήρου θα μοιάζουν με νηπιαγωγείο σε εκδρομή μετά από αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη του γνήσιου πατριώτη Τσαουσέσκου. Οι αλήτες της Σεκιουριτάτε τον πρόδωσαν, μαζί του και όλο τον περήφανο Ρουμανικό λαό. Γ@μώ την ουνίτικη Τιμισοάρα και την κινηματογραφική ταινία που έπαιξε εκεί η cia...

Ανώνυμος είπε...

Τι άλλα νέα από την κομμουνιστική διεθνή, σύντροφε; Τα ίδια πιστεύεις φαντάζομαι και για τον άλλο μεγάλο πατριώτη της Αλβανίας, τον Χότζα, ε;