7/5/23

Η 7η Μάϊου στην Ιστορία

Η 7η Μαΐου είναι η 127η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 238 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

351. Ο Καίσαρας Κωνστάντιος Γάλλος έφθασε στη νέα του πρωτεύουσα, την Αντιόχεια. Ενας σταυρός εμφανίστηκε  στον ουρανό της πόλης. Στην Ιουδαία, εκδηλώθηκε η εβραϊκή εξέγερση εναντίον του Καίσαρα της Ανατολής Φλάβιου Κλαύδιου Κωνστάντιου Γάλλου.

558. Στην Κωνσταντινούπολη κατέρρευσε από μετασεισμό ο τρούλος της Αγίας Σοφίας. Ο Ιουστινιανός Α ́ διέταξε την άμεση ανακατασκευή του

973. Πέθανε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Όθων Α'.

983 . Ο αυτοκράτορας Όθων Β ́ παραχώρησε στη Λατζίζε  στο Βένετο το προνόμιο να εισπράττει  δικαιώματα διέλευσης, και αλιείας και επέτρεψε την οχύρωση του χωριού με πυργωτά τείχη, καθιστώντας το τον πρώτο δήμο στην Ιταλία.


1104. Η αιματηρή μάχη της Χαρράν. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι που επιτέθηκαν στην Έδεσσα νίκησαν τις ενωμένες δυνάμεις Αντιόχειας και Έδεσσας, και ο Βαλδουίνος του Μπούρκ πιάστηκε αιχμάλωτος των Σελτζούκων .Στη θέση του στην Έδεσσα έγινε αντιβασιλιάς ο Τανκρέδος.

1190. Κατά την Τρίτη Σταυροφορία, η εμπροσθοφυλακή των σταυροφόρων του Φρειδερίκου Μπαρμπαρόσα που διοικούσε ο Φρειδερίκος της Σουηβίας νίκησε τους Σελτζούκους του Ικονίου στο Φιλομήλιο.

1253. Ο Φλαμανδός Φραγκισκανός μοναχός Γκιγιώμ ντε Ρουμπρούκ αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη για να πάει στο Καρακόρουμ, της Μογγολίας .

1274. Άρχισε η σύνοδος της Λυών, ( του Λουγδούνου), που συνήλθε για να καθορίσει τον τρόπο εκλογής του πάπα και αποφάσισε την Ένωση των Εκκλησιών, που δεν πραγματοποιήθηκε.

1348. Άνοιξε το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, το παλαιότερο στην Κεντρική Ευρώπη.

1379. Οι Γενουάτες νίκησαν τους Ενετούς στη ναυμαχία του Πούλα στην Ίστρια.

1423 . Στην Ιταλία άρχισε ο Πόλεμος της Λ' Άκουϊλα  που εξελίχθηκε σε Παν-Ιταλικό Πόλεμο και σε θρησκευτικό .

1429. Κατά την Εκατονταετή Πολέμο ,κατάληψη από τους Γάλλους της Ορλεάνης . Την επίθεση οδηγούσε η Ιωάννα της Λωραίνης που έβγαλε ένα βέλος από τον ώμο της και επέστρεψε τραυματισμένη για να ηγηθεί της τελικής επίθεσης.


1453. Αποκρούστηκε η πρώτη μεγάλη έφοδος του Μωάμεθ Β' κατά της Κωνσταντινουπόλεως.

1487. Άρχισε η πολιορκία των μουσουλμάνων της Μάλαγα από τα στρατεύματα των βασιλιάδων της Καστίλης και της Αραγώνας.

1621. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο τα αυτοκρατορικά στρατεύματα του Καρόλου κατέλαβαν την Μπρατισλάβα .

1624 .Εκδηλώθηκε επιδημία πανώλης πλήττει το Παλέρμο μετά την άφιξη μιας τυνησιακής γαλέρας στο λιμάνι της πόλης.


1664 .
 Στις  7 Μαΐου 1664, ημέρα Τετάρτη, η αυλή του Λουδοβίκος ΙΔ ́ έφτασε στις Βερσαλλίες για να απολαύσει τις τριήμερες  εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν ετοιμαστεί με θέμα «οι  απολαύσεις του μαγεμένου νησιού». Έτσι ο βασιλιάς Ήλιος  εγκαινίασε το παλάτι των Βερσαλλιών.


1682. Πέθανε σε ηλικία 21 ετών, αφού βασίλεψε για 6 χρόνια, ο τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου Φιόντορ Γ΄ από τον οίκο των Ρομάνοφ.

1775. Η Μπουκοβίνα, (Τόπος με Οξιές) αποσχίστηκε από το Πριγκιπάτο της Μολδαβίας και προσαρτήθηκε στις κτήσεις των Αψβούργων μετά την εκχώρηση της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1794. Ο Ροβεσπιέρος στο Παρίσι μίλησε στην Εθνοσυνέλευση για το Υπέρτατου Όν και πρότεινε την καθιέρωση της λατρείας του Υπερτάτου Οντος.

1821.Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς. Πολιορκία του Βελεστίνου από τους Θεσσαλούς επαναστάτες. Στις Μηλιές του Πηλίου υψώθηκε η Σημαία της Επαναστάσεως.

1823. Ιδρύθηκε στην Κέρκυρα η Ιόνιος Ακαδημία από τον Άγγλο ύπατο αρμοστή των Επτανήσων Φρειδερίκο Νορθ, και τον κόμη του Γκίλφορντ.

1824.Παγκόσμια πρεμιέρα της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν στη Βιέννη.

1832. Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου μεταξύ της Βαυαρίας και των προστάτιδων Δυνάμεων, το οποίο ρύθμιζε τον τρόπο με τον οποίο η Αντιβασιλείς θα διαχειρίζονταν την Ελλάδα μέχρι να ενηλικιωθεί ο Όθωνας. Με το πρωτόκολλο στο οποίο η Ελλάδα δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος, ορίστηκε η γραμμή Άρτας-Βόλου για τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.


1866. Στο Βερολίνο ο εβραίος φοιτητής Φερδινάνδος Κοέν αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Μπίσμαρκ. Τον πυροβόλησε πέντε φορές αλλά αστόχησε.
Ο δράστης που συνελήφθηκε αυτοκτόνησε το ίδιο βράδυ στο κρατητήριο, κόβοντας της καρωτίδα του.

1875. Υπογραφή της Ρώσο-Ιαπωνικής Συνθήκης σχετικά με την ανταλλαγή της Σαχαλίνης με τις Κουρίλες.

1895. Ο Αλέξανδρος Ποπόφ παρουσίασε στην Αγία Πετρούπολη τον πρώτο ραδιοφωνικό δέκτη.


1897.
 Υπογράφηκε στο
 « Ιμαρέτ», το Τζαμί Φαΐκ Πασά, στην περιοχή Μαράτι, πολύ κοντά στην πόλη της Άρτας, η ανακωχή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων . Υπέγραψαν ο επίλαρχος Αλ. Σούτζος και οι ταγματάρχες Μουσταφά Μπέη και Σαλίχ Μπέη.


1898
.Ταραχές στο Μιλάνο: Ο στρατηγός Μπάβα Μπεκάρις διέταξε  το στρατό να πυροβολήσει το πλήθος που διαδήλωνε ενάντια στην αύξηση της τιμής του ψωμιού. 80 νεκροί σύμφωνα με την κυβέρνηση, πάνω από 300 σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

1905. Έπεσε μαχόμενος ο μακεδονομάχος Αθαν. Μπικιάρης.

1906. Οι Μακεδονομάχοι καπετάν Λίτσας (Ανθλ/γός Αντώνιος Βλαχάκης) και Λεωνίδας Πετροπουλάκης, από το Γύθειο, επικεφαλής ανταρτικού σώματος, επιτέθηκαν κατά των κομιτατζήδων, οι οποίοι κατείχαν το Καστανόφυτο. Κατά την μάχη σκοτώθηκαν και οι δύο.


1915. 
Το Γερμανικό υποβρύχιο U-20 τορπίλισε το ατμόπλοιο "Λουζιτάνια", στις ακτές της Ιρλανδίας. Πνίγηκαν 1.198.



1918. Στις 24 Απριλίου/7 Μαΐου 1918, η Ρουμανία αναγκάστηκε να υπογράψει τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου με τις Κεντρικές Δυνάμεις. Ο Αλεξάντρου Μάργκιλομαν έγινε ο νέος πρωθυπουργός χάρη στη γερμανική στήριξη. Ο βασιλιάς Φερδινάνδος,, αρνήθηκε να υπογράψει τη συνθήκη, με την οποία η Ρουμανία βγήκε από τον Πόλεμο και παρέδωσε ένα μεγάλο μέρος της Δοβρουτσάς στη Βουλγαρία και ορισμένες ορεινές περιοχές της Τρανσυλβανίας σην Αυστροουγγαρίας. Ωστόσο, οι Κεντρικές Δυνάμεις αναγνώρισαν την ένωση της Ρουμανίας και της Βεσσαραβίας. Οι Γερμανοί απέκτησαν τις πετρελαιοπηγές του Πλοέστι μέχρι το τέλος του πολέμου απαίτησαν 2 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τους Ρουμάνους.


1919.Στο Παρίσι, ανακοινώθηκαν στη γερμανική αντιπροσωπεία οι όροι της Συνθήκης Ειρήνης. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Φίλιπ Σάιντεμαν. Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τοντόρ Τοντόροφ.
Στη Σμύρνη αποβιβάστηκε ως Ύπατος Αρμοστής ο πράκτορας των Άγγλων Αριστείδης Στεργιάδης.

1920. Οι Πολωνοί με επικεφαλής τον Γιόζεφ Πιλσούντσκι και επικουρούμενοι από Ουκρανούς αντικομουνιστές κατέλαβαν το Κίεβο.


1922.
Γούναρης και Στράτος συμφώνησαν να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση ο Πρωτοπαπαδάκης.

1927. Δηλώσεις  του Άγγελου Σικελιανού  για  τις πρώτες Δελφικές Γιορτές που έγιναν στις 9 και 10  στις 9 και 10 Μαίου.

1937.Η γερμανική λεγεώνα εθελοντών «Κόνδωρ», αποβιβάστηκε στην Ισπανία για να ενισχύσει τα στρατεύματα του Φράνκο.

1939. Ο στρατηγός Φρανθίσκο Φράνκο απέσυρε την Ισπανία από την Κοινωνία των Εθνών.

1940. Στο Λονδίνο άρχισε στη Βουλή των κοινοτήτων η συζήτηση για τη Νορβηγία όπου που οδήγησε στην ανατροπή Νέβιλ Τσάμπερλεν και στον σχηματισμό της κυβέρνησης Τσώρτσιλλ.

1942. Η κυβέρνηση του Βισύ παρέδωσε τις ναυτικές βάσεις Ντιέγκο Σουάρες και Αντσιράνα στη Μαδαγασκάρη στους Βρετανούς.

1943. Οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Τύνιδα και την Μπιζέρτα.
Ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στο Αρχηγείο της Πατριωτικής Οργάνωσης Τριχωνίδος του Γ.Ν. Παπαϊωάννου στο Κεφαλόβρυσο Τριχωνίδος. Ο Παπαϊωάννου συνελήφθη αλλά τον διέσωσε ο Εντυ Μάγιερς.





1945. Ο στρατηγός Άλφρεντ Γιόντλ, επικεφαλής του OKW, υπέγραψε την παράδοση της Βέρμαχτ (με ισχύ από τις 8 Μαΐου), στο στρατηγείο του Αϊζενχάουερ, στην Ρεμς. Ο στρατάρχης του Ράιχ̀ Χέρμαν Γκαίρινγκ παραδόθηκε στην αμερικανική 7η στρατιά κοντά στο Σάλτσμπουργκ. Την επόμενη ημέρα, έληξε και επίσημα η ευρωπαϊκή φάση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική φρουρά της νήσου Μήλου παραδοθηκε σε τμήματα του Ιερού Λόχου.

1947.Οι δυνάμεις της Βρετανίας και της Γαλλίας αποχώρησαν από τη Συρία, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


1948. Έφθασε στην Θεσσαλονίκη ο δημοσιογράφος του CBS Τζώρτζ Πολκ.
Στη Χάγη Ιδρύθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης

1951. Το τρίτο ελληνικό απόσπασμα αποτελούμενο από 200 άνδρες αναχώρησε για την Κορέα.

1953.Ιδρύθηκε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ).


1954. Στο Βιετνάμ, μετά από 55 ήμερες έληξε η πολιορκία του Ντιέν Μπιέν Φου. Η γαλλική αντίσταση κάμφθηκε μετά τις αλλεπάλληλες επιδρομές των Βιετμίνχ και την κατάληψη του αεροδρομίου. Μετά την ήττα των Γάλλων από τις δυνάμεις του Χο Τσι Μινχ τερματίστηκε η γαλλική αποικιοκρατική πολιτική στην Ινδοκίνα. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος παραιτήθηκε από την Προεδρία των Φιλελευθέρων.

1957. Μεγάλη επιχείρηση των Βρετανών με 6000 στρατιώτες και με βοήθεια ελικοπτέρων στη δασικής περιοχή της Πάφου σε αναζήτηση του κρησφύγετου του Διγενή.

1960. Ο Σοβιετικός ηγέτης Χρουστσόφ ανακοίνωσε , ότι κρατιόταν αιχμάλωτος ο Αμερικανός πιλότος, Γκάρι Πάουερς, του οποίου το U-2,ειχε καταρριφθεί την πρωτομαγιά.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

1961.Έγινε η γενική απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας. Καταγράφηκαν 8.357.526.

1962. Η βοήθεια του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα προσδιορίστηκε σε 100 εκατ. δολάρια.

1966 .Ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας αποκάλυψε αλληλογραφία του Μακαρίου στην οποία ο πρόεδρος Μακάριος εμφανιζόταν ως υπέρμαχος και υποκινητής, του πολέμου που εξαπέλυσε ο κυπριακός Τύπος εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων αξιωματικών.

1975. Ο αμερικανός Πρόεδρος Φορντ ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.

1977. Η Σύνοδος των G7 στο Λονδίνο για την παγκόσμια κρίση έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την καταπολέμηση της καλπάζουσας ανεργίας.

1980.Εκλογή, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, του Γεωργίου Ράλλη ως προέδρου του κόμματος και Πρωθυπουργού με 88 ψήφους έναντι 84 του, επίσης υποψηφίου, υπουργού Άμυνας Ε. Αβέρωφ .

1984.O πρώτος από τους δύο κύριους σεισμούς της κεντρικής-νότιας Ιταλίας (ο δεύτερος έγινε τέσσερεις ημέρες αργότερα), με ζημιές και θύματα στο Αμπρούτσο, το Λάτσιο και το Μολίζε.

1990. Η ΝΔ και ο ΣΥΝ εξέλεξαν τους κατήγορους του Ειδικού Δικαστηρίου, για τις υποθέσεις της Τράπεζας Κρήτης, των τηλεφωνικών υποκλοπών και του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.

1992. Στο Μπρτσκο, στο βόρειο τμήμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, οι σερβικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την πόλη αυτή από Μουσουλμάνους και Κροάτες παραστρατιωτικούς. Στην Οσματσάμα, της Σρεμπρένιτσα, 7 ντόπιοι Σέρβοι σκοτώθηκαν σε ενέδρα των μουσουλμάνων.

1995. Ο δήμαρχος του Παρισιού Ζακ Σιράκ εξελέγη πρόεδρος, στην τρίτη προσπάθειά του , με ποσοστό 52,7%. θέτοντας τέλος στην 14ετή παρουσία των Σοσιαλιστών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

1996 .Η Συρία ζήτησε να δικαστεί η ισραηλινή ηγεσία για εγκλήματα πολέμου, εξαιτίας της σφαγής των αμάχων στο νότιο Λίβανο.

1997. Δημοσιεύθηκε η έκθεση της επιτροπής που ερεύνησε την υπόθεσης του κλεμμένου χρυσού των Ναζί, που κατατέθηκε στις ελβετικές τράπεζες και ουδέποτε επεστράφη στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ότι θα δώσουν 70 εκατ. δολ. ως μερική αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων.

1999. Η 45 ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία ήταν ιδιαίτερα αιματηρή. Το Βελιγράδι βομβάρδισαν την πρεσβεία της Κίνας στο Νέο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 και να τραυματιστούν 20. Χτύπησαν και την πρεσβευτική κατοικία αλλά ο πρέσβης δεν ήταν εκεί. Στο Βελιγράδι, βομβαρδίστηκαν ακόμα το κτίριο του Γενικού Επιτελείου, το Υπουργείο Άμυνας,
η κυβέρνηση της Σερβίας, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και το ξενοδοχείο «Γιουγκοσλαβία» στην παραλία του Δούναβη. Επίσης έριξαν βόμβες Γραφίτη στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ομπένοβατς με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Στη Νίς, στις 11 και 20 το πρωί, μετά από μια νύχτα αγρύπνιας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ εφόρμησαν αρκετές φορές κατά της πόλης, και ενώ πολλοί κατευθύνονταν στην κεντρική αγορά, για να προμηθευτούν τρόφιμα βομβαρδίστηκε με βόμβες διασποράς το κέντρο της Πόλης. Σκοτώθηκαν 17 πολίτες και τραυματίστηκαν 70.

2000. Ορκίστηκε ως Πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

2002. Αεροπλάνο των κινεζικών αερογραμμών έπεσε στην Κίτρινη Θάλασσα. 112 νεκροί.

2010. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δάνειο ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας .

2015. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν γενικές εκλογές για το 56ο Κοινοβουλίου . Οι Συντηρητικοί διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν τους Συντηρητικούς να ηττώνται κέρδισαν 330 έδρες με ποσοστό 36,9% των ψήφων. Το Βρετανικό Συμβούλιο Δημοσκόπων για να μπαλώσει τα πράγματα ξεκίνησε έρευνα για την αισθητή διαφορά ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και στο πραγματικό αποτέλεσμα . Το Εργατικό Κόμμα με αρχηγό τον Εντ Μίλιμπαντ κέρδισε 232 έδρες αποσπώντας ποσοστό 30,4%, που ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα για το κόμμα από τις εκλογές του 1987. Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα, έγινε το τρίτο κόμμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού κέρδισε τις 56 από τις 59 έδρες στη Σκωτία.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με επικεφαλής τον Νικ Κλεγκ, υπέστησαν την χειρότερη ήττα τους από τις γενικές εκλογές του 1970 και έμειναν στις 8 έδρες, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχαν κερδίσει 57.

2017. Ο Πουστρόν εξελέγη για πρώτη φορά  Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

2020 . Στην Ινδία ,διαρροή αερίου από χημικό εργοστάσιο, στο Βισακαπατνάμ της Άντρα Πραντές . Δεκατρείς νεκροί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

1915. Το Γερμανικό υποβρύχιο U-20 τορπίλισε το ατμόπλοιο "Λουζιτάνια", στις ακτές της Ιρλανδίας.

Εισαι σιγουρος; οτι το βυθισαν οι Γερμανοι;

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...