18/8/23

101 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ. Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΛΗ ΒΕΡΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ. Η συμφωνία για την εκκένωση έκλεισε στις 3 Μαΐου 1922

 

Στην Τουρκική Ιστορία ίσως να μην βρείτε καμιά ΕΙΔΙΚΉ αναφορά στην μάχη που έγινε στο πέρασμα του Αλή Βεράν, στην οποία οι Έλληνες Προδότες συνδέουν με την Μικρασιατική Καταστροφή. 

 Αυτό γίνεται επειδή οι Τούρκοι πανηγυρίζουν στις 17/30 Αυγούστου τη Νίκη τους στο Ντουμλού Πινάρ κοντά στην Κιουτάχεια.

 Η Κιουτάχεια, ήταν βάσει των σχεδίων, η γραμμή Άμυνας στην οποία έπρεπε να υποχωρήσουν οι Μεραρχίες από την «Εξέχουσα» του Αφιόν. 
 Εκεί βρισκόταταν η Ομάδα Φράγκου, που υποχώρησε 59 χιλιομετρα αντιστάθηκε και υποχώρησε στο Ουσάκ στις 17/30 Αυγούστου. 
 Αυτή είναι η Νίκη που εορτάζουν οι Τούρκοι. 
 Στην Μάχη του Ντουμλού Πινάρ δεν συμμετείχε η Ομάδα Τρικούπη, ο οποίος δεν είχε καμιά συμμετοχή στις μάχες.

 Η Ομάδα Τρικούπη-Διγενή υποχωρούσε προς την Κιουτάχεια αλλά διαπίστωσε οτι ο δρόμος προς το ΟΥΣΑΚ ήταν κλειστός γιατί οι Τούρκοι ειχαν καταλάβει  την διάβαση του Αλή Βεράν.
 
Ο Τρικούπης διέταξε την 9η Μεραρχία, να επιτεθεί και να διανοίξει το περασμα που κατείχαν οι Τούρκοι. Το Σύνταγμα  που επιτέθηκε στα τουρκικά πολυβόλα  σφαγιάστηκε. Η μάχη του Αλή Βεράν ήταν  μια λεπτομέρεια της μάχης του Ντουμλού Πινάρ, στην οποία όμως οι προδότες προσπαθούν λόγω της χρονικής σύμπτωσης να αποδώσουν μυθικές διαστάσεις, διότι δεν έχουν μάχες που να δικαιολογούν την "καταστροφή". 

Όπως αποκαλύφθηκε από το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ πριν την δίκη των «έξι», η κυβέρνηση των Προδοτών με μεσολάβηση του Λονδίνου, είχε συμφωνήσει με την Κυβέρνηση του Κεμάλ στην ταχεία εκκένωση της Μικράς Ασίας από τον Ελληνικό Στρατό. Η συμφωνία έκλισε στις 3 Μαΐου 1922, αλλά παρέμεινε εκκρεμής λόγω αντιδράσεως των Στρατηγών.  Ο ΠΑΠΟΥΛΑΣ  και ο ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΙΚΟΥΠΗ και επελέγη το σενάριο της στρατιωτικής ήττας για να δικαιολογήσουν την παράδοση της Ιωνίας, όπως αποκάλυψαν οι «Τάϊμς» λίγες ημέρες πριν την Καταστροφή.


Ο Παπούλας μέχρι την εκτέλεση του το 1935 δεν μίλησε για την διαφωνία του. 


Η 18η/31η ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 1922.  Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΛΟΥ ΠΙΝΑΡ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ Ως ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ.  ΣΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ 18ης/31ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΛΗ ΒΕΡΑΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΝΑΤΙΚΟ . ΣΤΙΣ 18/31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922 ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΗΤΤΑ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ.ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ 18ης/31ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΤΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΕΙΧΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΑΠΕΚΑΛΥΠΤΑΝ  ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ  ΗΤΑΝ ΥΠΈΥΘΥΝΗ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: