18/8/23

Η συνεργασία Κίνας-Αφρικής στη νέα εποχή»

 

ΠΕΚΊΝΟ.Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί με Αφρικανούς αρχηγούς κρατών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS την επόμενη εβδομάδα για να «προωθήσει τη συνεργασία Κίνας-Αφρικής στη νέα εποχή».

 Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αργά την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα της τριήμερης συνόδου κορυφής.
 Η ημέρα έχει οριστεί για εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότερες από 70 χώρες που έχουν προσκληθεί ως «φίλοι» στο μπλοκ BRICS, που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. 
 Την Τρίτη, ο Σι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής Πρετόρια για συνάντηση με τον Σίριλ Ραμαφόζα και αργότερα θα επισκεφθεί το Γιοχάνεσμπουργκ για τη σύνοδο κορυφής, το πέμπτο ταξίδι του στη Νότια Αφρική από τότε που έγινε πρόεδρος το 2013. 
 Ο  Κινέζος πρόεδρος και οι Αφρικανοί ηγέτες θα καταρτίσουν ένα σχέδιο συνεργασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην Αφρική. 
 «Οι πρωτοβουλίες θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αφρικανικής οικονομικής αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού». 
 Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι αρχηγοί κρατών θα συμμετάσχουν στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου, αλλά αξιωματούχοι της Νότιας Αφρικής δήλωσαν ότι περισσότεροι από 70  είχαν προσκληθεί.
 Ενώ η Κίνα πιέζει ενεργά για την επέκταση της ομάδας, τα μέλη της έχουν διαφορετική άποψη σχετικά με τα κριτήρια για τα νέα κράτη μέλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: