«Προκειμένου να αποφευχθούν οι κρίσεις και η αύξηση του αντιγαλλικού αισθήματος στην Αφρική, η Γαλλία πρέπει να διδαχθεί από την κατάσταση στον Νίγηρα και να αρχίσει να συνομιλεί με τις αφρικανικές χώρες επί ίσοις όροις». Την άποψη αυτή εξέφρασε την Κυριακή 6 Αυγούστου ο αρχηγός του γαλλικού κόμματος «Πατριώτες», και πρώην ευρωβουλευτής Φλοριάν Φιλίππο .
Στα τέλη Ιουλίου, ως γνωστόν ο στρατός του Νίγηρα απομάκρυνε τον πρόεδρο Μοχαμέντ Μπαζούμ από την εξουσία, η οποία που πέρασε στο Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας, το οποίο ανέστειλε αμέσως την εξαγωγή χρυσού και ουρανίου στη Γαλλία.
Όπως έγινε γνωστό, η γαλλική εταιρεία «Ορανό», η οποία δραστηριοποιείται στον Νίγηρα για σχεδόν μισό αιώνα, συνέχισε την εξόρυξη ουρανίου αντίθετα με την εντολή των νέων αρχών. Επί του παρόντος, η παραγωγή πραγματοποιείται μόνο σε ένα πεδίο, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Αρλίτ στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Ο Νίγηρας είναι
ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο και δεύτερος μετά τη
Ναμίμπια στην Αφρική. Πέρυσι, ο Νίγηρας αντιπροσώπευε περίπου το 5% της
παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου, με τις προμήθειες από το κράτος να καλύπτουν
μεταξύ 15 και 17% των αναγκών της Γαλλίας. Περίπου το 75% της συνολικής
ηλεκτρικής ενέργειας στην Πέμπτη Δημοκρατία παρέχεται από πυρηνικούς σταθμούς
ηλεκτροπαραγωγής, οπότε η διακοπή της προμήθειας πρώτων υλών για πυρηνικά καύσιμα
προκάλεσε ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Το Παρίσι αντέδρασε σκληρά στα γεγονότα στον Νίγηρα, ο οποίος μέχρι το 1960 ήταν η αποικία του, υποσχόμενο να προστατεύσει τους πολίτες του και τα κρατικά συμφέροντα στη χώρα.
Ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα ληφθούν, οι νέες αρχές στον Νίγηρα και οι εξωτερικές δυνάμεις θα βρουν έναν «συμβιβασμό».
Η διακοπή των δεσμών μεταξύ του Νίγηρα και της Γαλλίας δεν είναι τόσο εύκολη και αυτό ισχύει για την προμήθεια ουρανίου. Ακόμη και αν «φύγουν οι Γάλλοι» το Παρίσι θα αγοράσει τις απαραίτητες πρώτες ύλες από τις διεθνείς αγορές όπου η Νιαμέϊ θα πωλήσει τα προϊόντα της για να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις απούλητες πρώτες ύλες βρίσκοντας νέους αγοραστές. Πρώτα απ 'όλα, στην Κίνα. Οι νέες αρχές επίσης δεν θέλουν να μείνουν εν μία νυκτί «χωρίς κέρδη σε ξένο συνάλλαγμα και χωρίς αγορές».
Οι γαλλικές αρχές δεν εγκατέλειψαν τις φιλοδοξίες τους στην Αφρική. Ο Μακρόν, ο οποίος δήλωσε κατά τη διάρκεια και των δύο προεκλογικών εκστρατειών του ότι ο «αποικισμός των σχέσεων με την Αφρική» ήταν απαράδεκτος, συνέχισε τις « αποικιακές» πολιτικές των προηγούμενων Γάλλων ηγετών.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ
1 σχόλιο:
Όλοι οι δυτικοί είναι σατανιστές, και σκατοσακούλες του κερατά. Έναν μόνον φοβηθήκαν, τον σ. Στάλιν... (γι αυτό και κατάφεραν να τον δολοφονήσουν, με τη συνεργασία της τροτσκο-κουράδας Χρουστσόφ)
Δημοσίευση σχολίου