6/8/23

Οι επιζώντες της επίθεσης στη Χιροσίμα ζήτησαν την υπογραφή συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

Στις 6 Αυγούστου 1945, πραγματοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρώτος ατομικός βομβαρδισμός της Χιροσίμα Η βόμβα, εξερράγη στις 08:15 περίπου 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. 
Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι στο έδαφος εξαερώθηκαν αμέσως.Μέχρι το τέλος του 1945 είχαν πεθάνει , άλλες 60.000 τραυματίες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 140.000


 

Μετά την τελετή πένθους με αφορμή την 78η επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Κισίντα συναντήθηκε με τους επιζώντες της τραγωδίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κλήθηκε να συμμετάσχει στη συνθήκη και υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθειες εναντίον χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με τον Κισίντα το Τόκιο δεσμεύεται σε τρεις αρχές: να μην έχει, να μην παράγει και να μην εισάγει πυρηνικά όπλα .

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμο Ματσούϊ τόνισε οτι η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει, αν όχι να υπογράψει τη συνθήκη, τουλάχιστον να γίνει παρατηρητής στη δεύτερη διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού για την Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).

 


Στις 6 Αυγούστου, ο λαός της Ιαπωνίας τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της ατομικής βόμβας με ενός λεπτού σιγή. Η τελετή με την ευκαιρία της 78ης επετείου της τραγωδίας πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Μνήμης της Ειρήνης στο κέντρο της Χιροσίμα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επιζώντες της επίθεσης, συγγενείς των θυμάτων, καθώς και ο πρωθυπουργός και πρεσβευτές περίπου 110 χωρών, συμπεριλαμβανομένων διπλωματών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία.

 Εκεί διαβάστηκε επίσης ένα μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο οποίο χαρακτήρισε τον πυρηνικό αφοπλισμό τον κύριο στόχο του διεθνούς οργανισμού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατάφερε στο μήνυμα του να μην αναφέρει

ποτέ το όνομα της χώρας που ευθύνεται για την τραγωδία της Χοροσίμα λαο του Ναγκασάκι. Σήμερα ζούν στην Ιαπωνία 113,600 χιλιάδες άνθρωποι  που επέζησαν από τους ατομικούς βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

 Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η πόλη της Χιροσίμα δεν κάλεσε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην τελετή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά κάλεσε τις ΗΠΑ που έριξαν την βόμβα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά την τελευταία παράγραφο με έντονους χαρακτήρες, έχω να προσθέσω ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να "διεγείρουν" κάποια ιμπεριαλιστικά στοιχεία στην Ιαπωνία, τουλάχιστον σύμφωνα με κάποια γραφόμενα, προκειμένου να καταστούν ένα ακόμη εμπόδιο για Κίνα και Ρωσία.
Δηλαδή θα αγοράζουν όπλα από τη λατρεμένη τους Αμερική για να πουλάνε νταϊλίκι σε Κινέζους και Ρώσους.

Η 10η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 10η Οκτωβρίου είναι η 284η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 82 μέρες ως το τέλος του έτους. 415.  Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β', ο Καλ...