7/8/23

Eμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής από διάφορες δυτικές χώρες παροτρύνουν την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποστασιοποιηθούν από τη Σερβία

 

ΠΡΊΣΤΙΝΑ. Eμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής από διάφορες δυτικές χώρες κάλεσαν την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να είναι πιο επικριτικοί προς τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Πρίστινας, ανέφεραν τa αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

 "Οι προσπάθειες της Σερβίας να διαταράξει τις δημοκρατικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να καταδικαστούν δημοσίως ως εξωτερική παρέμβαση και πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να λογοδοτήσει η Σερβία", ανέφερε η KosovaPress σε επιστολή. 

Οι συντάκτες του είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Michael Roth, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας του Κογκρέσου των ΗΠΑ Bob Menendez, καθώς και οι Πρόεδροι των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουκρανίας, της Ιρλανδίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.
 Στην επιστολή τους, κάλεσαν «τη διεθνή κοινότητα να μάθει από το παρελθόν μας (στην Ευρώπη) και να μην ακολουθήσει μια πολιτική στα Βαλκάνια με επίκεντρο το Βελιγράδι». 
Τόνισαν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι κυρίαρχο κράτος και λειτουργική δημοκρατία, η οποία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως βάση για την κοινή πολιτική αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης.
 "Η έλλειψη πίεσης στη Σερβία μετά την αυθαίρετη σύλληψη των τριών αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου και η μη ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας του ΝΑΤΟ (στο Κοσσυφοπέδιο) KFOR υπογραμμίζουν την τρέχουσα έλλειψη αμεροληψίας (εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας). εκδ.) στην αντιμετώπιση τέτοιων προβληματικών σημείων», ανέφερε η επιστολή. 
 "Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ακολουθούν μια ήπια πολιτική με τη Σερβία, μια υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, από φόβο ότι το Βελιγράδι θα μπορούσε να στραφεί στη Ρωσία
 Ωστόσο, η κυβέρνηση του [Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ] Vucic δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας», έγραψαν οι εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής στο τέλος της επιστολής. Οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας αυξήθηκαν στα τέλη Μαΐου λόγω της ορκωμοσίας Αλβανών δημάρχων σε τέσσερις δήμους όπου κυριαρχούν οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Οι δήμαρχοι εξελέγησαν στις τοπικές εκλογές του Απριλίου με συμμετοχή 3,5%, καθώς οι Σέρβοι μποϊκόταραν την ψηφοφορία. Μία από τις διαδηλώσεις των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, αστυνομίας και στρατού της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, στις οποίες τραυματίστηκαν περίπου 30 στρατιώτες της KFOR και περίπου 50 Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου. Για τις επιθέσεις εναντίον της KFOR, της αστυνομίας και δημοσιογράφων στα τέλη Μαΐου, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε αρκετούς Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και η Σερβία τρεις αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου, την οποία το Κοσσυφοπέδιο χαρακτήρισε "απαγωγή". 

Οι τρεις αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Ιουνίου. Λόγω της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στα τέλη Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου. Αυτές περιλαμβάνουν την προσωρινή αναστολή των μικτών επιτροπών ΕΕ-Κοσσυφοπεδίου που συστάθηκαν βάσει της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, τη μη αποστολή προσκλήσεων σε αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου για συναντήσεις υψηλού επιπέδου, την αναστολή των διμερών επισκέψεων, εκτός εκείνων που αποσκοπούν στην εστίαση στην αντιμετώπιση της κρίσης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, με την υποστήριξη της ΕΕ. Το Κοσσυφοπέδιο έχει λάβει μέτρα για αποκλιμάκωση στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου από την Μπρατισλάβα και πιέζει για την άρση των τιμωρητικών μέτρων που επέβαλε η ΕΕ.

 Οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου συνεχίζονται από τότε που το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, την οποία η Σερβία δεν αναγνωρίζει. /ΒΗ/

Δεν υπάρχουν σχόλια: