7/8/23

Οι μέσες τιμές βασικών προϊόντων διατροφής σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης στη Ρουμανία μειώθηκαν έως και 34%, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ανταγωνισμού


 

ΒΟΥΚΟΥΡΈΣΤΙ 07.08.2023  Οι μέσες τιμές βασικών προϊόντων διατροφής σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης στη Ρουμανία μειώθηκαν έως και 34% ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του κανονισμού της κυβέρνησης σχετικά με το ανώτατο όριο εμπορικών σημάτων, με τη μεγαλύτερη πτώση τιμών να παρατηρείται για τα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ανταγωνισμού. 
 Έτσι, σε σύγκριση με τις μέσες τιμές του Ιουνίου την 1η Αυγούστου, οι μεγαλύτερες μειώσεις που εφαρμόστηκαν από μεγάλες αλυσίδες λιανικής καταγράφηκαν για τα οπωροκηπευτικά. 
«Οι τιμές των σταφυλιών ανέφεραν μέση πτώση περίπου 34%, ακολουθούμενες από τα δαμάσκηνα, των οποίων η τιμή μειώθηκε κατά περίπου 30%, τις πατάτες (28,4%), τις πιπεριές (27,5%), τις πιπεριές Kapia (25,6%), τα καρότα (24,2%) και τα καρπούζια (22,2%)», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση.
 Η μέση τιμή του κρέατος μειώθηκε στο 12,1% και η μέση τιμή των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε στο 12,3% την 1η Αυγούστου από τον Ιούνιο. Το γάλα, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε εθελοντική συμφωνία μείωσης των τιμών, μειώθηκε κατά 5,3% και κόστισε κατά μέσο όρο 5,05 λέι (1,99 λέβα).
 Η τιμή του ρουμανικού γάλακτος μειώθηκε κατά μέσο όρο 20% στα περισσότερα καταστήματα τον Μάιο ως αποτέλεσμα της συμφωνίας. «Ως αποτέλεσμα της ανάλυσης, διαπιστώσαμε πτώση των τιμών που ξεπέρασε το 40% για ορισμένα προϊόντα που διατίθενται σε ορισμένα καταστήματα, όπως καρπούζια, φτερούγες κοτόπουλου, κρεμμύδια και πιπεριές Kapia και περίπου 50% αν μιλάμε για καρότα, δαμάσκηνα, σταφύλια και πατάτες σε ορισμένες αλυσίδες καταστημάτων», δήλωσε ο Bogdan Kiritsuyu, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνισμού. Άλλα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο κύριο καλάθι των καταναλωτών, όπως το ψωμί, το λάδι, τα αυγά, η ζάχαρη και το καλαμποκάλευρο, έχουν επίσης σημειώσει μείωση των τιμών. Από τα προϊόντα στα οποία αναφέρεται η μείωση του εμπορικού σήματος, μόνο τα κόκκινα μήλα βρέθηκαν να έχουν ανατίμηση 3,6% - σε τιμή 3,9 λέι (1,54 λέβα) λόγω εποχικότητας, καθώς η συγκομιδή συγκομίζεται το φθινόπωρο, εξηγεί το Συμβούλιο. Την 1η Αυγούστου 2023, τέθηκε σε ισχύ έκτακτο διάταγμα της κυβέρνησης, το οποίο καθορίζει προσωρινά μέτρα για την καταπολέμηση των υπερβολικών αυξήσεων των τιμών για 14 ομάδες βασικών προϊόντων διατροφής: ψωμί, γάλα, τυρί, γιαούρτι, αλεύρι σίτου, καλαμποκάλευρο, αυγά, ηλιέλαιο, φρέσκο κοτόπουλο, φρέσκο χοιρινό, φρέσκα φρούτα και λαχανικά χύμα, χύμα πατάτες και ζάχαρη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μάγκες οι Γάλλοι, έκαναν στρατιωτική συμφωνία με την Γραικία, οι Γραικοί θεώρησαν ότι οι Γάλλοι δεν θα έχουν πολέμους με κανέναν ενώ εμείς έχουμε τον "βέβαιο κίνδυνο των Τούρκων", τελικά οι Γάλλοι ανοίγουν μέτωπο στην Αφρική και ο ραγιάς αφού παρέδωσε τον οπλισμό στον τραβεστί ετοιμάζεται να πάει να πολεμήσει στην Αφρική για τις εβραϊκές εταιρείες εξόρυξης ουρανίου.....πα μαλ.....