1147. Ο Κονράδος Γ και οι Γερμανοί Σταυροφόροι αναχώρησαν από το Ρέγκενσμπουργκ για τη 2η Σταυροφορία.
1483 . Στέψη του Καρόλου Η ́ της Γαλλίας
1509. Στην Μάχη του Ανιαντέλο στη βόρεια Ιταλία οι δυνάμεις του Λουδοβίκου ΙΒ΄ της Γαλλίας, που μετείχε στη Συμμαχία του Καμπρέ εναντίον της Βενετίας, κατήγαγαν αποφασιστική νίκη επί των στρατευμάτων της Δημοκρατίας της Βενετίας.1560. Έληξε η πενθήμερη ναυμαχία της Τζέρμπα στην Τύνιδα. Η χριστιανική συμμαχία υπό την ηγεσία του Αντρέα Ντόρια υπέστη συντριπτική ήττα χάνοντας 60 γαλέρες και περίπου 20.000 στρατιώτες.
1608. Ιδρύθηκε στο Αουχάουζεν ο συνασπισμός των προτεσταντικών γερμανικών κρατών, η «Προτεσταντική Ένωση», από τον Εκλέκτορα του Παλατινάτου Φρειδερίκος Δ΄.
1610 .Δολοφονήθηκε στο Παρίσι , ενώ βρισκόταν μέσα στην άμαξά του ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας και της Ναβάρας.
Εν όψει της αναχώρησης του Ερρίκου για το μέτωπο είχε οριστεί στις 13 Μαΐου ως αντιβασίλισσα Μαρία των Μεδίκων,
Το πρωί της 14ης Μαΐου τον ειδοποίησαν ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι επρόκειτο να δολοφονηθεί και δεν έπρεπε να βγει απ’ το παλάτι. Αποφάσισε να αγνοήσει τις συμβουλές και βγήκε το απόγευμα με την άμαξα για να επισκεφθεί τον πολυτιμότερο συνεργάτη του Δούκας ντε Σουλλύ που ήταν άρρωστος .
Κράτησε λίγους συνοδούς για να μη κινήσει την προσοχή και ξεκίνησε.
Σε ένα σημείο του δρόμου η άμαξα σταμάτησε λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης και τότε
ο εκτελεστής Φρανσουά Ραβαγιάκ που τον παρακολουθούσε από όταν βγήκε από το Λούβρο, πήδησε στο σκαλοπάτι της άμαξας και τον μαχαίρωσε.
Ο Ερρίκος πέθανε σχεδόν αμέσως.
Ο Φρανσουά Ραβαγιάκ εκτελέστηκε στις 27 Μαΐου δια διαμελισμού.
Τον Ερρίκο διαδέχτηκε ο Λουδοβίκος ΙΓ'.
1643. Ο Λουδοβίκος ΙΓ΄ απέθανε και νέος βασιλιάς της Γαλλίας έγινε σε ηλικία 5 ετών, ο Λουδοβίκος ΙΔ'. 1692. Καθελκύστηκε στην λίμνη στην λίμνη Πλεσέγιεβο του Γιάροσλαβ το πρώτο εκπαιδευτικό πλοίο της Ρωσίας, που ονομάστηκε «Άρης» και ναυπηγήθηκε από τον ίδιο τον εικοσάχρονο Μεγάλο Πέτρο.
1706. Στο πλαίσιο του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής άρχισε η πολιορκία του Τορίνο
1747. Στις 3/14 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του πολέμου της αυστριακής διαδοχής έγινε η πρώτη ναυμαχία του Ακρωτήριου Φινιστέρε στη βορειοδυτική Ισπανία. 14 βρετανικά πλοία της γραμμής υπό τον Ναύαρχο Τζωρτζ Άνσον επιτέθηκαν σε 16 γαλλικά που συνόδευαν 30 εμπορικά πλοία. Οι Άγγλοι κατέλαβαν 4 πλοία της γραμμής, 2 φρεγάτες και τα εμπορικά. Τα αιχμαλωτισμένα πλοία εντάχθηκαν στο Βασιλικό Ναυτικό και το συνολικό ποσό της λείας ήταν 300.000 λίρες.
1783. Η Αικατερίνη Β εξέδωσε ουκάζιο σχετικά με τους αγρότες στη Νοβορωσία.
1801. Στη Λιβύη, ο σουλτάνος Γιουσούφ Καραμανλί υπέστειλε τη σημαία του αμερικανικού Προξενείου στην Τρίπολη.
1811. Η Παραγουάη κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Ο Πέδρο Χουάν Καμπαγιέρο, ο Φουλχένσιο Ζέγκρος και ο Χοσέ Γκασπάρ Ροντρίγκεθ ντε Φράνσια ανέτρεψαν τον Ισπανό κυβερνήτη της Παραγουάης.
1824.Αιγυπτιακή μοίρα υπό τον Χουρσίτ εμφανίστηκε έξω από την Κάσο. Η αιγυπτιακή ναυαρχίδα «Αφρική» προσέκρουσε σε ύφαλο και τα υπόλοιπα πλοία αποχώρησαν για την Σούδα της Κρήτης.
1833.Στη Ρωσία που απαγορεύτηκε η πώληση δουλοπάροικων σε δημόσιο πλειστηριασμό.
1854. Μετά τη κατάληψη του Πειραιώς από τους Γάλλους ο Οθων διεταξε την ανάκληση των ανταρτικών σωμάτων από την Ήπειρο και την Θεσσαλία.
1872 . Ο Γερμανός καγκελάριος Όττο φον Μπίσμαρκ ξεκίνησε διακηρύσσει την εκστρατεία «Kulturkampf», σκοπός της οποίας ήταν να πολεμήσει τους Καθολικούς.
1909. Στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση απαγόρευσε στους δημοσίους υπαλλήλους να απεργούν.
1912. Το γερμανικό Ράιχσταγκ ενέκρινε το ναυτικό νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την κατασκευή 41 πολεμικών πλοίων.
br />
1925. Ο Κομμουνιστής
ποιητής Γκέο Μίλεφ καταδικάστηκε από δικαστήριο της Σόφιας σε φυλάκιση ενός έτους,
πρόστιμο 20.000 λέβων και στέρηση αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων για 2
χρόνια.
1927.Καθέλκυση του γερμανικού υπερωκεάνιου «SS Cap Arcona», από το ναυπηγείο Blohm und Voss στο Αμβούργο. Βυθίστηκε στις 3 Μάϊου 1945 στον Κόλπο της Λιβέκης .
1941. Η γερμανική αεροπορία άρχισε σφοδρούς βομβαρδισμούς, της Κρήτης με κύριους στόχους το αεροδρόμιο στο Μάλεμε και τους λιμένες Ηρακλείου και Σούδας. Από την δράση της παρεμποδίστηκε η αποστολή από τους Άγγλους του πολεμικού υλικού, που προοριζόταν για την άμυνα της Κρήτης.
«..Η ανεύθυνη δράση αφρόνων προσώπων, που αν και πηγάζει από την επιθυμία της εθνικής ενότητας, οδήγησε σε αποδοκιμαστέα και καταστροφικά αποτελέσματα, που πρέπει να καταδικασθούν απ΄ όλους...».
Στο σχολείο του χωριού Κορυσχάδες ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις του Σοβιέτ των Βουνών, που είχε 184 κομισάριους και 22 «ρετάλια» της βουλής του 1936.
Ο Ιερός Λόχος, μαζί με Βρετανούς καταδρομείς, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, στο αεροδρόμιο της Πάρου.
1945. Στη Γιουγκοσλαβία στο Μιλτζεβίνι, στη Φότσα, οι Παρτιζάνοι ξεκίνησαν την σφαγή των Τσετνικς. Οι περισσότεροι από αυτούς ρίχτηκαν στο λάκκο του Πονόρι. περίπου 2.000 άτομα Συνολικά σε επτά ημέρες εκτελέστηκαν από 9.300 έως 22.000 Σέρβοι Πατριώτες.
1946. Παραιτήθηκε από την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη ο υπουργός Εσωτερικών Τζον Θεοτόκης και διορίστηκαν οι: Κωνσταντίνος Καλκάνης υπουργός Εσωτερικών, και Γεώργιος Τζηρίδης υφυπουργός Γενικός Διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας.
1948. Το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του, θέτοντας τέρμα στη βρετανική εντολή για την Παλαιστίνη.
Ο τελευταίος Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Άλαν Κάνινγκαμ εγκατέλειψε την Παλαιστίνη την ίδια ημέρα.
Η κήρυξη πολέμου κατά των Αράβων γειτόνων από το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ έγινε το ίδιο βράδυ.
1954. Στη Χάγη, τα κράτη του ΟΗΕ υιοθέτησαν τη «Σύμβαση της Χάγης για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης».
1955. Στην Βαρσοβία 8 χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, η ΕΣΣΔ η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Αλβανία και η Βουλγαρία υπέγραψαν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως απάντηση στο ΝΑΤΟ.
1962. Στην Αθήνα έγιναν οι γάμοι της πριγκίπισσας Σοφίας και του διαδόχου του ισπανικού θρόνου, πρίγκιπα Χουάν Κάρλος.
-Στο Βελιγράδι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 χρόνων ο σ. Μίλοβαν Τζίλας.
1964. O Πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ και ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ εγκαινίασαν την εκτροπή του Νείλου με την οποία ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο οικοδόμησης του φράγματος του Ασουάν που εγκαινιάστηκε επτά χρόνια μετά.
1968 . Η επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Στρατηγού Κάρολο Ντε Γκώλ. Ξεκίνησε η «Άνοιξη της Πράγας».
1972 . Στη Λιθουανία, ο φοιτητής Ρομάς Κάλαντα αυτοπυρπολήθηκε δημόσια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπίεση της λιθουανικής γλώσσας, του πολιτισμού και του λαού από τη σοβιετική κυβέρνηση.
1981. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μάλτας υιοθέτησε δήλωση ουδετερότητας.
1982. Κηδεύτηκε με στρατιωτικές με τιμές στο Καστελόριζο η Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή ως η Κυρά της Ρω, που για 40 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924. Η σορός της μεταφέρθηκε στη Ρω και τάφηκε κάτω από τον ιστό, όπου ύψωνε τη σημαία.
1986 . Σε τηλεοπτικό διάγγελμα,
ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αρνήθηκε τη σοβαρότητα των συνεπειών του ατυχήματος του
Τσερνόμπιλ
1990 . Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπέγραψε διάταγμα που ακύρωνε τη διακήρυξη ανεξαρτησίας από τη Λιθουανία και την Εσθονία.
Στην Κροατία ο Φράνιο Τούτσμαν και η Κροατική Δημοκρατική Ένωση κατέλαβαν τη Εξουσία.
1991. Μετά την αποφυλάκιση της αυτοκτόνησε η Χήρα του Μάο και μέλος της συμμορίας των τεσσάρων
1992 . Στο Βελιγράδι η κεντρική Λεωφόρος Τίτο μετονομάστηκε σε λεωφόρο «Σέρβων Ηγετών».
1995 .Στη Λευκορωσία έγινε το δημοψήφισμα για τη στενότερη ολοκλήρωση με τη Ρωσία και της αναγνώρισης της ρωσικής γλώσσας ως κρατικής γλώσσας μαζί με τον πρώτο γύρο των εκλογών για το Ανώτατο Σοβιέτ της Δημοκρατίας.
1998. Εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή η συμφωνία για διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή της Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας.1999.Τριμερής σύσκεψη στη Σόφια , Βουλγαρίας, Ελλάδας, και Ρουμανίας για το Γιουγκοσλαβικό.Κατά την 52η ημέρα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ ο στόχος ήταν το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και χρησιμοποιήθηκαν και πάλι βόμβες Γραφίτη. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παρέμεινε όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Σερβίας, Πόλη της Νις, το Πίροτ, το Αλέξινατς, η Προκούπλιε και το Λέσκοβατς. Βόμβες γραφίτη έπεσαν και στον τομέα της Κόστολατς Kostolac και έγινε διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Σάμπατς και σε περιοχές του Νόβι Σαντ. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν και μερικοί δήμοι και τα προάστια του Βελιγραδίου όπως η Τσουκαρίτσα, ένα τμήμα του Νέου Βελιγραδίου, και το Ομπρένοβατς.
Η διακοπή ρεύματος προκάλεσε και διακοπή της υδροδότησης στα υψηλά, και στους υψηλούς ορόφους διότι δεν λειτουργούσαν τα αντλιοστάσια.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές συγκρούσεις στη Γιουγκοσλαβία, και ότι υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς δήλωσε ότι να υπάρξει απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να διακοπούν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και να αποσυρθούν τα στρατεύματά του από τις γειτονικές χώρες.
2015 .Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελιγραδίου αποκατέστησε τον στρατηγό Ντράγκολιουμπ Μιχαΐλοβιτς και του επέστρεψε ,μετά θάνατον, τα πολιτικά του δικαιώματα που του είχαν αφαιρεθεί, από το στρατοδικείο των Παρτιζάνων.
2021. Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε έναν κατάλογο των μη φιλικών ξένων κρατών. Τρομοκρατiκή επίθεση σε τζαμί στο Σακάρ Νταρ του Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 12 νεκροί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου