15/12/24

Οι «μακεντόνσκι» θυμούνται τα βάσανά τους

 

 

«ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Οι ελληνικές αρχές στο Kostursko , (Καστοριά) το 1945 καταδίκασαν 61 Μακεδόνες που δίδαξαν στα παιδιά τους να γράφουν στη μητρική τους γλώσσα»

 «Στις 15 Δεκεμβρίου 1945, οι ελληνικές αρχές δίκασαν και καταδίκασαν  61 Μακεδόνες στο χωριό Νεστάμ (Νεστόριο) της Μακεδονίας, με την κατηγορία ότι είχαν διδάξει στα παιδιά τους να διαβάζουν και να γράφουν στη μητρική τους μακεδονική γλώσσα.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα των δεινών, αλλά και της αντίστασης των Μακεδόνων στη Μακεδονία του Αιγαίου, ενάντια στις βάναυσες ελληνικές αρχές σε πολλές περιόδους της μακεδονικής ιστορίας. Αρκετές εργασίες έχουν δημοσιευθεί για αυτό το τμήμα της εθνικής Μακεδονίας και για αυτό το μέρος της μακεδονικής ιστορίας. Ένα από αυτά είναι το βιβλίο «Η αλήθεια για τη Μακεδονία του Αιγαίου» (έκδοση 2017) του Hristo Andonovski. Ο συγγραφέας γράφει στον πρόλογο: «Παρόμοια, αν όχι ταυτόσημη, ήταν η μοίρα της Μακεδονίας και των Μακεδόνων με εκείνη της Ιρλανδίας και των Ιρλανδών, ή του Κουρδιστάν και των Κούρδων. Και αυτές οι χώρες είχαν την τραγική μοίρα της Μακεδονίας – να κοπούν ανελέητα σε δύο ή περισσότερα μέρη, όπως υπαγόρευε η όρεξη των άπληστων ιμπεριαλιστών γειτόνων. Ωστόσο, ούτε καν εξ αποστάσεως οι λαοί των προαναφερθεισών χωρών – οι Ιρλανδοί και οι Κούρδοι, δεν βίωσαν την αφάνταστη ταπείνωση των Μακεδόνων, με τη χρήση ωμής βίας για να τους στερήσουν τη μητρική τους γλώσσα, να τους επιβάλουν μια τέτοια εθνικότητα», γράφει ο συγγραφέας του βιβλίου. Οι Ιρλανδοί και υπό τη Μεγάλη Βρετανία παρέμειναν αυτό που ήταν πάντα, και οι Κούρδοι στην Τουρκία και το Ιράν, στο Ιράκ και τη Συρία, αν και έχασαν την εδαφική τους ενότητα, διατήρησαν το εθνικό τους στίγμα, τη γλώσσα και την παράδοσή τους, συνεχίζει ο Αντονόβσκι στο βιβλίο του «Η αλήθεια για τη Μακεδονία του Αιγαίου». «Μετά το 1912 οι Μακεδόνες θα χάσουν τόσο την εθνική τους συμπαγή όσο και την εδαφική τους ενότητα, και η προπαγάνδα του κυβερνώντος καθεστώτος στην Ελλάδα, τη Σερβία ή τη Βουλγαρία από τους Μακεδόνες θα τείνει να κάνει «Σέρβους», «Έλληνες» και «Βούλγαρους».


Οι 61 δικάστηκαν γιατί  μετά την αποχώριση των Γερμανών συνέχισαν να στέλνουν τα παιδιά τους στο  παράνομο παρτιζάνικο γιουγκοσλαβίκό σχολείο. Αλλά τα ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα  ειναι η αναγνώριση της ύπαρξης μιας  ανύπακτης γλώσσας και ενός ανύπαρκτου έθνους και η προβολή της Προπαγάνδας τους στα Ελληνικά Πανεπιστήμια 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Χριστούγεννα 1947. Η Επίθεση Γιουγκοσλάβων, Αλβανών ΣΝΟΦιτών και ΚΚΕΔΩΝ στην Κόνιτσα

  25 Δεκεμβρίου 1947 . Ξημερώματα των Χριστουγέννων , ο Μακεδόνας Ζάεφ και οι σύντροφοι Φαμέλος, Κσσελάκι, Αλιέκσι, ΜπαρούχΑΚΗΣ , και ΡΟΛΕΞ...