4/4/25

Η Προδοσία του 1940-41. Παρασκευή 4 Απριλίου 1941. 159η Ημέρα του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου. Η Ιταλική αεροπορία βύθισε το ελληνικό τορπιλοβόλο «Προύσσα» στον Βίδο της Κέρκυρας. Στη Βόρεια Αφρική. Γερμανοί και Ιταλοί κατέλαβαν τη Βεγγάζη, Στη Γερμανία έγινε η πρεμιέρα της ταινίας «Ο θείος Κρούγκερ». Σε λίγες ώρες οι Γερμανοί θα εξαπέλυαν την επίθεση τους κατά της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας, Οι Αγγλοι εξακολουθούσαν να ελπίζουν στην Τουρκική ανάμιξη στον Πόλεμο τους.









-Το Ρώυτερ μετέδωσε ότι κατά τον μήνα Μάρτιο κατεστράφησαν εν τη Μέση Ανατολή 178 ιταλικά αεροπλάνα.  […] Εκ τούτων κατεστράφησαν: εν Αλβανία 98, εν Μάλτα 34 και εν τη ανατολική Αφρική 31.

-Στις 4 Απριλίου 1941, το Γενικό Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ανακοινωθέν  No. 301 ανέφερε: 

«Στο ελληνικό μέτωπο, δραστηριότητα του αντίπαλου πυροβολικού. Ιταλικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε φάλαγγες  που κινούνταν στο δρόμο  Κορυτσά-Πόγραδετς. Σημαντικές απώλειες προκλήθηκαν και πολλά οχήματα πυρπολήθηκαν. 

Ένα από τα αεροσκάφη ναυτικής αναγνώρισης κατέρριψε ένα εχθρικό μαχητικό δυτικά της Σαρδηνίας. Στη Βόρεια Αφρική, οι επιχειρήσεις των ιταλογερμανικών μηχανοκίνητων μονάδων στην Κυρηναϊκή συνεχίζονται. Έντονη δραστηριότητα της πολεμικής αεροπορίας μας: Ένα εχθρικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε φλεγόμενο  πάνω από τη Βεγγάζη. Βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή στην Τρίπολη: Περίπου δεκαπέντε θύματα στην εβραϊκή συνοικία. Άλλα βρετανικά αεροπλάνα έπληξαν τις φάλαγγες  μας, προκαλώντας ελαφρές απώλειες. Στην Ανατολική Αφρική, η αντίσταση συνεχίζεται τόσο στην Ερυθραία όσο και στο Χαραρίν.7η Τέχνη.

 4 Απριλίου 1941 .Ο θείος Κρούγκερ (διάρκεια 133΄)

 



























Σαν σήμερα, (4 Απριλίου), το 1941, έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο , το αριστούργημα του Χανς Στάϊνχοφ «Ohm Krüger»,  που τιμήθηκε με το Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας το 1941 για την καλύτερη διεθνή παραγωγή και με το βραβείο «Film der Nation». 

Η ταινία αναφερόταν, μέσα από τη βιογραφία του Πώλ Κρούγκερ,
 στον αγώνα των Μπόερς ,στα συμφέροντα της «μεταλλαγμένης
 φυλής»  των περιούσιων εκφυλισμένων που έχει εγκατασταθεί 
στην Αγγλία, που ήθελε να εκμεταλλευτεί τον χρυσό και τα διαμάντια της Ν. Αφρικής, και στον ξεχωριστό ρόλο του Σέσιλ του Ρόδιου, (Cecil Rhodes) που τον υποδυόταν ο ηθοποιός Ferdinand Marian. 

Μιά  από τις καλύτερες ταινίες  του "στρατευμένου με τις καλές 
ιδέες" κινηματογράφου. 
Αυτήν την ταινία δεν θα την δείτε ποτέ 
στην τηλεόραση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: