5/4/25

Δευτέρα 5 Απριλίου 1999. 13η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. H ανθρωποσφαγή στο Αλέξινατς, Ο πρεσβευτής της Γιουγκοσλαβίας στη Ρωσία Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι από την αρχή των βομβαρδισμών, περίπου 300 άμαχοι είχαν σκοτωθεί και περίπου 3 χιλιάδες είχαν τραυματιστεί. Ο Ρουγκόβα ζήτησε να βγεί στο εξωτερικό. (Από το πολεμικό ημερολόγιο που κρατούσα στο Βελιγράδι)

Φωτογραφία της  βομβαρδισμένης περιοχής το επόμενο πρώι

Πριν από 16 χρόνια. Στις 20:22  το ΝΑΤΟ έκανε την πρώτη επιδρομή στο Αλέξινατς. Χτυπησαν το πολεοδομικό συγκρότημα. Στις 21:35 μ.μ., τα ΝΑΤΟϊκά αεροπλάνα έριξαν στο Αλέξινατς έξι πυραύλους , που έπληξαν το κέντρο της Πόλης. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 17 πολίτες και τραυματίστηκαν 50. Μέρος του κέντρου της πόλης μετατράπηκε σε ερείπια εκείνο το βράδυ. 35 μονοκατοικίες , 125 διαμερίσματα,  το Κέντρο Υγείας, και ο Σταθμός Λεωφορείων .700 κτίρια κατοικιών, εμπορικά και επιχειρηματικά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Για τέταρτη φορά, βομβαρδίστηκε η περιοχή του μοναστηριού της Γκρατσάνιτσα και το χωριό  Γκρατσάνιτσα. Καταστράφηκαν σπίτια. Μία βόμβα έπεσε στο νεκροταφείο. Το μοναστήρι γλίτωσε . Βομβαρδίστηκε το αεροδρόμιο της Πρίστινα και καταστράφηκε ο τερματικός σταθμός.

 Η πολιτική 

Ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Νίκολα Σαίνοβιτς συναντήθηκε με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα στην Πρίστινα. Ο Ρουγκόβα ζήτησε από τις γιουγκοσλαβικές αρχές να του επιτρέψουν να εγκαταλείψει τη χώρα..Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο εκκένωσης της πρεσβείας του στο Βελιγράδι.Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γιουγκοσλαβία, Γιούρι Κότοφ, μαζί με τον πρόεδρο του Προσωρινού Εκτελεστικού Συμβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Ζόραν Αντζέλκοβιτς, επιθεώρησαν το Στάδιο της Πρίστινα και διαβεβαίωσαν τους δημοσιογράφους ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι το στάδιο χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Σε συνάντηση με την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, ο Μιλόσεβιτς ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των δρόμων και των άλλων υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Το υπουργείο Παιδείας της Σερβίας ανέφερε πως 190 σχολεία είχαν υποστεί ζημιές από την έναρξη των βομβαρδισμών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε τη χορήγηση δανείου έκτακτης ανάγκης στα Σκόπια λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων και αποφάσισε να πραγματοποιήσει διάσκεψη δωρητριών χωρών στις αρχές Μαΐου. Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση απαγόρευσε στις τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε ξένους οργανισμούς.

Οι Βομβαρδισμοί

Τα κύματα των επιθέσεων ξεκίνησαν στις 02.00 από το Κόσσοβο.  Στις 2:10 τέσσερεις ισχυρές εκρήξεις στην Πρίστινα. Στις 2:15 βομβαρδίστηκε το Σούρτσιν στο Βελιγράδι. Στις 2:30 χτύπησαν στην Ράκοβιτσα στο Βελιγράδι, στο Κράλιεβο και στο Λέσκοβατς . Καταστράφηκε και ενας  τηλεοπτικός πομπός κοντά στο χωριό Γιοσάνιτσκα Μπάνια στη Ράσκα). Στις 2:35 βομβάρδισαν την Λούτσανι και ιδιαίτερα τη χημική βιομηχανία «Μίλαν Μπλαγκόγιεβιτς». Στο Σόμπορ, στα βόρεια, περίπου στις 3:00 με 3 πυραύλους βομβάρδισαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σερβικής βιομηχανίας πετρελαίου. 

(Το Σόμπορ βομβαρδίστηκε και πάλι, στις 22:20. Αυτή τη φορά οι στόχοι ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός και μια γέφυρα).

Στις 2:40 τέσσερεις εκρήξεις στο κέντρο της Νις. 

Στις 3:30  πάλι στη Νις έπεσαν 20 ρουκέτες . Στη Νις βομβαρδίστηκε το Στρατόπεδο Στεβαν Σίντελιτς και στη συνέχεια, μια αποθήκη της βιομηχανίας καπνού, μια κλινική ,ένα νηπιαγωγείο, και το Νοσοκομείο Παίδων. 

Στο Βελιγράδι, περίπου στις 4:15 μια βόμβα έπεσε κοντά στο νοσοκομείο στην Ζβέζνταρα. Μια άλλη βόμβα έπεσε κοντά στο σχολείο. Στο Ζέμουν περίπου στις 4:15 βομβάρδισαν τον κεντρικό δρόμο. Στις 4:20 χτύπησαν πάλι στο Ζέμουν στο Βελιγράδι, το κτίριο της διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεράμυνας της Γιουγκοσλαβίας. Γύρω στις 5:20 η Νις βομβαρδίστηκε και πάλι..

Στις 11:00, 11 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στους ‘άδειους στρατώνες «1300 Kaplar» και «Sima Pogačarević», που βρίσκονταν  στο κέντρο της Βράνιε. Δύο άμαχοι περίοικοι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν.

Για δεύτερη φορά βομβαρδίστηκε το Λεποσάβιτς. Στη Βράνιε βομβάρδισαν τα σπίτια κοντά στο σταθμό των λεωφορείων. 2 νεκροί και 15 σοβαρά τραυματίες....

  Στις 21:30  στη  Νις, έπεσαν επτά πύραυλοι .Δύο από αυτούς έπληξαν σπίτια κοντά στο αεροδρόμιο. Η τοπική τηλεόραση ανέφερε ότι δύο ακόμη πύραυλοι  απωθήθηκαν από την αεράμυνα.  Στις 21:35 12 βόμβες έπεσαν στα προάστια της Κουρσουμλιε και του Πρόκουπλιε. Το Κέντρο Πληροφοριών Βελιγραδίου ανέφερε ότι η γέφυρα πάνω από την Τόπλιτσα, η οποία αποτελούσε μέρος του αυτοκινητόδρομου Νις-Πρίστινα, υπέστη σημαντικές ζημιές. Στο Μπογκόγιεβο στη δυτική Μπάτσκ στις 22.00 βομβαρδίστηκαν δυο γέφυρες. 

Στο Νόβι Σάντ στις 22:15, βομβαρδίστηκε ξανά το διυλιστήριο. Στις 22:20 στο Νόβι Σαντ: ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της πόλης. Η μετάδοση και των τριών προγραμμάτων RTS από τον πομπό στη Φρούσκα  Γκόρα  διακόπηκε. 

Η RTS ανέφερε ότι η αεράμυνα κατέρριψε ένα ΜΑΤΟϊκό αεροσκάφος  και η αναζήτηση του πιλότου που επεσε κοντά στο Πετροβαραντίν βρισκόταν σε εξέλιξη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: