10/2/09

Δύο κοιμητήρια για τους πεσόντες του 1940...

Eπιτέλους υπογράφηκε συμφωνία από τους υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Αλβανίας Κώστα Τασούλα και Ζάνα Ζούκα, για τη λειτουργία δύο κοιμητηρίων για τους Ελληνες πεσόντες κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του ’40, στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στην Αλβανία γειτονική μας χώρα.
Η επίσκεψη εξελίχθηκε σε «εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα» , το οποίο δεν διέπραξαν οι περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρας, ούτε οι εξοντωτικές καταδίκες στους νέους που ύψωσαν την ελληνική σημαία.
«Η γειτονιά μας θα αποτελέσει προτεραιότητα», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, καλώντας παράλληλα «την Αλβανία και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επωφεληθούν από την ελληνική προεδρία».
Μετά τη συνάντησή της με τον Αλβανό ομόλογό της Λουζλίμ Μπάσα, η κ. Μπακογιάννη ,αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, σημείωσε:
«Εχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια».
«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο στρατηγικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Αλβανίας» σημείωσε ο ομόλογός της.
Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι τις προσεχείς μέρες η Ελλάδα θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ήδη έχει επικυρώσει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας με την Ε.Ε., καθώς και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, καθώς πιστεύει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά την περίοδο περισυλλογής της Ευρώπης σχετικά μ’ αυτό.
Οι δύο ΥΠ.ΕΞ. υπογράμμισαν το δεσμό μεταξύ των λαών των δύο χωρών, που συνιστούν κατά την κ. Μπακογιάννη «η δυναμική εθνική ελληνική μειονότητα», επισημαίνοντας ότι το μέλλον της εξαρτάται και «από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», αλλά και από την «εύρωστη κοινότητα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα».
Για τον σεβασμό των περιουσιών τίποτς…..

Δεν υπάρχουν σχόλια: