15/2/09

Πρέσβης στην Κύπρο ο Βασίλειος Παπαϊωάννου

Τον Κύριο Παπαιωαννου δεν τον γνωρίζουμε προσωπικά και φυσικά δεν γνωρίζουμε τις διπλωματικές του ικανότητες.
Ο Κύριος Παπαιωάννου όμως "εξετέλεσε" μια οδυνηρή αποστολή που εμείωσε το κύρος της Ελλάδας τά μέγιστα.
Τι μπορούσε να κανει;
Μα ειναι ΄πολύ απλό, να μην την εκτελέσει και να παραιτηθεί.Το είχαν πράξει πριν απο αυτόν, οι επιφανείς πρέσβεις Θέμος Στοφορόπουλος και ο -εκλιπών ήδη -Μιχάλης Δουντας, με μόνο λόγο την συνάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Οζάλ στο Νταβός το 1988 .
Για τη συνάντηση εκείνη ο Ανδρέας Παπανδρέου ειχε πει το γνωστό "mea culpa".
Και αν το "mea culpa" και η τοτε συνάντηση ήταν σοβαρή παρέκκλιση από την εθνική πολιτική και οδηγησε τους δυο επιφανείς πρέσβεις -στο μεσο της διπλωματικής τους πορείας- σε παραίτηση, η υποθεση Οτσαλαν ηταν καταστροφική για την Ελλάδα και ως πράξη και ως μήνυμα πλήρους ενδοτισμού.
Γι αυτόν και μόνον τον λόγο ο Κυριος Παπαιωάννου δεν έπρεπε-κατα την γνώμην μας- να μεταβεί ,σήμερα, πρέσβυς στην Κύπρο.
Πέρα απο την -όποια ουσία- είναι και θέμα σημειολογικού ενδοτικού μηνύματος προς την Τουρκική πλευρά.
Όμως η Κυρία Μπακογιάννη αυτόν επέλεξε.......
Και φυσικά κανείς από το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν θα διαμαρτυρηθεί. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ συνεπής συνέχεια του ΠΑΣΟΚ του κυρίου Σιμίτι, που χειρίστηκε καταστροφικά την υπόθεση Οτσαλάν...Το σημερινό ΠΑΣΟΚ , το οποίο αν πιστεψουμε στις δημοσκοπίσεις[;] ειναι εν δυνάμει αυριανή Κυβερνηση....
'Ομως και, επειδή είμαστε αθεράπευτα αισιόδοξοι, πιστεύουμε ότι ο Ελληνικός και ο Κυπριακός Λαός θα ανατρέψει αυτη την καταστροφική πορεία στα εθνικά μας θέματα , της επαναφοράς δηλαδή του άθλιου σχεδίου Αννάν σε πεισμα των μεθοδεύσεων της Κυριας Μπακογιάννη και του σημερινου ΠΑΣΟΚ και των εν Κύπρω Καταστροφικών συνεχιζομένων ενδοτικών συνομιλιών.
Δημήτρης Αλευρομάγειρος

Επιδίδει αύριο τα διαπιστευτήρια του στην Κύπρο ο νέος Έλλην Πρέσβης Βασίλειος Παπαϊωάννου. Για όποιον δεν ενθυμείτε ο κ. Παπαϊωάννου , με πρωθυπουργό τον κ. Κώστα Σημίτη και υπουργό εξωτερικών τον κ. Πάγκαλο, είναι αυτός που έδιδε πριν λίγα χρόνια εντολή στον Έλληνα Πρέσβη στην Κένυα κ. Κωστούλα, <<να πετάξει>> έξω από την εκεί πρεσβεία τον αρχηγό των Κούρδων Αμπτουλάχ Οτσαλάν για να τον συλλάβουν οι τούρκοι. Συνημμένα όλη η έκθεση του τότε Πρέσβυ Κωστούλα, που συντάχθηκε μετά από εντολή του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη που βρήκε ως γνωστόν τραγιγό θάνατο υπό μυστηριώδεις συνθήκες, πριν από την τελική προσπάθεια επιβολής του σχεδίου ΑΝΑΝ στην Κύπρο. Στο Πρέσβυ Κωστούλα απαγόρευε ο κ. Πάγκαλος πριν τη παραίτηση του μετά τα τότε γεγονότα, οποιαδήποτε γραπτή αναφορά για τα συμβάντα. Δεν γνωρίζω (αν και μπορώ να υποθέσω πολλά) γιατί ειδικά ο κ Παπαϊωάννου με την προϊστορία του επελέγη για τη σπουδαιότερη Πρεσβεία της Ελλάδος ενόψει των εκεί εξελίξεων.
Ευριπίδης ΜπίλληςΤ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Μιχαλακοπούλου 155, ΤΚ11527 Αθήνα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μα είναι δυνατόν να απορείτε κύριε Αλευρομάγειρε για αυτήν την επιλογή; Αφού ο άνθρωπος έδωσε εξετάσεις και πήρε άριστα!X.Π.