7/10/09

Αναδόμηση και αποδόμηση

Του Σταυρου Λυγερου

Οποια γνώμη και αν έχει κανείς για τα πρόσωπα και τις αλλαγές, ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε μία τολμηρή αναδόμηση, για να θυμηθούμε την ορολογία του πατέρα του. Για το υπουργείο Εξωτερικών, όμως, ταιριάζει πολύ περισσότερο ο όρος αποδόμηση.
Μπορεί τυπικά το κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο να το κράτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μπορεί να ορίσθηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά στην πραγματικότητα το αφεντικό της ελληνικής διπλωματίας θα είναι ο υπουργός αναπληρωτής Δημήτρης Δρούτσας. Ο υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης θα ασχοληθεί με τον αυτόνομο κλάδο της οικονομικής διπλωματίας.
Ο Δ. Δρούτσας έχει τις αρμοδιότητες που στις προηγούμενες κυβερνήσεις ασκούσαν ο υπουργός και δύο υφυπουργοί. Το γεγονός ότι δεν έχει αφήσει αυτοδύναμο ίχνος στη δημόσια ζωή δεν πτόησε τον Γ. Παπανδρέου. Ισως θεωρεί ότι ο συνεργάτης του είναι ένα μεγάλο ταλέντο με μοναδικές ικανότητες. Ισως, πάλι, έχει υπ’ όψη του άλλα προσόντα, που εμείς αγνοούμε.
Αυτό που θυμούνται, πάντως, οι Ελληνοκύπριοι είναι ο προκλητικός ρόλος του στην επιβολή του σχεδίου Ανάν. Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός τοποθέτησε στην κεφαλή της ελληνικής διπλωματίας έναν «υπάλληλό» του και όχι μία προσωπικότητα με πολιτικό εκτόπισμα.
Μπορεί να αντιτείνει κανείς ότι θα υπάρχει η εποπτεία του αντιπροέδρου. Ο Θ. Πάγκαλος, όμως, τοποθετήθηκε εκεί όχι για να καθοδηγεί τον Δ. Δρούτσα, αλλά για να κάνει σάντουιτς τον υπουργό Αμυνας Β. Βενιζέλο (από πάνω ο αντιπρόεδρος, από κάτω ο υπουργός αναπληρωτής Π. Μπεγλίτης). Ο Θ. Πάγκαλος, όμως, έχει διαμορφωμένες απόψεις για την εξωτερική πολιτική και δεν αναμένεται να κάτσει φρόνιμος εάν στα εθνικά θέματα δρομολογηθούν εξελίξεις που τον βρίσκουν αντίθετο.
Ειδικά όταν θεσμικά είναι συνυπεύθυνος. Γι’ αυτό και δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να προβλέψουμε ότι οι τριβές δεν θα είναι μόνο μεταξύ Πάγκαλου - Βενιζέλου, αλλά και μεταξύ Πάγκαλου - Δρούτσα. Και επειδή ο πρωθυπουργός θα σπεύσει να καλύψει τον εκλεκτό του, δεν αποκλείεται καθόλου οι τριβές να μεταφερθούν και στο επίπεδο Πάγκαλου - Παπανδρέου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Είστε υπουργοί της αλλαγής που έρχεται για να ενώσει τους Έλληνες»

Γ.Α.Παπανδρεου 7-10-2009

Σαν να μην περασε μια μερα..

απο το αρχειο ειδησεων εδω διαβαζουμε ολα τα παρακατω:

http://www.hri.org/news/greek/mpegr/1996/96-01-22.mpegr.html#16


θα μπορουσε να ηταν σημερα αλλα ειναι 13 χρονια πριν μια μερα σαν σημερα..

ειναι απο τις 22-1-1996 μολις ορκιζεται η νεα κυβερνηση του πασοκ.λιγο πριν τα Ιμια..

διαβαζουμε λοιπον:
1.Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ-
και το πλεον μυθικο

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ"

τωρα ο γιωργακης μαλλον νομιζει οτι ειναι κυβερνηση στο τελος του εμφυλιου και μιλα για επανενωση.

η ελλαδα δεν περιμενει γι αυτο ΠΑΜΕ!

2."Ο κ.Σημίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σύνθεση της κυβέρνησής ....ο περιορισμός του αριθμού των υπουργών και των υφυπουργών ήταν αναγκαίος για να δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο σχήμα."
μα καλα ολοι τα ιδια λενε;

Επεσήμανε ακόμη ο κ. σημιτης,ότι "ξεκινάει μια νέα περίοδος και η κυβέρνηση πρέπει να τη σφραγίσει με ύφος και ήθος".

τωρα μας λενε οτι πρεπει να τιμησουν την εμπιστοσυνη μας.ελπιζουμε οχι με την σφραγιδα του απανω..


3.ΔΕ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

σημερα επισης δεν συζητειται
γιατι απλα ζητημα ειναι η ενιαια τουρκικη κυριαρχια!

Ανώνυμος είπε...

4.ΧΩΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ο.Π.Ε. Η ΑΛΒΑΝΙΑ

τοτε αμεση προτεραιοτητα ηταν οι εξαγωγες στην αλβανια.στο μεσοδιαστημα ενταθηκαν οι..εισαγωγες κτηνοτροφιας και σημερα προτεραιοτητα ειναι η ελληνοποιηση 1 εκατομμυριου κεφαλών!

5.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"

και συνεχιζε:
"Τη δέσμευση ότι θα υπάρξει συνέχεια του έργου του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος σε ό,τι αφορά στα θέματα Απόδημου Ελληνισμού έλαβε ο νέος πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με δηλώσεις του αμέσως μετά την σημερινή ορκομωσία της νέας κυβέρνησης"

και το αμιμητο:
"Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος πρόσθεσε ότι.. θα αποτίσει και ο ίδιος το δικό του φόρο τιμής στους αποδήμους και θα εκπληρώσει το δικό του χρέος ως μακροχρόνιος μετανάστης."!!!!!!!

Το πιο χρεος εκπληρωσε το ειδαμε..
Ισως λογω του οτι ηταν και αυτος μακροχρονιος μεταναστης(!!)σαν το γιωργακη να αγωνια να ελληνοποιησει τον τριτο κοσμο στην ελλαδα σημερα!
Την ομογενεια μπορει να μην θελησε να αποκτησει φωνη στο κοινοβουλιο ποσο μαλλον καποιος ομογενης η ποντιος η κωνσταντινοπολιτης η β. ηπειρωτης να γινει υπουργος του πασοκ,αλλα η.. ομογενεια πακιστανων και αλβανων της χωρας θα προσεχτει ιδιαιτερα απο τη νεα κυβερνηση οσο και απο το σημιτη.μεχρι και υπουργο θα φτασουν..
ΠΡΩΤΑ Ο "ΟΜΟΓΕΝΗΣ" ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ Ο
(ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ)ΠΟΛΙΤΗΣ....

6.Και το μεγαλειωδες:

ΜΙΛΛΙΕΤ:ΟΞΥΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

"Γνωστό για τις σκληρές αντιτουρκικές του απόψεις χαρακτηρίζουν τον νέο Υπουργό Εξωτερικών κ.Θεόδωρο Πάγκαλο οι τουρκικές εφημερίδες σε ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα."
!!!!!!
Ολα αυτα λιγο πριν τα ιμια...

και παρακατω ΕΝΑ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΟΣΑ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

"Ο αρθρογράφος της εφημερίδας δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον Α. Παπανδρέου εθνικοσοσιαλιστή "(sic)!!!ο ανδρεας ειναι ετοιμοθανατος οποτε πας ανηρ..

EΔΩ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ.ΟΛΑ ΟΣΑ ΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΥ.ΕΙΝΑΙ Η ΡΙΖΑ ΟΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟ,ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ,ΤΟΝ "ΦΑΣΙΣΜΟ" ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΤΟΤΕ(1996) ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΥΠΟΤΑΓΗΣ.
ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΩΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΗΔΗ ΤΟΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ?
ΝΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟ 1996.ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΛΕΝΕ ΕΔΩ ΠΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙ.
ΕΚΤΟΤΕ(ΙΜΙΑ) Η ΙΔΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΟΤΙ Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?

ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ 1996 (ΙΜΙΑ)ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ (ΓΕΟ)ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!!

ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥΣ ΩΣ ΠΡΑΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.
ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΤΑΓΗ..

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή θέλετε να πείτε κ Λυγερέ, ότι οι "Ελληνες" πολιτικοί, έχουν απόψεις, καλές ή κακές για την "πατρίδα" τους, και στο πλαίσιο αυτών των απόψεων συμβαίνουν διάφορα γεγονότα όπως συμφωνίες, διαφωνίες, συγκρούσεις ή συμμαχίες;...Τι λέτε;...Κάτι σαν μία σκακιέρα αλλά χωρίς παίκτες...που παίζει μόνη της. Τα πιόνια δεν έχουν ψυχή ούτε βούληση κύριε Λυγερέ.Απλώς υπακούν ή πετιούνται...

ΑΘΩΟΣ Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ