5/12/09

Το ελληνικό Χρέος και οι «Ελληνικές Τράπεζες» που πούλησαν ομόλογα 6,9 δις. ευρώ!

Οι τράπεζες «επιδιορθώνουν» τους ισολογισμούς τους, εις βάρος όμως της οικονομίας, την οποία οδηγούν στην πιστωτική ασφυξία

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/454----69--

Σε παρεμβάσεις στήριξης των κρατικών ομολόγων προχώρησαν οι ελληνικές τράπεζες, με επικεφαλής την Εθνική, τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, είχαν προχωρήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων του Δημοσίου, η αξία των οποίων πλησίασε τα 7 δις. ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής έσπευσε να δώσει απάντηση στη φημολογία των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία η εσπευσμένη απόφαση της κυβέρνησης να απομακρύνει τους κ.κ. Αράπογλου και Πεχλιβανίδη από τις κορυφαίες διοικητικές θέσεις συνδέεται με την «ασθενή» υποστήριξη που φέρεται να παρείχε η ΕΤΕ στα κρατικά ομόλογα, τις ημέρες της μεγάλης αναταραχής, που οδήγησε το spread πάνω και από τις 200 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ, η τράπεζα «είναι σταθερά και διαχρονικά ο μεγαλύτερος διαχειριστής του δημοσίου χρέους», ενώ «διατηρεί επενδύσεις ύψους € 18 δις. ευρώ σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, ποσό που τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ενεργητικού της (16 %), την καθιστά τον βασικό επενδυτή του δημοσίου χρέους διεθνώς».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «κατά την πρόσφατη περίοδο υψηλής διακύμανσης των περιθωρίων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, η Τράπεζα προστατεύοντας την ήδη μεγάλη επενδυτική της θέση σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, συνέχισε να στηρίζει την αγορά του δημοσίου χρέους με την πεποίθηση ότι οι φόβοι που διακινούνταν σε βάρος της Εθνικής οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν τουλάχιστον υπερβολικοί. Προς την κατεύθυνση αυτή η Τράπεζα από τις αρχές Νοεμβρίου 2009 μέχρι σήμερα αύξησε τη θέση της σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κατά 1.8 δις. ευρώ».

Πάντως, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα (Στατιστικό Δελτίο Οκτωβρίου 2009) αποκαλύπτουν το «μεγάλο παιχνίδι» των τραπεζιτών με τα κρατικά χρεόγραφα, χάρη στο οποίο κατάφεραν να παρουσιάσουν υψηλή κερδοφορία 9μήνου.

«Τα κέρδη προ φόρων της Εθνικής από τον τομέα κεφαλαιαγορών χρηματαγορών και διαχείρισης περιουσίας εκτινάχθηκαν φέτος κατά το 9μηνο από τα 137 εκατ. ευρώ στα 821,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή εξαπλασιάσθηκαν και έφθασαν να αντιστοιχούν σε ποσοστό 63% των συνολικών προ φόρων κερδών της τράπεζας».

Χάρη στα κέρδη αυτά, η Εθνική παρουσίασε καθαρή κερδοφορία 9μήνου ύψους 1,010 δις. ευρώ, παρότι εμφάνισε ζημιές προ φόρων ύψους 84,2 εκατ. ευρώ από τον τομέα της λιανικής τραπεζικής, έναντι κερδών 616,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ κατοχής κρατικών τίτλων στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, όταν η αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων τους έφθασε τα 39,389 δις. ευρώ, από 24,242 δις. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2008.

Τον ίδιο μήνα έσπασαν και το ρεκόρ χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, εμφανίζοντας υποχρεώσεις ύψους 54 δις. ευρώ, καθώς «ανακύκλωναν» τη φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ στους κρατικούς τίτλους με πενταπλάσια απόδοση.

Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες άρχισαν να «κλειδώνουν» ένα σημαντικό ποσοστό από τα μεγάλα κέρδη που άφησε η μεγάλη άνοδος των τιμών των κρατικών ομολόγων: από 39,389 δις. ευρώ, οι θέσεις τους σε ομόλογα μειώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου (στην ώρα τους, δηλαδή, για να «εξωραϊσθούν» οι οικονομικές καταστάσεις 8μήνου…) στα 33,410 δις. ευρώ.
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οι ρευστοποιήσεις συνεχίσθηκαν (οι θέσεις μειώθηκαν στα 32,508 δις. ευρώ) και η αξία των τίτλων που συνολικά ρευστοποιήθηκαν το τετράμηνο Ιουλίου-Οκτωβρίου έφθασε τα 6,9 δις. ευρώ.


Τα στοιχεία της ΤτΕ αποκαλύπτουν, επίσης, πώς οι τράπεζες «επιδιορθώνουν» τους ισολογισμούς τους, εις βάρος όμως της οικονομίας, την οποία οδηγούν στην πιστωτική ασφυξία, ύστερα από μια μακρά περίοδο ξέφρενης (και αλόγιστης…) πιστωτικής επέκτασης.

Τα ίδια κεφάλαια και τα αποθεματικά των τραπεζών είχαν πέσει στο τέλος του 2008 στα 27,8 δις. ευρώ και από το σημείο αυτό άρχισαν να τα αυξάνουν σημαντικά, χάρη στις χρηματοδοτήσεις του Δημοσίου και στα κέρδη που σώρευαν, κυρίως από το «κόλπο» με τα ομόλογα.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όταν πρόσθεσαν στην κεφαλαιακή τους βάση τα 4 δις. ευρώ από τη διάθεση προνομιούχων μετοχών στο Δημόσιο, ενώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τα κεφάλαια είχαν αυξηθεί στα 37,6 δις. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε δέκα μήνες η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών διευρύνθηκε κατά 35%!

Την ίδια περίοδο, όμως, οι τράπεζες έσφιξαν απότομα τα «λουριά» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά: ενώ τον Οκτώβριο του 2008, όταν κορυφωνόταν η κρίση, κορυφωνόταν και το συνολικό υπόλοιπο των χορηγήσεων, φθάνοντας στα 219,2 δις. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2010 οι χορηγήσεις είχαν συρρικνωθεί στα 207,2 δις. ευρώ, αφαιρώντας περί τα 12 δις. ευρώ από την ελληνική οικονομία, που είχε εθισθεί τα τελευταία χρόνια σε διψήφια ποσοστά αύξησης των συνολικών χορηγήσεων. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του σοκ στην οικονομία, αρκεί να αναφερθεί, ότι από το τέλος του 2004 μέχρι το τέλος του 2008 το συνολικό υπόλοιπο των δανείων εμφάνισε αύξηση σχεδόν 70%!

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται από τα στοιχεία της ΤτΕ ότι αύξησαν απότομα τον Οκτώβριο τα ανοίγματά τους στην κεντρική τράπεζα: ενώ από το ύψος-ρεκόρ του Ιουνίου (54 δις. ευρώ) είχαν περιορίσει ως το τέλος Σεπτεμβρίου τα ανοίγματα στα 38 δις. ευρώ, τον Οκτώβριο αύξησαν τις χρηματοδοτήσεις τους από την ΕΚΤ πάνω από τα 42 δις. ευρώ, με τρόπο που φαίνεται να επιβεβαιώνει όσα είπε ο κ. Τρισέ, για το φάρμακο (της άφθονης ρευστότητας) που μπορεί να προκαλεί και εθισμό. Ίσως αυτή η αύξηση των χρηματοδοτήσεων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο να θορύβησε τους κεντρικούς τραπεζίτες, οδηγώντας στην αυστηρή οδηγία Προβόπουλου για «αυτοσυγκράτηση» στη δημοπρασία της 16ης Δεκεμβρίου, για την παροχή ρευστότητας για ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα Χριστούγεννα του 1940. 25η Δεκεμβρίου.59η ημέρα του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου.

  25 Δεκεμβρίου 1940. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα.Αποτέλεσμα 21 νεκροί, 30 τραυματίες και δεκάδες κτίρια γκρεμισμένα.  Ο Παπάγος, ο Κα...