20/1/10

Οι υπεύθυνοι του Πρώτου Θέματος τιμωρήθηκαν για την υπόθεση λογοκρισίας σε βάρος του Σπύρου Κομίνη

Οι υποκριτές, ζούνε άνετα μέσα στα σκατά. Μόλις όμως δούνε ότι οι άλλοι βλέπουν την κουράδα που είναι πάνω στη μύτη τους, παίρνουν αηδιασμένο ύφος, φωνάζουν ότι βρωμάει και φροντίζουν να απομακρυνθούν με μικρά πηδηματάκια απ΄το αγαπημένο τους άρωμα. (Σ. Κομίνης)

Διαγραφή ενός έτους από την ΕΣΗΕΑ για Θ. Αναστασιάδη και Α. Καραμήτσο
http://www.styx.gr

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με ψήφους 3-2 αποφάσισε την διαγραφή για ένα έτος από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, των υπεύθυνων της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θέμου Αναστασιάδη και Αναστάση Καραμήτσου για την υπόθεση λογοκρισίας του δημοσιογράφου Σπύρου Κομίνη. (Η μειοψηφία είχε ψηφίσει την διαγραφή δύο χρόνων).

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που το ΠΠΣ της ΕΣΗΕΑ, επιλαμβάνεται αυτεπαγγέλτωσε μιας υπόθεσης, χωρίς να έχει υπάρξει καταγγελία από τον ενδιαφερόμενο.

Ξαφνικά πέρυσι το Φεβρουάριο, στο «Πρώτο Θέμα» σταμάτησαν να δημοσιεύονται τα κομμάτια του αρθρογράφου Σπύρου Κομίνη. Έτσι απροειδοποίητα. Μια προσφιλής μέθοδος της εργοδοσίας, που αφήνει κάποιους δημοσιογράφους να «σβήσουν», χωρίς καν να θεωρήσουν υποχρέωσή τους να ενημερώσουν το αναγνωστικό τους κοινό, ούτε και τους ίδιους του δημοσιογράφους για τους λόγους διακοπής της συνεργασίας. Μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε αυτή τη φορά, από πρώην συναδέλφους.

Όπως συνήθιζε ο Σπύρος Κομίνης, συνέχιζε να στέλνει τα άρθρα του στην ιστοσελίδα «στυξ» και αποφάσισε ο ίδιος να γνωστοποιήσει την υπόθεση με το δημοσίευμά του στις 28/2/2009:


Λευτεριά στους κρατούμενους του Ιντερνέτ

του Σπύρου Κομίνη

Έξω ο κόσμος το συζητάει. Οι κρατούμενοι του Ίντερνετ όμως, δεν έχουν πάρει χαμπάρι. Διότι οι μπλόγκερ δεν το λένε. Γιατί άραγε μόνο το www.styx.gr δημοσιεύει τα κομμάτια μου και από κει τα παίρνει όποιος θέλει και τα κολλάει σε άλλα μπλογκ; Γιατί πόρταλ και μπλογκ και ιδίως anergoithimosiografoi αποκρύπτουν την λογοκρισία; Για πέμπτη βδομάδα το άρθρο μου δεν θα δημοσιευθεί στο "Πρώτο Θέμα". Εγώ το γράφω και το στέλνω. Δεν είναι φυσικό να ρωτάνε οι αναγνώστες, για ποιο λόγο δεν μπαίνει, αφού σ΄ αυτή τη χώρα έχουμε "Ελευθερία του Τύπου"; Μόνοι λογοκριτές, θεωρητικά, είναι κάποια Σέχτα, που πυροβολεί για να δώσει γραμμή.

Κάποιοι αναγνώστες πήραν τηλέφωνο στην εφημερίδα και ρώτησαν γιατί δεν γράφω. Τους είπαν διαφορετικά πράγματα στον καθένα. Παραδείγματα: α) Ο κ. Κομίνης αποχώρησε μόνος του, β) δεν γράφει κάθε βδομάδα, γράφει όποτε πιστεύει ότι υπάρχει θέμα. Εκείνοι όμως ως αναγνώστες ξέρουν ότι έγραφα κάθε βδομάδα. Τους λένε ψέμματα. Αυτό είναι νόμιμο; Είναι ηθικό; Είναι οικονομικά σωστό, όταν οι εφημερίδες πεθαίνουν, να απολύουν κάποιον που έγραφε αυτά που δεν τολμούσαν να γράψουν, ή απλώς δεν ήξεραν να γράψουν οι μπλόγκερς; Έχω παραδείγματα αλλά τα αφήνω για αργότερα.

Στο Ίντερνετ, οι μπλόγκερς και τα ειδησεογραφικά πόρταλς, δεν έχουν αναφέρει ότι περνάω Πέμπτη Βδομάδα Λογοκρινόμενος. Όταν όμως έγραψα τί ρόλο παίζει ο "Πιτσιρίκος" στην αυλή του Αλαφούζου, ξεσηκώθηκε θύελλα. Εμφάνισαν εμένα ως Σέχτα και τον "Πιτσιρίκο" ως θύμα. Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο.

Ο "Πιτσιρίκος" έβαλε την ιδεολογική πλατφόρμα και η Σέχτα τις σφαίρες. Ο "Πιτσιρίκος" χαρακτήριζε επί πολλούς μήνες ΟΛΟΥΣ τους δημοσιογράφους πουλημένους. Εκτός του ότι είναι φασίστας, γιατί χρησιμοποιεί τη φασιστική γενίκευση ΟΛΟΙ, είναι και αγνώμων. Πουλημένοι δημοσιογράφοι ήταν αυτοί που τον διαφήμιζαν μετά μανίας και τον έκαναν γνωστό, για να στείλουν τον κόσμο στο διαδίκτυο και τα μπλόγκ. Και αυτοί οι πουλημένοι δημοσιογράφοι, είχαν φυσικά την έγκριση των κατά "Πιτσιρίκο" εγκληματιών εκδοτών και καναλαρχών τους. Ένας από αυτούς λοιπόν τους εγκληματίες, ήταν ο Αλαφούζος, ο οποίος παραδεχόμενος δημόσια ότι είναι εγκληματίας, προσέλαβε τον ...απούλητο "Πιτσιρίκο" στο ραδιόφωνο του Σκάαααι.

Ο "Πιτσιρίκος" δεν είναι μόνο μπλόγκερ, παραγωγός εκπομπών στο ραδιόφωνο και διαφημιστής προϊόντων, κέντρων διασκέδασης, βιβλίων, τουριστικών προορισμών κλπ. Είναι και συγγραφέας. Τα κείμενά του εκδίδονται σε βιβλία. Οι εμμετικές του επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων, δεν συγκίνησαν κανένα δημοσιογράφο εκτός από μένα. Αμυνόμενος (και νοερά στο όνομα των συναδέλφων μου), πήρα μια γελοία παράγραφο που είχε γράψει και απάντησα στο ίδιο σατιρικό στιλ που το είχα στην τσέπη μου πριν εμφανιστεί εκείνος.

======

Στις 12 Μαρτίου 2009 η υπόθεση έφτασε στο Διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΜΙΝΗ ΣΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με τον πιο έντονο τρόπο και καταγγέλλει την πρωτοφανή δίωξη και λογοκρισία σε βάρος του δημοσιογράφου Σπύρου Κομίνη, από την ιδιοκτησία της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».
Ο αρθρογράφος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία Κυριακάτικης εφημερίδας, όχι μόνο προέβλεψε την κρίση με τις αναλύσεις του, αλλά έγραφε συνεχώς για αυτό που τελικά ήδη βιώνουμε σήμερα, αποκαλύπτοντας τα αίτια και τις συνέπειες.
Φαίνεται όμως ότι η γνώση στις μέρες μας αποτελεί αδίκημα, το να κάνεις σωστά τη δουλειά σου τιμωρείται, ενώ οι αποκαλύψεις σε καθιστούν ιδιαζόντως ενοχλητικό.

Ο Σπύρος Κομίνης όσο ανέλυε την κρίση που ερχόταν, τόσο η ιδιοκτησία της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» περιόριζε κατά στάδια την έκταση των άρθρων του, ώστε από δύο σελίδες εφημερίδας να του ζητάνε τελικά μόνο 300 λέξεις.

Ηδη η ιδιοκτησία της εφημερίδας έφτασε στο σημείο να διαδίδει ότι ο συνάδελφος αποχώρησε οικειοθελώς. Τα άρθρα του όμως δημοσιεύονται μόνο στην ιστοσελίδα « styx », αφού όμως προηγουμένως έχουν σταλεί στην εφημερίδα, η οποία εξακολουθεί να αρνείται να τα δημοσιεύσει.

Παρά τα αλλεπάλληλα διαβήματα της ΕΣΗΕΑ οι εκπρόσωποι της εφημερίδας επιμένουν στην ίδια στάση απέναντι στον συνάδελφο.

Το κρούσμα λογοκρισίας στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό από ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, που συνήθως «κόπτονται» για τα εργασιακά ζητήματα, την ελευθερία της έκφρασης και τους άνεργους δημοσιογράφους.

Σε μια στιγμή ακριβώς που η Ενημέρωση θα έπρεπε να στιγματίσει και να αποτρέψει την κυριαρχία της διαφήμισης, ώστε να αντιμετωπίσει ο Ελληνας πολίτης τα προβλήματα που του δημιούργησε ακριβώς η παραπλανητική διαφήμιση, τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, παραιτούνται από το ρόλο τους, στερούν τον πολίτη από το δικαίωμά του και διώκουν τους δημοσιογράφους, που αποδεικνύονται ενοχλητικοί για τους υπεύθυνους της κρίσης.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί για μια ακόμη φορά την ιδιοκτησία της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» να αποκαταστήσει τον συνάδελφο και δηλώνει ότι οι δημοσιογράφοι, παρά τις αντιξοότητες θα συνεχίσουν με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους να γράφουν κατά συνείδηση και να υπηρετούν την αλήθεια.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα συζητηθεί την 20η Ιανουαρίου 2010 πρόταση ψηφίσματος Ευρωβουλευτών προς την ΕΕ για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τους δημόσιους χώρους. Αν επιθυμείτε αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν: http://www.tideon.org/index.php?option=com_sectionex&view=category&id=15&Itemid=71#catid170

Επειδή σημαντικό ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν και οι αναφορές των πολιτών της ΕΕ, ξεκίνησε μια κατεπείγουσα δράση για ατομική αποστολή αναφορών στο Ευρωκοινοβούλιο από πολίτες (νομικούς, πολιτ. επιστήμονες και μή) που έχουν ευαισθησία στο ζήτημα αυτό.
Η διαδικασία είναι απλή :
i. Μπαίνετε στην ειδική φόρμα αναφορών / ερωτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου : https://www.secure.europarl.europa.eu/parliament/public/citizensMail/secured/cmRequest.do?cmLanguage=el
ii. Συμπληρώνετε στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ τα στοιχεία σας, και γράφετε στα πεδία:
Συνοπτική αναγραφή θέματος: «Απόρριψη προτάσεων ψηφίσματος B7‑0275/2009, B7‑0277/2009»
Το κείμενο της ερώτησής σας : (κάνετε επικόλληση το παρακάτω ή κάποιο δικό σας κείμενο ) :

Εξοχώτατον κο Γέρζυ Μπούζεκ
Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε,
Ως ενεργός πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφωνώ πλήρως με τις προτάσεις ψηφίσματος B7‑0275/2009, B7‑0277/2009 για την συνεδρία της 20ης Ιανουαρίου και ζητώ να μην γίνουν δεκτές για τους παρακάτω λόγους:

1. Η ύπαρξη και η θέα θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους δεν συνιστά αυτή καθεαυτήν, εκ μέρους των χωρών της Ε.Ε. παραβίαση του ατομικού δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, ιδίως στις χώρες εκείνες, όπως η Ελλάδα, όπου η ανάρτηση των θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους έχει καθιερωθεί βάσει εθίμου και όχι νομοθετικής διάταξης.
2. Όσοι θεωρούν ότι προσβάλλεται η θρησκευτική τους ελευθερία από την θέα θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους, σημαίνει ότι δεν ανέχονται και τις διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις της πλειοψηφίας των συμπολιτών τους στην ΕΕ, παραβιάζοντας το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ, στάση που εγκυμονεί κίνδυνο μισαλλοδοξίας.
3. Η ύπαρξη και η θέα θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους σε χώρες της ΕΕ, αποτελεί μέρος της πολιτισμικής και πνευματικής παράδοσής τους, που διαμορφώθηκαν ιστορικά από αιώνες μέσα από κάθε είδους μνημεία και συνήθειες. Επομένως μια οποιασδήποτε μορφής υπόδειξη της ΕΕ στις χώρες - μέλη της περί του ζητήματος τούτου, παραβιάζει το άρθρο 61 παρ. 1, 167 και 16γ’ της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Με τον οφειλόμενο σεβασμό
(όνομα, ιδιότητα, χώρα, πόλη)
iii. Πιέζετε τέρμα κάτω δεξιά «αποστολή».
Η συνεδρίαση της 20ης Ιαν. 2010 θα μεταδοθεί από την δ/νση : http://europarltv.europa.eu/

Ανώνυμος είπε...

Ο "πιτσιρίκος" με τον διαφημιστή έχουν άψογες σχέσεις!!

18 Μαΐου 1792. Ο διαμελισμός της Πολωνολιθουανίας που διέσωσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η Γερμανίδα που κυβερνούσε τους Ρώσους άκουσε το Λονδίνο αλλά και το μάθημα από τη Γαλλική «Επανάσταση» και εγκατέλειψε τους Έλληνες και την...