21/1/11

Επιτέλους πράσινη ανάπτυξη

Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν θα αυξηθεί το 2011 και η τιμή πήγε 164% πάνω

Η αύξηση των τιμών του οπίου θ αυξήσει τη παραγωγή του στο Αφγανιστάν το 2011, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα (μαύρα) χρόνια (ύφεσης) , σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα στη Βιέννη.

Η συνολική συγκομιδή μειώθηκε σχεδόν κατά 50% το 2010, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και των ασθενειών των φυτών, και αυτό, αύξησε την τιμή της σοδειάς του οπίου κατά 164%.
«Αυτή η «χρυσοφόρα φλέβα», θα δώσει στους γεωργούς ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουν την καλλιέργεια οπίου, και ακόμη και να επεκτείνουν την καλλιέργειά του το 2011», αναφέρουν το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), και το Αφγανικό υπουργείο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, στην κοινή ετήσια έκθεσή τους.

Η παράνομη καλλιέργεια οπίου έγινε επίσης πιο ελκυστική καθώς η τιμή του σιταριού έπεσε.

Η επιφάνεια σε εκτάρια όπου τα φυτά αυτά ξεριζώθηκαν έπεσε στο χαμηλότερο των τελευταίων πέντε ετών, καθώς οι δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης σταμάτησαν τις εκστρατείες κατά του οπίου, ενώ μόνο οι επαρχιακές αρχές συνέχισαν να το κάνουν.

Το UNODC κατέγραψε αυξήσεις περιοχών καλλιέργειας κατά 97% στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Αλλά, όπως και τα προηγούμενα έτη, οι κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι στα νότια και τα δυτικά, όπου οι Ταλιμπάν είναι πιο δραστήριοι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Oι Αμερικάνικες δυνάμεις επί τω έργω...

Λωζάνη. 5 Νοεμβρίου 1922. Ο πράκτωρ Λεφτεράκης και η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην Αθήνα συνεχιζόταν η δίκη των Προδοτών

  Το Σατώ ντ'Ουσύ που έγινε η διάσκεψη της Λωζάνης για το Ανατολικό Ζήτημα   το 1922 και σήμερα