27/1/11

Οι Γερμανοί απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος και εκλογές

Ο Πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα αποδεχθεί κατ αρχήν τους γερμανικούς όρους, αλλά αμέσως θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, προκειμένου να αποσπάσει νέα εντολή διακυβέρνησης και να συγκαλέσει τη Βουλή για αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ανατρέπονται οι προσδοκίες για μια ικανοποιητική έκβαση του ελληνικού δράματος με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, καθώς η Γερμανία εκβιάζει πλέον ανοικτά, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή του ελληνικού Συντάγματος, ώστε να ενσωματωθούν σε αυτό οι γερμανικοί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση του τοκογλυφικού επιτοκίου δανεισμού των 110 δις. ευρώ και η χώρα θα τεθεί σε τροχιά ελεγχόμενης χρεοκοπίας το 2013!

Τη γερμανική στρατηγική ενόψει της Συνόδου Κορυφής αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Άσμουσεν, τονίζοντας σε δηλώσεις του από την Νέα Υόρκη, ότι ο μόνος τρόπος για να δεχθεί το Βερολίνο μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι να παράσχουν οι δύο χώρες συνταγματικές εγγυήσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σε ερώτηση αν η Γερμανία θέτει όρους για να εγκρίνει τη μείωση επιτοκίων στις δύο χώρες, ώστε να αποφύγουν τη βέβαιη χρεοκοπία από το υψηλό κόστος δανεισμού των «πακέτων διάσωσης», ο Άσμουσεν δήλωσε απερίφραστα: «ναι, υπάρχει σήμερα ένα καθορισμένο περιθώριο επιτοκίου δανεισμού για τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας και για τα δάνεια προς την Ελλάδα. Μπορούμε να δούμε ενδεχόμενη μείωση, αν και οι δύο χώρες είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν σε ένα είδος συνταγματικά προσδιορισμένου εθνικού πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής».

Η Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει στη Σύνοδο Κορυφής να πετύχει ένα μαξιμαλιστικό στόχο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα είναι δύσκολο να αποσπάσει συμφωνία των εταίρων. Θα ζητήσει να ενσωματωθούν τα «φρένα χρέους» που έχουν ήδη καθιερωθεί στο γερμανικό Σύνταγμα και στα συντάγματα των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Ο γερμανικός κανόνας ορίζει, ότι από το 2016 η κυβέρνηση απαγορεύεται να έχει διαρθρωτικό έλλειμμα μεγαλύτερο από 0,35% του ΑΕΠ, δηλαδή ουσιαστικά δεσμεύει τις κυβερνήσεις σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Σε περίπτωση που, όπως αναμένεται, η πρόταση αυτή ξεσηκώσει αντιδράσεις, η Γερμανία έχει διαμορφώσει εκ των προτέρων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ράσμουσεν, ένα «σχέδιο Β» για τη Σύνοδο Κορυφής: θα προτείνει να μειωθεί το spread δανεισμού των χωρών που διασώζονται, από το 3% πάνω από το μέσο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης που είναι σήμερα, ακόμη και σε 1%, υπό τον απαράβατο όρο, ότι οι κυβερνήσεις που βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης θα ενσωματώσουν στα εθνικά συντάγματα τα γερμανικά «φρένα χρέους».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για την προοπτική να βρεθεί ενώπιον του γερμανικού εκβιασμού: το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα αποδεχθεί κατʼ αρχήν τους γερμανικούς όρους, αλλά αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, προκειμένου να αποσπάσει νέα εντολή διακυβέρνησης και να συγκαλέσει τη Βουλή για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από την πλευρά τους, στελέχη των ιρλανδικών κομμάτων που αναμένεται να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, διαμηνύουν ότι θα προσέλθουν στη Σύνοδο Κορυφής για να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, θέτοντας ευθέως το θέμα μείωσης του επιτοκίου. Είναι πολύ αμφίβολο αν η νέα ιρλανδική κυβέρνηση, σε μια χώρα ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, θα ενδώσει στις απαιτήσεις των Γερμανών.

Για την Ελλάδα, η επιβολή «φρένων χρέους», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε το καλοκαίρι η Deutsche Bank, θα σήμαινε ότι η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει στο μηδέν τα ελλείμματά της από το 2016 έως το 2042 (!), προκειμένου να επιτύχει το στόχο της μείωσης του χρέους στο 60% του ΑΕΠ. Θα χρειασθούν, δηλαδή, τουλάχιστον 25 χρόνια σκληρής «γερμανικής» λιτότητας, για να εναρμονισθεί η Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το χρέος.

Πάντως, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η εξειδικευμένη σε ευρωπαϊκά θέματα ιστοσελίδα euractiv.com, ήδη μια «αφανής» επιτροπή τεχνοκρατών και νομικών από υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης επεξεργάζεται στο παρασκήνιο τους τρόπους υλοποίησης των γερμανικών ιδεών για «φρένα χρέους» στα συντάγματα όλων των χωρών της ευρωζώνης.

Η ομάδα αυτή ονομάζεται ανεπίσημα Taskforce of the Euro Group Working Group, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η ταυτότητα των μελών της ομάδας εργασίας είναι άγνωστη, αν και υπάρχει η εικασία πως αποτελείται από 10 ειδικούς που έχουν γραφεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πηγές που υπερασπίζονται την ύπαρξη της αναφέρουν πως πρέπει να παραμείνει στο περιθώριο, καθώς η διαδικασία της λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. έχει υποφέρει σημαντικά στο παρελθόν από διαρροές ημιτελών προτάσεων.

Σύμφωνα με τη δημοσίευμα, η επιτροπή ασχολείται αυτήν την περίοδο με το μέγεθος και το πεδίο δράσης του μηχανισμού διάσωσης και οι προτάσεις τους αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Οι τεχνοκράτες φέρονται να επεξεργάζονται προσχέδιο προτάσεων που θα αποτελεί αντιγραφή του «φρένου» για τα χρέη που θεσπίστηκε στη Γερμανία το 2009. Ουσιαστικά, η επιτροπή εξετάζει τη χορήγηση δανείων με αντάλλαγμα πιο σφιχτούς κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής, που θα περιλαμβάνουν ακόμη εναρμόνιση σε επίπεδο ευρωζώνης των καθεστώτων φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

πηγη sofokleous10.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΟΥΚΑΛΑ ΚΛΑΣΕ ΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΑ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΦΡΟΥΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ ΣΟΥ.ΜΑΖΕΨΕ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ,ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΣΕ ΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΠΟΣΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΛΜ ΘΕΛΕΙΣ?) ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ,ΓΙΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΚΙΜΠΟΥΤΖ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΕΣ,ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ,ΚΟIΝΟΒΙΟΥΣ ΚΑΜΠΙΝΕΔΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ ΟΜΩΣ.ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΣΟΥ.Α ΚΑΙ ΘΥΜΙΣΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ,ΧΑΡΤΙΑ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΕΣΕΝΑ ,ΑΠΛΑ ΤΑ ΣΚΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΩΩ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η WIN WIN ΛΥΣΙΣ,ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΡΕΟΣ ΣΟΥ,ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΜΕ ΣΚΙΣΜΕΝΑ ΧΑΡΤΙΑ,ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ.ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΛΥΣΗ ΕΥΤΥΧΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ? ΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΕΠΙΚΟΛΥΡΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.ΔΕΝ ΣΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ,ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΣΑΝΑΚΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΙ ΕΙΣ ΤΟ ΕΤΕΡΟ ΜΕΛΟΣ...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_27/01/2011_430268

Ανθρωποι χωρίς χαρτιά
Tου Παντελη Μπουκαλα

Απορία πρώτη: Αν καταλαμβανόταν η Ακρόπολη ή η Μητρόπολη από Τούρκους αλεξιπτωτιστές στο πλαίσιο κάποιας «Βαριοπούλας», πόσο μεγαλύτερος θα μπορούσε να γίνει ο ηθικοεθνικός μας πανικός, όταν τώρα η παρουσία των 237 μεταναστών σε κτίριο της Νομικής που δεν χρησιμοποιούνταν στην εκπαιδευτική διαδικασία οδήγησε αστραπιαία στην κατάχρηση (από πολιτικούς και δημοσιογράφους) ενός εθνικοαπελευθερωτικού λεξιλογίου που του στερεί κάθε νόημα η ίδια η κατάφωρη υπερβολή του; Αν τώρα η «ιερή αγανάκτηση» μιλάει για «ανακατάληψη» ή «απελευθέρωση της Νομικής» (από ανθρώπους, παρεμπιπτόντως, που συμφωνούν στη μετακίνησή τους σε άλλο δημόσιο κτίριο), πού θα βρεθούν λέξεις ικανές να αποδώσουν την οργή όταν θα συμβεί κάτι όντως οριακό, απίστευτο κ. λπ.;

Απορία δεύτερη: Οσοι τώρα, μηνίοντες, διατείνονται ότι «μόνο στην Ελλάδα γίνονται τέτοια αδιανόητα πράματα», δεν διαθέτουν υπολογιστή; Υπάρχει πάντως η λύση των ίντερνετ καφέ. Αν πληκτρολογήσουν στο ψαχτήρι τις λεξούλες «sans-papiers», θα θυμηθούν ότι και στη Γαλλία «γίνονται τέτοια αδιανόητα πράγματα». Το 1996, στην κορύφωση του κινήματος των «ανθρώπων χωρίς χαρτιά», τριακόσιοι μετανάστες κατέλαβαν την εκκλησία του Αγίου Βερνάρδου, με αιτήματα ίδια με των απεργών πείνας της Νομικής. Αν η κατάληψη ενός ναού κριθεί ύβρις, τι είναι άραγε, για το σύστημα σκέψης οιουδήποτε χριστιανού, η εισβολή στην παρισινή εκκλησία 1.500 αστυνομικών, οι οποίοι, πιθανόν σταυροκοπηθέντες πρώτα, μπούκαραν και «χειροτόνησαν» τους καταληψίες; Μάλλον δεν γνώριζαν τι έπραξαν οι Σπαρτιάτες εναντίον του κατηγορηθέντος για δοσοληψίες με τον Ξέρξη στρατηγού Παυσανία, που είχε προσφύγει ικέτης σε ναό: έχτισαν την είσοδο και τα παράθυρα και τον οδήγησαν σε θάνατο από ασιτία. Είναι μια λύση.

Απορία τρίτη: Αραγε, δεν μπορούμε να κρύψουμε το αίσθημα υπεροχής μας έναντι των ξένων ούτε και όταν δηλώνουμε ότι τους νοιαζόμαστε; Μάλλον. Αλλιώς δεν εξηγείται η σιγουριά όλων των βοώντων εν τη τηλεοπτική ερήμω ότι τους μετανάστες «τους καθοδήγησαν» και τους «παραπλάνησαν». Τους θεωρούμε δηλαδή πρόβατα προς διαβουκόληση, ανίκανους να έχουν πολιτική σκέψη, ανίκανους να κάνουν λόγο την ανάγκη και την αγωνία τους, να διεκδικήσουν. Και όμως, διαβάζοντας δηλώσεις τους σε εφημερίδες άλλα πληροφορείσαι. Ιδού η δήλωση του Μαροκινού Νουά στον προχθεσινό «Ελεύθερο Τύπο»: «Το 2008 έκανα απεργία πείνας γιατί δεν μου έδιναν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, που δικαιούμουν. Τελικά η αίτησή μου έπειτα από πολλές προσπάθειες έγινε αποδεκτή. Ηρθα να συμπαρασταθώ στους μετανάστες που αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε». Λοιπόν, αν αντιστρέψει κανείς όχι τα πράγματα, αλλά τον τρόπο που τα βλέπουμε, ίσως το κτίριο της Νομικής είναι αυταπόδεικτα το καταλληλότερο: Εκεί δεν διδάσκεται το Δίκαιο;

Ανώνυμος είπε...

KΥΡΙΕ ΧΑΤΖΑΡΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΡΩΜΑΝΟ?

ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ...