8/11/12

Συνέδριο για την αλλαγή της κινεζικής ηγεσίας (K. Μπετινάκης)

Ήρθε η ώρα της Πέμπτης Γενιάς των κινέζων κομμουνιστών με στόχο μια μετριοπαθή ευημερία των πολιτών ως το 2020

Πηγή http://www.styx.gr

 Έχουν περάσει 35 χρόνια από τότε που ο άλλοτε κινέζος ηγέτης Ντενγκ Σιαοπίνγκ προώθησε τις μεταρρυθμίσεις που σήμανε το άνοιγμα της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο και σταδιακά την επίτευξη αυτού που αποκαλούμε σήμερα κινεζικό θαύμα». Και από εκεί που η κινεζική οικονομία βρισκόταν πίσω από την ιταλική –στους παγκόσμιους δείκτες- σήμερα προσμετράται στη δεύτερη θέση. Πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές αναπτύξεις στην παγκόσμια ιστορία. Η Κίνα έφτασε σήμερα να είναι ο μεγαλύτερος εγγυητής του αμερικανικού χρέους, αγοράζοντας ένα σημαντικό ποσοστό αμερικανικών ομολόγων. Το ερώτημα των σχολιαστών, είναι κατά πόσον οι νέοι κινέζοι ηγέτες θα διατηρήσουν τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης του 10%, αν και οι δυτικοί προβλέπουν να σημειωθεί πτώση στο εξίσου εντυπωσιακό 6-7%.
Ο απερχόμενος κινέζος ηγέτης Χου Τζιντάο, ήταν ο πρώτος ομιλητής στο μεγάλο ειδικό συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος –που πραγματοποιείται κάθε δεκαετία- με σκοπό την αλλαγή της ηγεσίας. Κύριο θέμα του συνεδρίου, όπως είπε στους περίπου 2.000 συνέδρους, είναι η πάταξη της διαφθοράς. Αλλιώς, οι συνέπειες –όπως είπε χαρακτηριστικά- «θα είναι καταστροφικές για το κόμμα».
«Η Κίνα - είπε ακόμα- πως «βρίσκεται ενώπιον πολλών ευκαιριών, και προκλήσεων και το κράτος θα πρέπει να στοχεύει υψηλότερα και να εργαστεί σκληρότερα». Στο ειδικό συνέδριο που πραγματοποιεί το ΚΚ θα γίνει και η αντικατάσταση όλων των ηγετικών στελεχών που έχουν ξεπεράσει τα 68 τους χρόνια και πρέπει να είναι εφτά ή οκτώ. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και η κινεζική βιομηχανία, φάνηκε και στο λόγο του απερχόμενου προέδρου Χου, που είπε ότι απαιτείται νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις όσο και οι παγκόσμιες αλλαγές.

Η ώρα της Πέμπτης γενιάς των κινέζων κομμουνιστών

Το κινεζικό Κ.Κ. που κυβερνά τη χώρα από το 1949, είχε το 2011 83 εκατομμύρια μέλη, από τα οποία το 77% είναι άνδρες. Το ένα τρίτο των μελών του είναι αγρότες και 6 εκατομμύρια 800 χιλιάδες μέλη εργάζονται στις κρατικές κομματικές υπηρεσίες. Ο «μεγάλος Τιμονιέρης», ο Μαο Tse-tung κυβέρνησε από το 1949 ως τις 9 Σεπτεμβρίου 1976. Μετά από μια διετή πάλη με τη «συμμορία των τεσσάρων» και τον Χούα Κούοφενγκ, την ηγεσία ανέλαβε ο «δεξιός» Ντενγκ Σιαοπίνγκ. (1978-1992 Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 1997). Το 1992 ανέλαβε ο Jiang Zemin που αναδείχθηκε στη γενική γραμματεία του κόμματος από τους 8 γέροντες, μετά την πλατεία Τιέν Αν Μέν και την απομάκρυνση του Zhao Ziyang το 1989. Η «τέταρτη γενιά» ανέλαβε τα ηνία το 2002 με τον Χου Τζιντάο (Hu Jintao). Και τώρα έρχεται η «Πέμπτη γενιά» με το μέλος της γενικής γραμματείας του Κόμματος και αντιπρόεδρο Xi Jinping που γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1953). Εφτά από τους πλουσιότερους Κινέζους πολίτες, παίρνουν μέρος στο Συνέδριο, ενώ δύο μέλη του κόμματος, οι Σι Τζιπίνγκ και Λι Κεκιάνγκ αναμένεταινα αναλάβουν τη θέση του γενικού γραμματέα και αναπληρωτής του, αντίστοιχα. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι διεκδικητές των ανωτάτων αξιωμάτων, αλλά δείχνουν να προηγούνται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γουάνγκ Κισάν, ο αρχηγός της προπαγάνδας Λιου Γιουσάν και ο αρχηγός της κομματικής οργάνωσης Λι Γιουαντσάο. Η ακριβής σύνθεση της Κεντρικής επιτροπής δεν αναμένεται να έχει ανακοινωθεί πριν τις 15 Νοεμβρίου, μετά την ολομέλεια, που θα γίνει αμέσως μετά το τέλος του συνεδρίου. Τους τοίχους της αίθουσας του συνεδρίου κοσμούν τα αγαπημένα συνθήματα του Χου Τζιντάο: «Ειρηνική ανάπτυξη». Να δημιουργήσουμε μια όμορφη Κίνα». «Όλοι σταθερά στο μονοπάτι του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά». Γεγονός πάντως αποτελεί ότι η Κίνα σημείωσε αξιοπρόσεκτη ανάπτυξη ακόμα και κατά τη χειρότερη χρονιά, το 2009 και πέρυσι ο δείκτης ανάπτυξης χτύπησε διπλό ψηφίο. «Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας μετριοπαθούς ευημερίας για τους πολίτες ως το 2020», είπε ο Χου, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αλλη μουφα και αυτη οι κινεζοι σταλινοκαπιταλες...

με την δυση να βαραει διαλυση και να εχει λυγισει απο την κινεζικη λαιλαπα του ευτελιστικου κοστους παραγωγης χωρις δασμους θα παρουν και αυτοι τα φρυδια μας να δουμε που θα πουλανε τα σκατολοιδια τους για να χτιζουν πυργους.

τα δικα τους πλουτη ειναι τα δικα μας λεφτα που φυγανε για τα σκατοπροιοντα τους που πηραν ολες τις εκμεταλλευσεις με τα χυδαια μεροκαματα τους

αυτοι χατζαρα θα διαλυθουν καποια στιγμη με τα θρησκευτικοφυλετικα να το θυμηθεις.

102 χρόνια από την Μικρασιατική προδοσία και την Εθνική Καταστροφή. Ο Γουναρης δήλωνε ότι δεν θα εγκαταλείψει την Μικρά Ασία , ενώ οι Γουναρικοί Βουλευτές τον εγκατέλειπαν, και η δύναμη του στην Βουλή ειχε μειωθεί σε 155.

  Η κυβέρνση Γούναρη είχε ακόμα  17 ημέρες ζωής. Οι Έλληνες στην Σμύρνη και την Μικρά Ασία είχαν ακόμα 140 ημέρες ζωής Τα "εκτός των τε...