24/11/13

Γενεύη: Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συν την Γερμανία, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Η ψήφος του λαού υπέρ της μετριοπάθειας και οι άοκνες προσπάθειες της διαπραγματευτικής μας ομάδας ανοίγουν νέους ορίζοντες», δήλωσε. Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί νωρίτερα στη Γενεύη από τον υπουργό εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Γιαβάντ Ζαρίφ, μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων.

Η ενδιάμεση συμφωνία αναγνωρίζει το πρόγραμμα εμπλουτισμού του Ιράν και επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τα προγράμματα του στις εγκαταστάσεις στο Arak, το Fordo, και το Natanz, ενώ προβλέπει ότι δεν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν, και δίνεται πρόσβαση στην Τεχεράνη σε συναλλαγματικά διαθέσιμα 4,2 δις δολαρίων.

Ο Ομπάμα σε δήλωση του τόνισε ότι η συμφωνία κλείνει το δρόμο του Ιράν προς την πυρηνική βόμβα». Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι, η Τεχεράνη «δέχτηκε να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο πέραν του 5%».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν πραγματοποιούσαν μυστικές διμερείς διαπραγματεύσεις, το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνέβαλαν στην επίτευξη της συμφωνίας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμος εκπρόσωπος των Αρχών των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: